כמה נתונים משוערים
לגבי חוזרים בתשובה: שחר אילן בסדרת הכתבות שלו ב"הארץ" (נדמה לי שזה היה בשנת 99) מצא שבשנים 77 עד 97 תוקצבו בישיבות אשכנזיות 37 אלף חוזרים בתשובה. המשמעות היא כ - 2,000 בשנה בלבד. אין נתונים לגבי ישיבות ספרדיות, אבל ידוע שרבים מאד מהמזרחיים מצביעי ש"ס עברו תהליך של התקרבות לדת. הם נהפכו ממסורתיים לדתיים וחרדים. להערכתי, על סמך הכרות עם הרבה מאד אנשים שיש להם קרובי משפחה שחזרו בתשובה (ברוב המקרים על רקע של פצע רגשי כלשהו) יש לי תחושה איטואיטיבית שהמספרים גבוהים יותר. אני מעריך שמדובר על כ - 4,000 איש בשנה שמתחרדים ועוד כ - 1,000 שנעשים דתיים. לגבי יוצאים לשאלה - בציבור הדתי מודים שכ - 25% מהצעירים שלהם יוצאים בשאלה במהלך ואחרי הצבא. מחזור ממוצע של גילאי 18 מונה שם כ - 12,000 איש ואשה ולכן מדובר על כ - 3,000 יוצאים בשנה. לגבי הציבור החרדי אין נתונים וכנראה שמדובר לכל היותר ב - 10%-5 מהגברים ואולי 3-5 אחוז מהנשים. בהנחה שמחזור גילאי 18 בציבור החרדי מונה כ - 9,000 איש מדובר להערכתי לכל היותר בכ - 500 בשנה. עם זאת צריך לקחת בחשבון שיש לפחות מס' כפול של צעירים וצעירות חרדיים שמתים לצאת אבל לא מעיזים, חלקם הופכים לשבבניקים וחלקם אנוסים. יש להניח שאם יתממשו חלק מההצעות של שינוי ותהיה מהפכה בכל נושא השרות הצבאי, ההשכלה ותקצוב הישיבות, מס' היוצאים לשאלה יוכפל ואף ישולש. אם בנוסף לכך, יבוטל התקציב לארגוני ההחזרה בתשובה, אין לי ספק שמס' החוזרים בתשובה יקטן משמעותית.