סדר בבלאגן המושגים

סדר בבלאגן המושגים

אוקי,
אז מי יכול לעשות סדר במושגים הבאים:
* לג יילד
* סייד פאס
* האלף פאס
* טו טראק

כי יצא לי לראות כמה סרטונים שפשוט מטעים...
אבל גם ערערו לי את הביטחון.
אז אני אשים קישור לסרטון, אחרי התשובות שלכם.
וכשאני אחזור הביתה.

Half Halt

New member
מעולם הדרסג'

לג-יילד: כניעה לרגל, תנועה לכיוון ימין(לצורך העניין) תתבצע ע"י 'כניעה' לרגל שמאל. הסוס הולך נגד הכיפוף (בלג-יילד לכיוון ימין הכיפוף הוא שמאלה).
התנועה מתבצעת כשהגוף של הסוס כמעט ישר, הרגליים עוקבות (כלומר שני מסלולים כרגיל) והכיפוף המדובר הוא כמעט ולא נראה ובעיקר מתבטא ברכות בצוואר (פלקשן).
האלף פס: תנועה הצידה כאשר הסוס נע לאותו כיוון של הכיפוף (למשל האלף פס לכיוון ימין יבוצע עם כיפוף ימינה), הכיפוף מודגש יותר בעיקר בגלל שהתנועה נרכבת בפוזיציה של שולדר אין(כתף פנים), בכיפוף בצוואר ברור יותר והסוס נע בשלושה מסלולים (קדמית מובילה/קדמית ואחורית נגדית/אחורית מאספת).
*סייד פאס עד כמה שידוע לי זה מעולם שונה.
**לשם הבהרה- כשאנחנו רוצים לספור מסלולים, מסתכלים על הסוס בדיוק מלפנים או מאחור וסופרים בכמה קווים מקבילים הרגליים עובדות.

jgut

New member
שאלה

אם נניח סייד פאס, הוא לא מעולם הדראסג' - זה אומר שדראסג'ניקים לא עושים את התרגיל?
מה קובע האם זה חלק מהעולם או לא? האם הקביעה נעשית לפי מה שנבחנים עליו?

Half Halt

New member
אני לא הגורם לקבוע

אבל לדעתי אם זה לא תרגיל שמבוצע במבחנים(בתחרויות), לא מבוצע באימון של סוס לצורך לימוד תרגילים שכן רכובים בתחרויות ולא מבוצע באימון של סוס צעיר (נניח לא לטובת תרגיל תחרותי אלא כדי ללמד את הסוס לשאת את הרוכב או משהו כזה...) אז זה לא מעולם הדרסג'.
וזאת הייתה הכוונה "מעולם אחר".

jgut

New member
אה, אוקי

כי אני חשבתי שזה כמו אצלנו, כלומר יש תרגילים שנבחנים עליהם, אבל יש כל מיני תרגילים שעושים למטרת אימון והכנה לתרגילים אחרים. רובם תרגילים ליטרלים שונים בהתאם למה שהסוס זקוק לו.
לכן חשבתי שבדראסג' זה דומה ולכל סוס מתאימים את הסט תרגילים שצריך לעבוד עליו בשביל לחזק אותו.

אם כך, מעניין מה המקור של הסייד פאס....

Half Halt

New member
שוב, אני לא מתיימר לקבוע מה כן ומה לא

וכתבתי שיש תרגילים שמבצעים באימון כדי להכין לתנועות שכן נבחנים עליהן וכמובן שנדרשת התאמה של התרגילים לכל סוס, אבל התנועות הבסיסיות (א-י-ך לזוז הצידה, א-י-ך ללכת אחורה וכו) הן די ברורות.
בגלל שבסייד-פאס אין הגיון דרסג'י (איפה הדחיפה/תנועה קדימה/כינוס?) ובגלל שלא נתקלתי בו בשום דרך אימון אני חושב שהוא לא מעולם הדרסג' ואולי לא משום עולם אלא 'הכנעה' של הסוס נטו.

לא הבנתי

לא הבנתי את עניין הקווים המקבילים.
וגם לא הבנתי מה הכוונה שזה מעולם אחר?

מבחינתי כל המושגים הם של דרסאז'. אז מה הכוונה מעולם אחר? מאיפה זה לקוח?
לפעמים ווסטרנים משתמשים במושגים (כי אנחנו בסופו של דבר עובדים על כיפופים עם הסוס באימון)
אבל עושים סלט.
ואז פשוט מסבירים לאן רוצים כיפוף ולאן תנועה.

אבל חזרה לעניין.
לג יילד- את הכיפוף נגד התנועה הבנתי, אבל האם יש תנועה קדימה או רק הצידה?
כלומר האם בסופו של דבר הסוס עושה אלכסון במגרש? (הצידה+קדימה)?

popi199

New member
טו טראק

למיטב זכרוני הוא כמו הלג יילד באינגליש, הסוס זז הצידה וקדימה באותו הזמן כשהוא הולך נגד הכיפוף.

לעומת הלג יילד שאותו עושים בטרוט והליכה את הטו טראק עושים בהליכה טרוט וקנטר.

זה מה שאני זוכרת מתקופת הווסטרן שלי בכל מקרה

popi199

New member
תיקון

האמת היא שאחרי שכתבתי על הלג יילד רציתי לבדוק את עצמי גיגלתי ואכן יש לג יילד בקנטר אבל לג יילד בקנטר אמיתי נעשה רק ברמות הגבוהות ולא ברמות נמוכות או בינוניות...אז אפשר לומר שזה פחות נפוץ מהטו טראק בקנטר.

jgut

New member
שאלתי את המאמן שלי

מה אומר טו-טראק. הוא אמר שזה תלוי את מי שואלים...
זה יכול להיות כמו האף-פאס או כמו לג-ילד ולכן הוא למשל לא משתמש במושג הזה בכלל.

טו טראק לא לקוח מהווסטרן

תודה על התשובות המפורטות.
קצת מוזר שיש שני מושגים לאתו הדבר בדיוק, לא?
מעניין מה המקור של המושגים, סייד פאס וטו טראק, הם לא מהווסטרן,
ואצלנו לא נוטים להשתמש בהם (לא בשמות בכל אופן).
ועכשיו אני גם שומעת, ממך ומהאלף האלט שזה לא מהאינגליש... אז מאיפה הם כן הגיעו...

popi199

New member
בטוח מהווסטרן

כי כשרכבתי ווסטרן זה הזמן היחיד שבו תירגלנו את זה וזה היה כמו לג יילד, אבל מן הסתם זה לא היה בדיוק את אותה תוצאה אז בעיני זה הגיוני שיהיו שמות שונים לתרגילים דומים, אגב אצלנו אף פעם לא השתמשו במושג לג יילד בווסטרן.

jgut

New member
ווסטרן זה מושג מאוד רחב

בתור ווסטרנית, אני מכירה את זה כמשהו שלא מוגדר בעולם שלנו. בלג-יילד בפירוש כן השתמשו.
מכיוון שאני יודעת איפה למדת, אז אני מנחשת שזה מושג שהושאל מאיפשהו...

popi199

New member
יכול להיות

שוב מצד שני מעולם לא נתקלתי בו בשום מקום באינגליש...
זה מצחיק שב אינגליש המושגים הם מאוד אחידים בווסטרן יצא לי לשמוע כל מיני מושגים שמשתנים אפילו מחווה לחווה.

המושגים לא משתנים

אנשים משנים מושגים לפי איך שהם מבינים, או לא מבינים.
וגם לא כל חווה שלא רוכבת אינגליש היא בהכרח ווסטרן.
אני לעומת JGUT לא יודעת איפה למדת, אבל זה שתרגלת את זה בחווה
לא אומר שהחווה באמת היתה ווסטרנית (אולי כן, אין לי מושג)
ולא אומר שגם אם היא היתה כזו המושג לקוח מהרכיבה המערבית.
בכל מקרה, יש הרבה התערבבות של דברים,
ולא רק בסוסים, אפשר לראות התערבבות של דברים נוצריים בתוך היהדות ודברים יהודים בתוך הנצרות.
הדברים זולגים.
ואני מניחה שככה גם בסוסים, דברים זולגים מאחד לשני.
אני יכולה להגיד לך שבאימונים של רכיבה מערבית משתמשים הרבה בלג יילד,
אפילו שאין לתרגיל הזה משמעות בתחרות.
לגבי טו טראק אני לא יודעת. חשבתי שהמקור הוא אנגלי, אבל אולי לא.

popi199

New member
רכבתי

בחוות ווסטרן שמתמחה באולאראונד, חוץ מזה יצא לי לראות שגם בקורסי מדריכים בווסטרן השתמשו במושג הזה.

popi199

New member
אגב

בגלל ששמעתי את זה פעם ראשונה בהקשר של הווסטרן אני חשבתי עד היום שזה משהו ווסטרני לגמרי, מעניין מאיפה זה אם כך.

למעלה