סוגיית שעת שינה

סוגיית שעת שינה

הי לכולם, הייתי שמחה לשמוע את דעתכם בנוגע לשעת שינה של ילדים בערב. עד כמה חשוב לשמור על שעת שינה קבועה ועד כמה אם בכלל יש להתחשב בעובדה שהילד עייף/לא עייף בשעת השינה שנקבעה? יונתן (בן 4) הוא ילד שלא זקוק לשעות שינה רבות (כבר אמרתי שיש לו אנרגיות בלתי נדלות ?
). הוא הילד היחיד בגן שלא ישן צהריים, ויכול להשאר ער גם עד 11 בלילה מבלי להרגיש עייף. (למרות זאת הוא גם משקים קום...) עד היום לא ממש הקפדנו על שעת שינה קבועה, וזה הגיע למצבים שאנחנו פרשנו לישון לפני שהוא נרדם.(מחוסר ברירה - אנחנו פשוט תשושים - במיוחד בחודשים הראשונים אחרי הלידה של מיקה כשהייתי כמה להניק כמה פעמים בלילה...) ניסינו לקבוע שעת שינה של 9:30 (מאוחר לכל הדעות לילד בגילו) והוא שוכב שעתיים במיטה עד שנרדם, כשכל כמה דקות הוא קורא לנו ומודיע שהוא לא נרדם... מה עושים?

נעה גל

New member
אני הפסקתי לקבוע את שעת השינה

אבל, אני מודה... אני חכמה קטנה מאוד בענין זה. איתמר ואורן נרדמים בתשע בערב ולעיתים רחוקות אחרי (ואז אנחנו מאפשרים להם להשאר ערים כמה שהם צריכים). בתשע אני מבקשת מאורן להכנס למיטה, לפעמים היא רוטנת ואומרת שהיא לא עייפה. אז ההסכם הוא שהיא תשכב במיטה ואם היא לא תרדם היא יכולה לקום - כמעט תמיד היא נרדמת. כשאורן היתה יותר צעירה, השכבנו אותה לישון כל יום בשמונה והיא באמת היתה נרדמת בשעה הזו, כך שלא היתה לי התלבטות. בקיצור, אני לא בטוחה שאני ממש יכולה לעוץ עצה בענין זה. בעיקרון (כל עוד הילדים שלי נוחים
) אני בעד להקשיב לגוף של הילד ואם הוא לא רוצה ללכת לישון, הוא כנראה גם לא זקוק לזה. מצד שני, גם אתם זכאים למעט זמן לעצמכם בערב. אולי כדאי, במקום להסתובב סביב השעה שבה הוא הולך לישון, לדאוג לעייף אותו מאוד אחה"צ? עוד שבועיים (והאמת שכבר עכשיו אפשר) ניתן יהיה ללכת לים ולבריכה, ופעילות כזו אחה"צ בדרך כלל מפילה גם את החזקים ביותר, או לצאת איתו החוצה למגרש משחקים מאתגר, לאפשר לו לסוע על אופניים הרבה, לשחק כדורגל וכו´

anat30g

New member
לקבוע שעת שינה

אם הוא לא זקוק להרבה שעות שינה שילך לישון יותר מוקדם - ויקום יותר מוקדם (וישב מול הטלויזיה לראות הופ)... אבל שתהיה שעה קבועה שבה הוא במיטה ושישאר לכם ההורים זמן לעצמכם. אני בכלל מאוד בעד סדר יום ושעות קבועות - אני חושבת שזה חשוב לשפיות לא רק שלנו ההורים - אלא גם מסייע לקביעת גבולות לילדים. כמובן שאפשר להיות גמישים ולהתאים את השעות לצרכים גם שלו וגם שלכם. אגב, אם הוא לא נרדם בקלות בלילה - העירו אותו מוקדם יותר בבוקר... אגב, לפעמים ילדים עייפים בשעה מסויימת - שעת שבירה - ואחרי שהיא עוברת הם נטענים מחדש.... בדקי שזה לא המצב אצלכם.

אפשר לקבוע שעה שבה נכנסים למיטה

אבל לא חייבים ללכת לישון. אפשר לעשות במיטה כל מיני דברים לבד: לעיין בספר, לשמוע קלטת, אפילו להדביק מדבקות... ככה יהיה לכם זמן לעצמכם אבל לא תכריחו אותו לישון כשהוא לא רוצה. בסוף הוא יירדם בעצמו, מתי שנוח לו. אגב, אצלינו אף פעם לא קבענו לגייל שעת שינה, יש לנו שיגרה שמתארגנת מעצמה ולפעמים השעות שבה היא מתנהלת משתנות (למשל בקיץ ברור שהולכים לישון הרבה יותר מאוחר מאשר בחורף). בדרך כלל גייל אומרת לנו כשהיא עייפה ורוצה לישון.

לאה_מ

New member
היה לי דז´ה וו כשקראתי את הודעתך

חשבתי לרגע שאת מדברת על עומר בגילו של יונתן... עומר שלי (עכשיו כבר בן רבע לתשע) זקוק למעט שעות שינה ביממה. האמת? כמו אמא שלו. לעומת אחותו, שתמיד היתה ישנה הרבה, וגם היום, בגיל 5.5, אין לה בעיה לישון שעתיים בצהריים, ובכל זאת לבקש ללכת לישון ב-21:00, עומר מגיל 3.5 לא ישן בצהריים, ואין לו שום בעיה להיות ער בשעה 23:30 ועדיין לקום כמו פנתר לבית הספר בשעה 07:00. בהתחלה חשבתי שילד צריך שעות שינה מסודרות, והייתי מנסה להאבק בו בעניין הזה, אבל זה היה מאבק עקר מיסודו, כי אתה יכול להוביל את הסוס לשוקת, אבל אתה לא יכול להכריח אותו לשתות, וכך הייתי מוצאת את עצמי ערבים ארוכים מתרגזת מכך שעומר לא נרדם (בשעה 21:30, שהייתה שעת ההשכבה הפורמלית שלנו - בדיוק כמו אצלכם) ועוד "מתזז" אותי אחר כך בכל מיני בקשות (תביאי לי מים, תהפכי את הקלטת, אני לא נרדם...). עד שנפל לי האסימון, שמה שאני רוצה זה שלווה עבורי, וזה לא קשור לשאלה האם עומר ישן או ער. לכן שגרת הערב שלנו, גם היום כאשר יש 3 ילדים (ואורי, הגם שהוא עדיין קטן, מראה סימנים מובהקים של אדם שאינו זקוק להרבה שעות שינה), היא ארוחת ערב - אמבטיה - סיפורים, ואחר כך כל אחד יכול ללכת לישון מתי שהוא עייף, בתנאי שהפעילות שמבוצעת בשעות האלה שקטה ולא מפריעה לאחרים (שירה בדרך כלל הולכת לישון בסביבות 21:30, אבל אם היא רוצה לצייר עוד קצת או לעיין בספר, זה בסדר מבחינתי. עומר קורא לפני השינה כמעט מדי ערב). מכיוון שאני רואה שהגוף שלהם מווסת את שעות השינה כך שאין בעיה בהתעוררות בבוקר לבית הספר ולגן, ומכיוון שהגענו למצב שמאפשר לי ולבן זוגי להנות משעות הערב (נניח, החל מ-21:30 - 22:00) ללא הפרעה, אני לא רואה סיבה לקבוע חוקים שאין בהם צורך. ודבר אחרון - יש לי ספר מתוק להמליץ לך בנושא הזה - "אבא אני לא נרדם" מאד מייקל פורמן. אני בטוחה שגם את וגם יונתן תהנו ממנו. (ודבר אחרי אחרון, אבל ממש
, אם את מניקה בלילה, את יכולה לשים את מיקה אצלכם במיטה, וכך לא תצטרכי לקום - עבורי זה ממש שיפר את איכות השינה, מה גם שאורי ינק בלילות עד לפני חודשיים).

שמחתי לקרוא שאני לא היחידה../images/Emo13.gif

האמת שאני תמיד מרגישה שהילדים שלי יוצאי דופן בעניין הזה, ועושה רושם שמיקה הולכת גם היא בעיקבות אחיה (ישנה בגיל 4 חודשים 13 שעות ביממה סה"כ). אני מודה גם שהסידור הזה בלילה מפריע בעיקר לנו ההורים ופחות לילדים... אני כן אשתדל, לבקש מיונתן לעסוק בפעילות שקטה יותר בשעות האלו ולהעסיק את עצמו לבד (משהו שקצת קשה לו)... המצחיק הוא שאף אחד לא מאמין לי שאחרי יום ארוך כל כך ללא מנוחת צהריים הילד לא "מת מעייפות" בשעה "נורמלית". ולגבי הנקה - גמלתי את מיקה לפני כשבועיים, בעיקבות חזרתי הקרובה לעבודה, ועכשיו גם הלילות קלים יותר. (הגמילה היתה צריכה להיות טוטאלית בגלל שמיקה היתה סרבנית בקבוק ורק כשהפסקתי להציע ציצי לגמרי היא התרצתה לבסוף לקחת בקבוק - אבל זה כבר סיפור לפורום אחר...
)

כרמית מ.

New member
השאלה היא אם הוא באמת זקוק למעט שעו

אם הוא זקוק למעט שעות שינה, ויש כאלו, אז אין טעם להאבק בו, ומנסיון, לשכב במיטה במשך שעות בלי להרדם זה אחד הדברים המתסכלים ביותר, גם בגיל מבוגר הרבה יותר. עדיף לעסוק בפעילות שקטה בבית, או אפילו בחדר שלו. מצד שני, הרבה פעמים, אנחנו מפרשים עודף עייפות, כחוסר עייפות, ואז הילד, שכבר לא מצליח להרדם בעצמו, סובל מחסר שעות שינה כרוני, שבאופן מפתיע, גורם לקשיי שינה. הרבה פעמים, דווקא הקדמת שעת השינה, או הוספת שינה בצהריים, משפרת את איכות השינה בלילה. יש ילדים שצריכים עזרה בשביל להגיע לרגיעה והשחרור שנדרשים לשינה. במקרה כזה, כן הייתי קובעת שעה קבועה לכניסה למיטה (אי אפשר להכריח לישון, אבל לשכב בשקט במיטה היא בקשה סבירה, לדעתי) כי בדרך כלל (לא תמיד) הגוף מסתגל לסדר היום הקבוע. בהתחלה, אולי אפילו צריך להקפיד עליה במיוחד (לא לוותר כשנוח לנו, מה שאנחנו עושים בלי שום בעיה, אגב, אבל זה בזכות הנסיון שצברנו עם ילדינו, שאין להם שום בעייה ללכת לישון ביום שישי בחצות, ובימות השבוע ב-20:00). יכול להיות שיעזור לו לחזור ל"נוהל תינוקות" - (הרבה השתוללות אחה"צ) לקראת שעת השינה לעבור לפעילויות שקטות יותר, מקלחת ארוכה, ופעילויות שמרפות את המתח. יכול להיות גם שהקושי בלהרדם הוא הקושי בפרידה מכם ומהשליטה - ואז הכיוון יהיה של לאפשר לו להרדם בנוכחותכם (כן, כמו ילד קטן יותר). בהצלחה!

אמאנטלי

New member
אני בטוחה שכשהייתן קטנות ../images/Emo6.gif

גם אתן,כמוני, אמרתן להורים שלכן ש"אנ לא אעשה ככה לילדים שלי ...הם ילכו לישון מתי שבא להם " אני יודעת שעד היום אמא שלי מזכירה לי את זה כשאני משכיבה אותו לישון ב20:00 . לי מאוד חשוב לבלות בערב בשקט עם בן זוגי ,קצת לטפל בבית ואני מסבירה לו שבחוץ יש כבר חושך ואפילו הופ סיימו לשדר ואמא ואבא רוצים להיות גם לבד קצת והוא מקשיב ומבין . האמת היא שזה התחום היחיד(!!!!!) שאין לנו חילוקי דעות בעניין ..

דליה.ד

New member
אני בעד שעת שינה

כמובן עם חמישה ילדים בגילאים שונים, לכל אחד/ת יש את שעת השינה המתאימה לו/ה...והגדולה שלנו (16.5) כבר משכיבה אותנו...
גם אני חושבת שזהו דבר חשוב שילד יודע מה סדר היום שלו, מה הכללים והחוקים בבית, ומה עומד לקרות. ולכן הילדים הקטנים שלי (4 ו-5.5 ) עולים למיטה בשעה 20:45 ו21:15 (בהתאמה). מותר לשכב ערים במיטה, להאזין לקלטת וכו´, האור - מכובה. אני גם מקפידה על "טקס" קבוע של השכבה: צחצוח שיניים, פיג´מה, סיפור, פיפי, מים ולמיטה עם דקלומון קצר קבוע ונשיקה. מאוד עוזר ומרגיע. מהשעה 21:30 זהו הזמן שלי! כאם עם הרבה עבודה, לימודים וטיפול מסביב לשעון, אני חייבת את הזמן לעצמי ולבן זוגי, ביחד או לחוד. אמא מאושרת ונינוחה= ילדים מאושרים ונינוחים!

דווקא טקס קבוע יש לנו...

בדיוק כמו שאת מתארת. הבעיה היא אחרי שהטקס נגמר. אז יונתן מתחיל "לתזז" אותנו. האמת שהוא קצת מתקשה בלהעסיק את עצמו לבד וצריך "הפעלות", אז הוא פשוט משועמם אם לא מעסיקים אותו ומתחיל לחפש "תשומי". ועוד דבר מעניין - כשהתחלנו עם שעת השינה, שיתפנו אותו בזה שבשעה 9:30 הוא הולך לישון, ואז בכל פעם שביקשנו ממנו ללכת לישון הוא התעקש לראות בשעון שכבר 9:30 (הוא עדיין לא קורא שעון, אבל למד לזהות את שעת הש´...). כאילו היה חשוב לו לשמור על משהו קבוע בכל זאת. (זה עדיין לא אומר שהוא גם נרדם בשעה הזו...
)

מירי,

New member
הזמן שלי= שינה שלהם???

גם אצלנו יש זמן שינה (לא ממש קבוע תלוי בעונה ובמהלך היום והערב) וגם עבורנו ההורים זה זמן איכות שלנו יחד או אחד לחוד , אבל אני לא יכולה להגיד להם לישון או להשאר במיטה , אני כן החלטית על אין הישתולליות והאור לא חייב להיות כבוי , אבל... יש דרישה מאבא שכן ילדו לישון - ואני מאוד מבינה אותו , הוא זה שאיתם בבוקר ממנו הם מבקשים עוד טיפיטיפונת אנחנו עייפים (השעה כבר 0715 בבוקר...)

דסי אשר

New member
סוכרים ,גם פשוטם כמו סוכר

כמו שוקולד, וגם סוכרים מורכבים, כמו פחמימות, מעלים את רמת הפרשת הסרוטינין במוח, וגורמים לנו למצב רוח טוב. זו הסיבה שאנשים שלא טוב להם זוללים(אלה שזה הדפוס שלהם), זו הסיבה, מעבר לכך שהסוכריה, השוקולד, כל דבר מתוק - טעים, שאנחנו מתמכרים/אוהבים דברי מתיקה. דברים אלה, שהיו ידועים לי כבר שנים, הושמעו שוב השבוע, בסדנא של דיאטטיקנית קלינית, בפני קורס מפעילות משפחתונים פרטיים. סרוטינין, למי שלא יודעת, זהו נוירוטרנסמיטור - חומר המופרש במערכת העצבים המרכזית, במוח, ואחראי על מצב ברוח שלנו. תרופות כמונ פרוזאק, גורמות למוח להפריש יותר נוירוטרנסמיטור סרוטינין. נכן שבטבלת שוקולד יש גם הרבה אנרגיה= קלוריות, אבל היא פועלת גם ברמת המוח. לגבי הצורך בשינה- דעותי מאד מגובשות, ואני בהחלט חושבת שהן חלק ממושג סדר יום של ילד, לטובת בריאותו התקינה של הילד. הרבה הורים חושבים ובטחים בכך שילדהם לא צריכים לישון הרבה. אין לי ווכוח אתם. אני פוגשת אותם בעבודתי- במשפחתון, וראוה מי צריך יותר ומי צריך פחות, אבל זה לגבי שינה ביום. ביום שי בהחלט הבדלים בין ילדים, אבל גם כאן, ההבדלים תלויי תגובת הסביבה(ראיתי כאלה שהגיעו אלי בגיל שנה + עם שנת צהריים של 3/4 שעה, וסיימו את המשפחתון עם שנת צהריים בגיל שלוש של 2-3 שעות). כתבתי עודה מאד גגדולה על הנושא, כך שדעותי מגובשות על פי עולם ידע רחב מאד. כובן, המומחה לתחום הוא ד"ר אבי שדה, מ"שלנו", לדבריו, ושוחחתי איתו במהלך הכנת העבודה, ישנם מעט מאד אנשים שבאמת מבינים בנושא. דסי

vered4

New member
מעניין האם התיעצתם עם רופא ילדים

בלי קשר לסדר יום והרגלי שינה, אם ילד צריך מס´ שעות שינה ביום, ובסך הכל ישן הרבה פחות, אולי זו יכולה להיות בעיה שנגרמת בגלל בעיה אחרת, פיסיולוגית. להתעקש איתו אם הוא לא יכול לישון זה מתסכל את כולם. הבן שלי, בתקופה מסוימת שבה צמחו שיניים (אנחנו משערים שזו הסיבה), התעורר המון בלילה, זה השפיע על הפעילות במשך היום, אבל לא על שעת שינה מוקדמת יותר, או קימה מאוחרת. לפעמים להפך, אם הלך לישון מאוחר, קם מוקדם. וכך היו שעות השינה שלו מאוחרות יותר (10-11 בלילה) וכשהשכבנו אותו לישון, הוא מאוד התנגד. כשניסינו להשכיב אותו מאוחר, או לחכות שירדם לבד בסלון, זה לא קרה והיה אפילו יותר גרוע. היום כשהשינה שלו יותר רגועה בלילה, הוא עדיין הולך לישון ב-10- 9.5, אבל נרדם כמעט מיד.

האמת שלא, אבל...

לא נראה לי שיש לו בעיית הרדמות. קורה שהוא קם בלילה לפיפי וחוזר לישון ונרדם תוך שניות (אני שומעת אותו קם לבד וחוזר לישון, מבלי שהוא מעיר אותנו). מגיל מאוד צעיר הוא נזקק לפחות שעות שינה. בגיל 10 חודשים הוא כבר דילג על שנת הבוקר, ומגיל 3 הוא כבר לא היה זקוק לשנת הצהריים.

vered4

New member
הבעיה שחשבתי עליה, היא לא בעית

הרדמות בלבד, אלא הבעיה שאם הילד לא ישן מספיק, זה עשוי לפגוע בצרכי הגוף, שמסופקים בזמן שינה בלילה, (למשל גדילה). כמו שלמשל מצויין בקישור שדליה הביאה- לגבי הורמון הגדילה.

אפרת_ח

New member
ניחוש פרוע: אולי להגביל קפאין וסוכר

ניסיון שאולי יועיל במשהו - לוותר על קולה שוקולד, ותה בערב (נניח אחרי השעה שש).

אולי באמת ננסה גם את זה...

למרות שתה וקולה הם מחוץ לתפריט שלו, הוא באמת אוכל מדי פעם ממתקים ושוקולד (לא בכמות שהייתי מצפה שתשפיע, אבל מי יודע)...

נעה גל

New member
אפרת צודקת, יש ילדים שסוכר עושה

להם את זה. כדאי לנסות רק לכמה ימים "דיאטה" ללא סוכר. כלומר, בעיקר, בלי ממתקים מתוקים ומשקאות מתוקים ולראות אם יש שינוי.

לאה_מ

New member
ובסופו של דבר

אם תבדקי את מה שהציעו לך כאן, ובכל זאת תגיעי למסקנה שיונתן פשוט לא זקוק להרבה שעות שינה, רציתי רק שתדעי שיש ילדים כאלה, והרבה פעמים זה מאד נוח להורים, ולא צריך להאבק בזה, אלא רק למצוא דרך שתאפשר לילד ולהורים פעילות בשעות שנוחות לכולם.

למעלה