סגרתי מעגל .....

מטיקה

New member
סגרתי מעגל ......./images/Emo104.gif

אני קוראת כמעט קבועה של מה שכתוב כאן אבל הרבה תגובות אני לא כותבת. אני בת למשפחה שחציה פולניה וחציה בולגריה. על השורשים הבולגרים שלי אין לי הרבה מידע מכיוון שאימי נפטרה לפני כמעט שני עשורים. וכרגע כל מי שחי לא יכול לספק לי מידע. לפני כחודש נסעתי לבולגריה למסע שורשים. מתוך כלום ממש מצאתי את האיזור בו גרו היהודים באותה עירה נידחת בבולגריה וגם יד הגורל הביאה אותי לבחורה דוברת אנגלית שידעה על מיקומו של בית הכנסת העתיק שם,(ששם אגב סבי היה גבאי) שחדל לתפקד כבית כנסת בשנת 1949 כאשר כל היהודים עזבו.גם אנשים בארץ היו סקפטים לגבי מציאת בית כנסת או אפילו אזשהו רישום. אולם אני הצלחתי למצא אותו ואפילו מצאתי שם את אותם כסאות שסבי הביא לארץ. אני לא אלאה אתכם בכל מה שעבר עלי שם עם כל ההתרגשות שלי, אבל אני בטוחה שכל אחד שחבר/קורא/משתתף בפורום שכזה מבין אותי.

Melitz

New member
כתבת שאת לא רוצה להלאות אותנו במסע לבולגריה אז דעי לך שסיפורים כאלו כלל לא מעייפים אותנו, ההיפך הוא הנכון, לחברי הפורום זה פשוט סם החיים שלנו, אנחנו מתלהבים כל פעם מחדש דווקא מהסיפורים האלו, אם כבר נתת לנו את האצבע, אז אנחנו רוצים את כל ה../images/Emo45.gif ומעבר לכך, כקוראת קבועה, את בטח יודעת שפרטים נוספים רק יזרימו כאן אדרנלין אצל כמה ממומחי מציאת המקורות והשורשים והם כבר ימצאו לך מידע, קישורים, רישומים - You name it ובטוח ישתדלו לעזור גם במה שנראה כביכול אבוד מראש. אבל קודם כל אני בטוח שהרבה מאיתנו פשוט מתיםלשמוע יותר פרטים על מסעך המרתק לבולגריה, אני מאמין שזה גם יתן לנו לא מעט "טיפים" על מסעות שורשים כאלו. אלי

א77

New member
הייתי שמח לו היית מציגה

תמונות מבית הכנסת, אם צילמת, ונראה שצילמת. בכל אופן, ברוכה הבאה

ראם ערן

New member
../images/Emo6.gifנשמח להיות "לאים"

מחכה לסיפורים בקוצר רוח. כאן זה המקום האחרון שיש לחסוך בו בסיפורים מעין אלו. הרי סיפורים אלו הינם סם החיים שלנו. ערן

שרי סילבר

Active member
אשמח אם תוסיפי מעט פרטים על איזו עיירה נידחת מדובר, באיזה איזור של בולגריה זה נמצא? ובכלל, כל טיפ שיכול לעזור מנסיונך במסע הזה ו/או פרטים שקיבלת אודות מי שיכול לסייע שם בנושא שורשים. הכל יתקבל בברכה רבה, ואני יודעת שאני לא היחידה כאן שיש לה שורשים גם בבולגריה (מה לעשות, משפחתי מפוזרת על כל אירופה כמעט...). וכמובן, כמו שמבקשים כאן כולם, שתפי אותנו בחויות, ואם יש באפשרותך, אנא, תמונות. אנחנו תמיד שמחים לכאלה סיפורים.

מטיקה

New member
יווווו ממש ריגשתם אותי. ../images/Emo23.gif

ממש לא ציפיתי לכזאת קבלת פנים מהממת, פשוט קיבלתי רושם מוטעה שמתעסקים כאן רק בשורשים פולניים/אשכנזיים. ובכן אמא שלי מוצאה מהעיר דובריץ והיא שיכת למשפחת נתן מצד האב ומשפחת בכמוארש מצד האם. דובריץ נמצאת כ40 קמ צפונית לעיר ורנה. בזמן האחרון יש לי נטיה לחיפוש שורשים וההחלטה על נסיעהלדובריץ התבשלה כבר זמן רב. מכל האנשים ששאלתי כאן בארץ אף אחד לא ידע היכן היה ממוקם הבית שלהם וכמובן לא ידעו היכן היה בית הכנסת. אבל אני ידועה כאחת שאצלה "אפילו מטאטא יורה" ולכן שאלתי את כל מי שיכולתי וקצה החוט ניתן לי ע"י חברה של אימי. אימי הכירה אותה כאן בארץ בשיכון הבולגרים ברמת גן, ולאחר לילה של מחשבה איך לעזור לי קיבלתי טלפון כשעתיים לפני הנסיעה ובו היא אמרה לי: תנסי למצא את בית הספר התיכון בדובריץ. באותה תקופה היה רק בי"ס אחד לבנות ואמא שלך למדה שם". וזה מדבריה של אמא שלי לחברתה. הגענו לורנה ופגשנו שני מדריכי תירים שאמרו לנו שאין בית כנסת בדובריץ ואין שם יהודים. אבל במלון לידנו פגשנו מישהי שאמרה לנו: "בואו מחר בבוקר יש כאן פקידת קבלה ילידת דובריץ" נו כמובן באנו ושאלנו אותה והיא אומרת: "לא רק שאני מכירה את בית הספר אני בוגרת שלו" היא נתנה לנו את השם ויצאנו החוצה לתפוס מונית. ושוב המזל משחק לידנו. ה"בל בוי" שדיבר אנגלית תפס נהג מונית ואמר לו מה אנחנו מחפשים. ומה אומר הנהג: " לא רק שאני מדובריץ, מכיר את בית הספר וגר לידו, גם הבן שלי לומד שם". וצירוף המיקרים עוד לא ניגמר לנו. נסענו לדובריץ והגענו לבית בספר שלפי התמונות על הקירות לא השתנה מאז שהוקם בשנות ה20. שם קיבל אותנו מנהל בית הספר כאילו מלכת אנגליה ובעלה היגיעו. הבעיה היא שהוא לא יודע בכלל אנגלית ואני לא יודעת בולגרית, ולכן הביאו את המורה לאנגלית שאוי לה ואוי לאנגלית שלה. נתתי את השם של אימי ואת שנת הלידה והם ניסו ככל יכולתם לעזור, אבל לא מצאו כלום. בינתיים שלחו לקרא לתלמידה-שמיניסטית שמדברת אנגלית מצוין וכששאלתי אם יש בית כנסת, כולם קפצו ואמרו לא, אבל התלמידה אמרה "כן" מתברר שהיא שרה במקהלה שעושה את החזרות שלה בבינין שהיה פעם בית כנסת. המנהל התקשר למנצח וכמובן נסענו לשם, וכבר בחוץ חיכו לנו המנצח ועוד שתי נשים. על הקיר החיצוני יש שלט גדול משיש שכתוב בו באנגלית ובולגרית: "כאן היה בית כנסת בין השנים 1887-1949. ואני התחלתי להתרגש. רק מהמחשבה שכאן סבא שלי היה גבאי ואמא שלי וסבתי עשו כאן את החגים. הבניין נראה ממש כמו בית כנסת מזרח אירופאי. ובפנים רואים בבירור שזה היה בית כנסת. היסבירו לי שהקומוניסטים הכריחו אותם להפוך את הצדדים כך שהיום יושבים היכן שהיה ארון הקודש. המנצח זוכר בפירוש את ארון הקודש עם הספרים ואין לו מושג לאן לקחו את הספרים ומה עשו איתם. ראיתי את עזרת הנשים, שכרגע לא מתפקדת בכלל, והשיא היה שבעלי הבחין שכל הכסאות של המקהלה הם בדיוק אותם כסאות כמו שהיו לסבי כאן בארץ. כל האזור מסביב נקרא סמטת היהודים אבל אין שם בתים ישנים אלא הכל שיכונים סוביטים ארוכים ומכוערים, כשברור לי ששם היה הבית של אימי. צילמנו את ביתהכנסת אבל (ונא לא לצחוק) אני לא מוצאת את התוכנה במחשב להורדת תמונות. יש לי רק תוכנה לסרטים אבל זה יבא. זהו כתבתי ואני שוב מתרגשת. תודה לכם.

כוכה

New member
../images/Emo28.gifאיזה מסע - איזה הצלחות

הסיפור כל כך מרגש וכתבת אותו כל כך יפה - אנא המשיכי, את יודעת כבר שזה "לחם" בשבילנו.... ואני מניחה שאנשים יותר קרובים לך - לא מעוניינים במיוחד בבוע-מאיסעס האלה, תרתי משמע. אז כאן מצפים לזה. תודה לך.

א י י ב י

New member
ריגשת אותי !!!!

כל החיפושים וליקוט האינפורמציה שלי הוא ע"מ להגיע יום אחד למעמד של הגעה למקום עצמו ממנו יצאו אבותי. את הצלחת לבצע זאת בקפיצת דרך גדולה (ועם הרבה מזל), וכל קפיצה כזו הגבירה אצלי את פעימות הלב. קראתי פעמיים, התרגשתי, אני מבקש עוד פרטים.

צילומים במחשב

ברוב חנויות הצילום אפשר כיום, תמורת כ 20 שח, להעלות סרט צילום על CD. עשיתי את זה עם כמה סרטי נגטיב ישנים שמצאתי במגירה והתוצאה משביעת רצון.

מטיקה

New member
הצילומים עכשיו נמצאים ב...

מצלמה וידאו דיגיטלית ומשום מהנעלמ הלי האשפרות להוריד תמונות למחשב. אבל אני מבטיחה המשך.

הדס ח

New member
סגירת מעגל

כתבת בהודעתך הראשונה שזו סגירת מעגל.... ומשום מה, בעקבות הסיפור בהודעתך השניה יש לי הרגשה שזו רק פתיחת מעגל חדש.... תחילת דרך וחיפוש מעמיק יותר..... כמו כולם התרגשתי למקרא הסיפור.... צירופי המיקרים פשוט מדהים. יופי לך, שמחה בשמחתך הדס

ornan

New member
מסעות שורשים

גם אני הרגשתי שסגרתי מעגל אחד כשהגעתי לעירם של סבי וסבתי בפולין, מעגל שדרבן אותי לפתוח מעגלים נוספים.... לי היה קשה להיות במקום פיזית מבלי לגעת באנשים, לצערי לא היה לי את הזמן לחפש יותר במקום ולנסות לדלות מידע ממישהו שאולי הכיר, אשריך!

שמעי ממש הרפתקה בולגרית היתה לך

ועוד הרפתקה כזו שקושרת אותך לעבר המישפחתי,לשורשים,מאיפה התחיל הכל. שלך חנה גונן

friend9

New member
יהודי בולגריה

המידע דלהלן אינו מרגש כמו ההרפתקאות שלך, אבל אם את מוכנה "לחפור" בספרים, אז שני מקורות חשובים הם הספרים: יהדות בולגריה בעריכת אלברט רומנו קורות יהודי בולגריה בעריכת חיים קשלס (5 כרכים). באינדקס של הספרים מופיעים אחדים ממשפחת נתן, אחד בכמוהר"ס ודי הרבה בכמוהר"ם. קצת מוזר שהעיר דובריץ נזכרת רק מספר פעמים מועט. הספרים נמצאים בהרבה ספריות, וכמובן גם אצל איחוד עולי בולגריה בישראל, שיש להם גם ארכיון היסטורי.

מטיקה

New member
../images/Emo51.gif לכל מי שענה לי והגיב.

יש כאן פורום חם ומגיב וממש כיף להיכנס. ול "חבר 9" המון תודה ואני בדרך לסיפריה.

למעלה