סדר מילים במשפט

שונית33

New member
סדר מילים במשפט

הרב הראשי הספרדי הרב הספרדי הראשי מה מדויק יותר?

trilliane

Well-known member
מנהל
מה שהמדינה מחליטה.

כשמדובר בתואר או בתפקיד רשמי, הטוב ביותר הוא להיצמד לאופן שבו נושא התפקיד או הגוף שהעניק לו את התואר כותבים אותו. אני לא יודעת איזה מהבאים נחשב לצורת הכתיב הרשמית, אפשר לחפש בגוגל / ויקיפדיה / gov.il

daviduuu

New member
הרב הראשי- הספרדי

מקובל לומר הרב הראשי הספרדי כי יש שני רבנים ראשיים, ועל השאלה איזה רב ראשי עונים התארים אשכזי או ספרדי. לעומת זאת הרב הספרדי הראשי לא מקובל מפני שיש הרבה רבנים ספרדים ועל השאלה איזה רב ספרדי עונה המילה ראשי... אכן הסבר עמוק מאוד
בכל אופן, מקובל לומר הרב הראשי הספרדי/אשכנזי

JeffLebowski

New member
זה מזכיר לי...

קראתי איפה שהוא שמאה אחוז מדוברי האנגלית הילידיים, בראותם כדור גדול ואדום יקראו לו a big red ball ולא a red big ball, למרות שאין אף כלל באנגלית שמחייב להגיד את הגודל לפני הצבע. בעברית זה לא ממש כך, ונראה לי שגם בספרדית לא (אבל אני לא דובר ילידי), למישהו יש הסבר משכנע?

זו שאלה שעסקו בה רבים, ונכתב עליה הרבה מאד.

אבל עצם העובדה שכל הדוברים הילידיים שומרים על סדר תארים מסוים בתארים מעידה על כך שדווקא יש כלל כזה.

trilliane

Well-known member
מנהל
100%? ../images/Emo268.gif נשמע לי קצת מוזר.

נשמע לי הגיוני שרוב הדוברים יאמרו בסדר הזה, אבל אני בספק אם 100%. חיפוש בגוגל מוכיח שגם ל-red big ball לא חסרים מופעים (הרבה פחות, אבל יש) ומצאתי בבלוג של בחור קנדי את הטקסט הבא:
How can you tell if two words are a compound adjective? My trick is to rerverse the order and see if they still make sense: "a big red ball" and "a red big ball" are equally comprehensible (although the former perhaps comes more trippingly to the tongue), but while "a science fiction writer" makes sense, "a fiction science writer" does not.​
הטענה היא כנראה שבסדר התארים בין גודל וצבע, גודל נוטה להקדים את הצבע. אולי אפשר להסתכל על "בלון אדום" כסוג הבלון, ואז לתאר את גודלו ("בלון אדום גדול" ולא "בלון גדול אדום"). מצד שני, אם מדובר בסוג הבלון מבחינת חומר, למשל, אז הנטייה הפוכה, אני חושבת...
זה הזכיר לי את שירם הנפלא של סיימון* וגרפונקל Red Rubber Ball.
* בעוד חודש בישראל!

דווקא יש חוקים (אבל אין אכיפה!)../images/Emo196.gif

באנגלית לפחות, יש כללים ברורים לסדר שמות התואר, לדוגמה באתר הזה:
When using more than one adjective to describe a noun place the adjectives in the following order before the noun. NOTE: We usually use no more than three adjectives preceding a noun. 1.Opinion Example: an interesting book, a boring lecture 2.Dimension Example: a big apple, a thin wallet 3.Age Example: a new car, a modern building, an ancient ruin 4.Shape Example: a square box, an oval mask, a round ball 5.Color Example: a pink hat, a blue book, a black coat 6.Origin Example: some Italian shoes, a Canadian town, an American car 7.Material Example: a wooden box, a woolen sweater, a plastic toy Here are some examples of nouns modified with three adjectives in the correct order based on the list above. Notice that the adjectives are not separated by commas. •A wonderful old Italian clock. (opinion - age - origin) •A big square blue box. (dimension - shape - color) •A disgusting pink plastic ornament. (opinion - color - material) •Some slim new French trousers. (dimension - age - origin)​

למעלה