סדנת גיבוש דת פרטית.

SimSim314

New member
סדנת גיבוש דת פרטית.

לאורך שנים הדת תפסה מקום מרכזי בחברה האנושית. אפילו היום בעולם המודרני, הדת תופסת מקום מרכזי בחיי אנשים רבים. אנשים שאינם דתיים, הרבה פעמים מנסים לתפוס את כחה הפלאי של הדת, אך נכשלים לעשות זאת. עבורם הדת נשארה משהו מוזר, משהו שהם יכלו לראותו אך ורק מהצד, משהן שהם מעולם לא התחברו אליו, ומעולם לא הצליחו להבינו. אחרים התיאשו מלמצוא מזור למצוקתם בדתות הגדולות. הכח המיסטי של הדת תמון לדעתי בשילוב מוצלח של הרבה אלמנטים, שיוצרים חוויה מרתקת ומעמיקה של החיים. מנהיגי הדתות הצליחו להבין ולשלב את האלמנטים הללו לתוך הגות מסודרת. ישוע, מוחמד, בודהה השמות הגדולים שיצרו דתות בכחות עצמם. אם נתבונן בסיפור חייהם, לא נמצא בהם משהו מיוחד. הדבר היחיד זה היכולת לשלב אלמנטים רבים לתוך "דת". מסגרת עוצמתית, שסחפה מליונים רבים בעקבותיה. בחיינו הפרטיים רבים מאיתנו חושבים על דת, אפילו מאמינים במשהו, אך לא מצליחים לגבש עמדה דתית ברורה עיקבית ומסודרת, כזאת שגם תעזור לנו לגבש תמונת חיים עמוקה, ותעזור לנו לפעול בחיי היום יום מתוך תחושת משמעות, כפי שמקנות הדתות הממוסדות למאמיניהם. הסיבה לכך היא שלא קיימת מסגרת שמלמדת אנשים ליצור דת פרטית (וכל דת התחילה מדת פרטים של הממציאים הדתיים הדגולים). אנשים רבים לא משקיעים בדתיותם מספיק מאמצים וזמן. יתכן וזה בגלל שפשוט זה לא נראה להם חשוב, או אולי בגלל שהם לא יודעים מה בעצם הם מחפשים, או איך לממש את רצונם, בגלל העדר כלים מתאימים. הדת איננה רק תאוריה ולכן לא ניתן ללומדה באקדמיה בלבד, הדת היא שילוב של הרבה אלמנטים, שכוללים גם תאטרליות, פילוסופיה, סיפרותיות, יצירתיות, הגיון בריא, וחכמת חיים. --- ועל כן אני מעוניין לפתוח סדנה שבה ננסה לחקור ולהבין את סוד הקסם של הדתות. הסדנה תכלול הן הבנה של דתות שונות, מיתוסים, ריטואלים, ופילוספיה דתית. הלימוד האמיתי יתבצע בעזרת תרגילים, שיעזרו לשחק עם הרעיונות של הדתות, לממש אותם, לחפש את הדרך האישית של כל אחד לבטא את האמונות שלו בצורה תאטרלית וסימבולית (ריטואלים), ולהתאים את השיטות של הדתות הגדולות, לאמונתו הפרטית של כל אחד, ובכך לתת לעצמנו את הכלים ליצור דת פרטית אותנטית המכוונת אותנו בחיינו היום יומיים. דת בעלת עוצמה, ובעלת התאמה אישית לכל אחד, העדיפה בהרבה מכל דת המונית. גם אם אתם אתאיסטים או מאמינים בישות כלשהי, גם אם אתם רוצים להנות ולצחוק, להרחיב אופקים, ולהעמיק את החווית החיים, גם אם אתם פשוט מתענינים בקסם של הדתות, ורוצים טיפונת לחוות את העוצמה של הדת, גם אם התיאשתם מהדתות הגדולות ואתם מעוניינים למצוא דרך חילופית עבור עצמכם. אתם מוזמנים לכתוב לי מסר, ואני מקוה לארגן קבוצת אנשים מספיק גדולה שהנושא הזה מרתק אותם. אני לא מתיימר להיות מדריך מקצועי בדתות, למרות השכלה דתית לא מועטה. הרעיון הוא לגבש קבוצה שכל אחד יתרום לה בזכות הרקע שלו. אני בעיקר מתפקד בתור מארגן, ובתור אחד האנשים המשתתפים והדוחפים. אני גם חושב שיש לי מספיק כלים המאפשרים להגשים את הפרוייקט העצום הזה, הקנית כלים ומיומנות ביצירת דת פרטית. אבל כמובן כל אחד מוזמן לתרום ממרצו מזמנו ומנסיונו עבור הרעיון. המעוניינים להשתתף בסדנה שלחו לי מסר בפרטי, סימסים

אתה באמת מאמין שאנשים יצאו כאן מהארון??

רוב האנשים כאן תחובים כ"כ עמוק בארון שאין סיכוי שהם יפגשו לא בסדנה ולא במפגש פורום (ותקנו אותי אם אני טועה)

SimSim314

New member
המפגש מאד ליברלי, הוא מפתח מחשבה פתוחה

אני לא רואה מדוע שחרדים מודרניים או כיפות סרוגות יסרבו להשתתף בו. סה"כ מדובר בפיתוח הדתיות, ובמחשבה מחוץ לקופסא, אין כאן שום דבר לא כשר. חוץ מזה אולי בכל זאת מתאים למישהו, אינני יודע...

אנשים שהדת הפכה לאבן על צווארם צריכים חופש

מדת ולא דת אחרת או מורה רוחני........כאשר אדם מרגיש לחוץ במסגרת דתית הוא רוצה מערכת שתיתן לו מנוחה לנפש וביטחון שכיוון מחשבתו החדש הוא נכון ולא להגביר אצלו את חוסר הביטחון לגבי הרעיון של ההצדקה שאולי יש בדת כלשהי ובטח לא מציעים לאדם שהשמין מממתקים סוכריות או שוקולדים מסוג אחר אלא עוזרים לו להגמל מממתקים. וזו לחלוטין לא הדרך.

קתרזיס

New member
רק רציתי לציין

שישו ובודהא לא יצרו דתות. בודהא בכלל היה נגד ללכת בעקבות אחרים. הם קראו לאנשים למצוא בתוכם אהבה לעצמם ולזולת ולהפסיק לרדוף אחרי פולחנים לא רלוונטיים – ואז, מה עשו האנשים? נכון מאד – הפכו את המשנה שלהם לפולחן. אצל ישו זה קרה 400 שנה אחרי מותו בכלל שהחליטו ליצור את הברית החדשה ולקבץ מאמינים – מתוך רצון מודע לכח ושליטה.

אני הייתי מוסיף

שדתות הן תולדות של אבולוציה חברתית, ולפעמים האיש שנחשב מקים הדת פשוט היה שם בסיטואציה הנכונה ובזמן הנכון וכל מיני אירועים חברתיים שקרו והתגלגלו הפכו את הדת שלו למפורסמת מאוד. אבל זה כמובן לא סותר את הרעיון שבדת יש הרבה עומק פסיכולוגי בעצם העובדה שביכולה לסחוף המונים.

SimSim314

New member
בהחלט יש הבט סוציולוגי לדתות

לדעתי היום הרבה יותר הולך דת פרטית, לכן הרעיון הזה כ"כ מתאים לחברה הפלורליסטית של היום.

SimSim314

New member
עדיין האנשים הללו יצרו משהו עוצמתי

והשאלה היא איך הם עשו את זה? האם זה יכולת מיסטית? לדעתי לא.

נרניה4

New member
זה פשוט עניין של מזל

יש המון אנשים עוצמתיים והוגי דעות , אבל רק מתי מעט "זכו" שמשנתם תהפוך לדת בדורות הבאים, בכדי שאנשים יאמצו דת או אורח חיים צריכים להיות קיימים כמה משתנים סביבתיים כדוגמת שבטים הזקוקים לאיחוד , מצוקה קשה של קבוצת אנשים גדולה וכיוב'... אינני חושבת שכיום יש אפשרות ליצור "דת חדשה" בגלל שהחיים המודרניים והקפיטליסטים ממלאים את הפרט ( לרובנו יש עבודה בית ומשפחה ויש מזון בשפע ), המקסימום שאפשר ליצור אולי זה כת , כלומר חבורה של אנשים "רוחניים" המחפשים משמעות וצורך בפולחן כלשהו כדי למלא חלל ריק.

SimSim314

New member
להפך אני לוקח את הכיוון השני

אני אומר שאין שום צורך בדת המונית, היא נידונה לכישלון לכתחילה. יחד עם זאת יש בדתות בכלל אלמנטים חיוביים מאד. לא הפסיכולוגיה ולא שום מסגרת מערבית אחרת לא מצליחה לתת את העומק הרוחני שנותנות הדתות. הדת היא שילוב של יותר מדי אלמנטים, והנטיה המערבית היא לחלוק את התחומים. מצד שני בהיותי מתעב דתות המוניות מטבעי, אני מאמין ביכולת של כל אחד ליצור לעצמו את הדת הפרטית שמתאימה עבורו. אני לכתחילה לא מבין דת בתור מסגרת חברתית, אלא בתור מסגרת רוחנית של משא האדם אל הרוחני והלא נודע, אל ההוויה הפנימית שלו.

קתרזיס

New member
עניין של רווח

אני רוצה להוציא מהכלל את הבודהיזם כי שם קרה משהו אחר קצת, אבל בנצרות ובאיסלאם זיהו הזדמנות לשליטה באוכלוסיה שלמה ולכן עבדו קשה להפיץ את הדת. בדיוק כמו שמלחמות רבות מתחילות תחת השפעה של סוחרי נשק ומדינות שמוכרות נשק...

SimSim314

New member
ישוע הנוצרי לא רצה ברווח לדעתי

לגבי איסלאם אני נוטה להסכים אבל עדיין. יש גם בכל דת תתי זרמים, כל אחד צריך להיות נידון לשם עצמו. כל מה שאני אומר, שהיו אנשים רוחניים, שבאמת רצו לפתח משהו עוצמתי, ובאמת הצליחו. אז אפשר לפתח את זה בעצמנו ע"י שנלמד מהם, נפנים את הדרך ואת הכלים שבהם הם עשו את זה, וכל אחד יפתח משהו שמתאים לו.

קתרזיס

New member
לא קראת את ההודעה הקודמת שלי

הברית החדשה לא נוצרה בתקופת ישו אלא ארבע מאות שנה אחרי מותו. או אז זיהו הזדמנות לשליטה וצבירת כח והפכו את משנתו לדת. דווקא אלו שצלבו אותו - הרומאים - הפכו אותו לקדוש מעונה והקימו את דמותו כפי שרצו לעצב אותה (על ידי כך שהעלימו כל עדות לפגמים, עניינים רומנטיים או חיים נורמליים מהתיעוד, ויצרו דמות "משיחית" טהורה שנשלחה על ידי האלוהים). דווקא במכלול הדתות האלו (שוב לא כולל את הבודהיזם כי הוא לדעתי הכי מתקרב להגדרה של פילוסופיה ללא דת - אלא שההולכים בדרך הפילוסופיה הזו זקוקים לטקסים ופולחן והופכים אותה לדת), דווקא במכלול הזה היהדות יוצאת הכי מוצלחת. קודם כל היהדות הייתה ראשונה - כך שההשפעה שלה על הנצרות והאיסלאם היא מאד מהותית. דבר שני היא איננה מנסה לגייס מאמינים חדשים לשורותיה. להיפך. היא אומרת שכל אחד צריך לחיות את החיים שאליהם נולד. ומערימה קשיים על מי שרוצה להתגייר. ודבר שלישי, הפילוסופיה שעומדת במהותה היא מהותית וחכמה. חבל רק שהיא לא מפורסמת ברבים, בלי נסיונות החזרה בתשובה... כלומר אליה וקוץ בה. אני מסכימה עם הרעיון של ללמוד מהקודמים, אבל אני יכולה לומר לך שממוחמד אין מה ללמוד. האיסלאם על חוקיו הוא העתק כמעט מלא של היהדות, כולל מנהגי מוהר, כשרות, וכו. כל פעם ששמעתי מוסלמי מסביר על איזה מנהג - זה משהו שיש גם אצלנו. לצערי גם מהברית החדשה אין מה ללמוד כי יותר מדי ידיים בחשו בה ובררו את התוכן כדי לקדם רעיון שהם ניסו להנחיל. אם כי תמיד טוב לדעת איך זה אצל דתות אחרות. לפחות להכיר... מה שכן מאד שווה הצצה זה הבודהיזם. ואם באמת תרצה אפשר לפתוח על זה דיון או שרשור חדש. אני במקרה מכירה מקרוב את הפילוסופיה, כולל שלושה קורסי ויפסאנה וכולל כמה חברים שהם נזירים בודהיסטים. אז בשמחה אתן "הרצאה קטנה" וירטואלית בנושא. אגב, לימודי ימימה הם מאד דומים לרעיון הבודהיסטי והם אמנם לא דת, אבל אם הייתה דת כזו, אולי הייתי בוחרת להשתייך אליה. הם דברי חוכמה שנכנסים ללב לגבי ההתקרבות שלנו לעצמנו. חומר מחייה נפשות.

SimSim314

New member
אני רואה את המונותאיזם כחטיבה שלמה

עם ניואנסים קטנים לפה ולשם. בעיקרון אני חושב שהכי הרבה יש ללמוד מדתות פגאניות, או אתאיסטיות. אבל גם בנוצרות המודרנית (הרפורמיסטית), יש הרבה אלמנטים מענינים. וגם מחסידות. בכל אופן ההתייחסות שלך היא התייחסות טכנית, ממי אפשר ללמוד הכי הרבה. אשמח לשמוע הרצאה וירטואלית על ויפסאנה, כולל איך את מיישמת את הרעיונות הללו בחיים.

נשמע מגניב, חכה עד שתקרא את הרעיון שלי../images/Emo163.gif

אולי נלך אפילו יותר רחוק, ברוח השיווק האישי בימים הללו ונשווק פלטפורמה בה כל אחד יוכל ליצור דת אישית לעצמו. זה יילך פחות או יותר כך. 1, תמורת כך וכך שקלים הוא יקבל שם משתמש וסיסמא לאתר FaithYourOwn.org (הדומיין עדיין חופשי אז כדאי לרוץ ולקנות אותו) או CustomizeYourReligion.com. 2. על המשתמש לענות על שאלון שיכלול, רקע דתי לאומי אמונות טפילות גובה משקל צבע מקון מגורים מעמד סוציו אקונומי, חשיפה לדתות אחרות מד סובלנות וכו'. 3. האפליקציה תנסה להתאים דת מותאמת לאדם, ותציע לו שמות קחיטים וקלים. 4. תמורת תשלום נוסף הוא יוכל לקבל שירותי אלוהות כמורה, או מורים רוחניים מיוחדים לדת שלו (למעשה יהיו אלו טלפניות בהודו שיפעילו תוכנה ציוחדת לצורך העניין. 5. תמורת תשלום עוד יותר גדול הוא יוכל לקבל תנך משלו. 6. אופציות נסופות בהתאמה אישית לעשירים בלבד... במחשבה שניה,אני חושב שעליתי פה על סטארטאפ רציני, מחפש משקיע על בסיס שותפות....

SimSim314

New member
חחח יש בזה משהו. קפיטליזם בכל זאת...

לשם הבהרה מה שאני עושה הוא לא למטרות רווח. המטרה של הסדנה היא מפגש של אנשים שמעונינים בזה. הסדנה היא בחינם, ובעצם הרעיון הוא שכל אחד יחשוב על השאלה הזאת בעצמו ויבוא עם תובנות משל עצמו, ויחלוק עם אחרים. כמובן אשתדל לשמור על מסגרת וסדר, אבל זה מאד אלטיראי וראשוני.

למעלה