נפילת האתר

נפילת האתר

אתמול הושבת האתר למספר שעות במהלך הערב. נכון לרגע זה, התקלה הסתדרה. אנו מתנצלים על אי הנוחות ועל משך ההשבתה הארוך, ומקווים כי התקלות הטכניות שאנו חווים לאחרונה ומקשות על הגלישה יסודרו בקרוב
שבוע טוב מ-
אנשים

Bartal j

New member
הקשר הפלוקלורי של פיות למאגיה

מאז ומתמיד האמונה בפיות הייתה נושא שנוי במחלוקת, ממש כמו אמונה בנושאים אחרים בחיים. המושג fairy tales בוודאי מוכר לכם, בתרגום פשוט לעברית הפירוש הוא "סיפורי פיות", והכוונה היא לאגדות, ויש שישתמשו במושג הנ"ל כדי לתאר דבר שקרי מומצא חסר בסיס ולא קיים. אך עד כמה כביכול הדבר לא קיים? יש אנשים שגם אם הקסם יהיה מתחת לאפם הם עדיין יתעקשו להגדיר אותו במונחים "הגיונים" אך מרוב חיפושים אחרי ההיגיון הם עלולים לאבד בדרך את מה שהניע אותם לחפש מלכתחילה. אוסקר ווילד מחזאי, משורר, וסופר אירי אמר פעם "להגדיר פירושו להגביל." אם ננסה לבין את ציטוט נראה שבלי לשים לב אנחנו בעצם מגבילים נושאים בחיינו , סוגרים דלתות עבורנו , ואוטמים עצמנו לאמת שיכולה להיות ממש מתחת לאפנו. למה הכוונה? למשל קרוב לוודאי שאם עכשיו אני אלך ואשאל סתם אדם תמים ברחוב מה זה פיה לדעתו? הוא יגיד לי משהו מעורפל בסגנון "נו את יודעת הקוסמת הקטנה והטובה הזאת מהאגדות ההיא שמגשימה משאלות עם השרביט והכנפיים" באותו רגע הוא הגדיר משהו ובכך אטם עצמו שלא במתכוון והגביל את ראייתו לעולם מופלא נסתר ומרתק אפוף מסתורין ואגדות עם שונות. לפני שאגש לנושא המרכזי של המאמר ארצה לשפוך אור על נקודת חשובה לא פחות שנוגעת לעולם הפיות ועלולה לתרום למאמר אם ננסה לצאת מהגדרות מקובעות ונתן קצת דרור לדמיוננו נוכל להבין נוכל לראות בעתות עתיקות יותר יצורי הפיות השונים נחשבו כשולטים בגורלם של בני האדם לטוב או לרע. (יש הטוענים , שפירוש המילה Faerie. הגיע מהמילה הלטינית Fatae (Fate שפירושה בעברית גורל) מה הממחיש את הקשר של הפיות לגורל של האדם. אם כך ניתן להסיק מכך שהם לא היו בהכרח קוסמות טובות שמגשימות משאלות לילדים נהפוך הוא בעבר הקדום נהגו לכנותם בשמות שנועדו לתת כבוד לבני הפיות השונים בעיקר בשל הפחד להרגיז את יצורי הפלא הללו ובאותה נשימה הם אף חששו וסגדו להם כמו אלים יחדיו למשל : הסקוטים נהגו לכנותם: בשם "Good Neighbors" שהפירוש הוא (השכנים הטובים) והאירים גם נהגו לכנותם: "Daoine Matha" (האנשים הטובים). ויש שמות נוספים רבים, שמתייחסים לפיות, לפי ההתנהגות הנסתרת והסמויה שלהם, למשל "Night Folk" (אנשי הלילה) שרק לפי השם ניתן להסיק על פעולתם הבלתי נראית לעין האנוש ניתן לראות זאת באופן מוחשי בטקסט הבא: And then there crept A little noiseless noise among the leaves, Born of the very sigh that silence heaves. ג'ון קיטס. בשירים מספרות של ימי הבניים הם כונו לרוב בשם בשם: "Green Children" (הילדים הירוקים) כנראה על מנת להמחיש ולחזק את האינטראקציה הבלתי נפרדת של בני הפיות הללו לטבע ולאימא אדמה. מכאן ניתן להסיק שעולם הפיות כולל בתוכו מגוון רב של גזעים של יצורי פלא שמוגדרים גם הם כ"פיות " , בדיוק כמו כל סוגי היצורים החיים שאנחנו מכירים. מפיות יפות חטובות זעירות שובבות ועד פיות מלאות ,עבות גוף , ואף מפחידות מענקים אימתניים ועד גמדים זעירים, ממפלצות כעורות , דרקונים, בתולות ים מרהיבות ביופיים , נימפות יפות תואר , חדי קרן ואלפים אצילים והרשימה של הגזעים תחת המונח הכוללני "פיות" עוד ארוכה מאוד , וכוללת בתוכה מספר עצום של גזעים שונים ומגוונים של יצורי פלא . אחרי שהבנו מיהם הפיות פחות או יותר , נוכל לנתמקד בנושא המרכזי של המאמר. הקשר המאגי של פיות ומכשפות בפולקלור: בעבר לפני שהשם מכשפה נקשר ישירות עם "השטן" ומונחים של כפירה בדת , נהגו לייחס למכשפות מעמד של "פיות" ולעיתים מעמדם היה כה רם עד שהוענק להם גם תואר נלווה של אלות , כלומר הם לקחו את דמות המכשפה והוסיפו לה מוטיבים על טבעיים ואף תכונות של ערמומיות ותחמונים הנפוצים אצל הפיי וכוחות על שהיו שייכים לפיות ולאלים בלבד ויצקו את כל המאפיינים המיסטיים הללו לתוך דמות המכשפה הפולקלוריסטית ניתן לראות מאפיין על טבעי זה במכשפה קירקה המיתולוגית המכשפה שהפכה כמעט כל גבר, חוץ מאודיסאוס לחיה. וגם בדמותה של מידאה המכשפה המיתולוגיה היוונית שהיא בעצם לפי האגדה נכדתו של אל השמש ניתן לראות מאפיין על טבעי זה.

Bartal j

New member
המשך..

עוד דמות מעניינת שקשורה דווקא לפולקלור הסלאבי היא דמותה של המכשפה הבבה יגה הזקנה הבלה והכחושה בעלת האף הארוך למדי ורגליה הארוכות אף הן שמשתרעות על פני כל הרצפה ותחביבה (כמה לא מפתיע) לאכול ילדים . הסלאבים ייחסו לה אף מעמד של פייה וברייה קסומה ולא אנושית כנראה בשל כוחותיה היוצאי דופן שעליהם נאמר שהיא שולטת בעוף השמים ובחיות השדה, והיא נוסעת בתוך מכתש, ומניעה את מרכבתה זו בעזרת העלי, ומוחקת את עקבותיה במטאטא ובקת העצמות שלה מהווה מעין מימד מקשר בין העולמות מאחר והיא שומרת על הכניסה לכולם האחר לפי האמונה הסלאבית. יש לציין שמקורות סלאבים אחרים מתארים אותה אף כאלת המוות וההתחדשות ומכאן מעניקים לה מעמד של אלה בנוסף למעמד הפייה העל אנושי שהוענק למכשפה הזאת. עוד מכשפה ידועה שקיבלה מעמד של אלה היא המכשפה הידועה מורגן לה פיי מאגדות המלך ארתור שדמותה משולבת עם אלמנטים של פייה מסוכנת, מעין דרואידית קנאית ומכשפה יפת מראה (שילוב מנצח לדעתי
) אך לעיתים גם מרושעת. ואף נטען שמקור השם לה פיי פירושו של הפיות כלומר מורגן של הפיות יתר על כך בסיפורי המיתולוגיה היוונית הקדומה (הומרוס) זוהה הגורל עם פרסונה אלוהית אחת. אט אט התפתח הגורל לשלוש פרסונות שנתפסו כשלוש אלות אחיות שכונו, כאמור, ה'מוירה'-Moeraeבתרבות זו נשמר מקום מיוחד לשלוש אלות אלו האחראיות על גורלם של האלים ובני התמותה כאחד. שלושת אלות הגורל מוכרות כ'קלוטו' Clotho (גלגל הגורל.) ומוצגת כמי שטווה את הגורל של בני האדם , אחריה מוצגת אלת הגורל השנייה שמוכרת כ'לכסיס" Lachesis, ומסמלת שליטה והאחרונה בשלושת אלות הגורל המיתיות – 'אטרופו' Atropos – המזוהה עם המוות, יש הטוענים כי דמותן של שלוש אחיות הגורל השקספריות מהמחזה מקבת' מבוססת בעצם על שלוש אחיות הגורל המיתיות הנ"ל ומכאן ניתן להסיק שגם המכשפות הללו לא היו אנושיות ואולי בעצם היה אידיאל לכתוב את הדמויות של שלוש המכשפות בהשראת אלות גורל אלו. ראוי לציין שכוחה ומעמדה של המכשפה היה כה רם עד שייחסו להם כוחות עצומים שעלולים לפגוע אף באלים עצמם! כיום כידוע לא צריך להיות על אנושי או בן של אל או פיה כדי לזכות בתואר : "מכשפה" אומנם המכשפות בתקופות חשוכות יותר בהיסטוריה איבדו ממעמד היצור העל טבעי שיוחס להם אך גם כוחם וכישוריהם של מכשפות ומכשפים אנושיים בשר ודם שלא בהכרח גורמים לאנשים להפוך לחיות ולא שומרות על שום עולם לא נופלים מהעוצמה של המכשפה הפולקלוריסטית ואולי אפילו אותם מכשפים או מכשפות אנושיות מסייעים ביכולתם לשמור בעצם על אותו קשר נסתר הזה עם בני הפיות המשתייכים לאותו קסם פולקלורי העתיק האפוף מסתורין שממנו מתעקשים רבים להתעלם ולא תמיד בכוונה תחילה. מקורות: ספרים: "המיתולוגיה של עמי עולם" הוצאת: מעריב אתרי אינטרנט: צומת הפיות http://www.thefaerycrossing.com/ מדיע על קירקה מויקיפדיה http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%99%D7%A8%D7%A7%D7%94 מידע על מדיאה מויקיפדיה http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%93%D7%99%D7%90%D7%94 מידע על מורגן לה פיי מויקיפדיה http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%95%D7%A8%D7%92%D7%9F_%D7%9C%D7%94_%D7%A4%D7%99%D7%99 מיתולוגיה סלאבית מתוך האנציקלופדיה החופשית הוירטואלית ויקיפדיה http://en.wikipedia.org/wiki/Slavic_mythology מידע על פיות מתוך האנציקלופדיה הוירטואלית ויקיפדיה: http://en.wikipedia.org/wiki/Fairy מאמר מעניין על הפיות: http://www.e-mago.co.il/e-magazine/feary.html הציטוטים בטקסט נלקחו מהאתר : ויקציטוט http://en.wikiquote.org/wiki/Main_Page דמותה של מורגן לה פיי באגדות המלך ארתור: http://www.e-mago.co.il/e-magazine/morgan.html מאמר די מעניין על מקבת' ושלוש אחיות הגורל http://www.e-mago.co.il/e-magazine/witchesonsale.html

RainBird

New member
צורף לתחרות- תודה. ../images/Emo13.gif אנשים להזכירכם שאנחנו עדיין צריכים מאמרים- וזמן התחרות הולך ואוזל. אם התכוונתם לזכות בפרס- זה הזמן לכתוב את המאמר. ארדן.

MetalSinagouge

New member
מאמר מעניין ביותר!

רציתי לשאול בעקבות זה משהו לא ממש קשור: הזכרת את בבא יאגה ששומרת על הכניסה לעולם האחר. שאלתי היא מה גורם לכ"כ הרבה אנשים בכ"כ הרבה תרבויות לחשוב שיש משהו מעבר לחומר? התפיסה הזו קיימת בכל מקום, בכל זמן, בכל מגזר, ובמדע. חוץ מאצל מטריאליסטים. כמו כן: מה זה המימד האסטרלי ע"פ האמונה שלכם? האם ניתן לתאר אותו בעזרת מטאפורה כלשהי? האם אותו מימד הוא מטאפורה כשלעצמו על מימד המחשבות שהן כמובן בלתי נראות אבל קיימות?

Bartal j

New member
אני אומנם עדיין לא מומחית בנושא

אבל אנסה לענות לך כפי יכולתי
קודם כל תודה רבה שמחה שהמאמר עניין אותך
עכשיו לשאלות שלך: אתה שאלת: " מה גורם לכ"כ הרבה אנשים בכ"כ הרבה תרבויות לחשוב שיש משהו מעבר לחומר? התפיסה הזו קיימת בכל מקום, בכל זמן, בכל מגזר, ובמדע. חוץ מאצל מטריאליסטים." תשובתי היא: שלדעתי האישית אם כל כך הרבה תרבויות חושבות שיש משהו מעבר לחומר , כנראה שבאמת יש בזה משהו אחרת איך תסביר מצב כזה ? אני מאמינה בעבר קרו הרבה דברים לא מוסברים (בעבר אפילו ירידת גשם בקיץ נחשב או ברקים בשמיים נחשב למשהו נדיר) ואנשים התחילו לחשוב למה זה קורה בעצם , מה עומד מאחורי כל זה? האדם סקרן וחוקר מטבעו והוא מנסה לתת המון תשובות לדברים מופלאים שקורים ביקום שלנו ולא תמיד מצליח, וביקום שלנו יש הרבה סודות נסתרים שהוא עוד לא הצליח לחקור, זה היה קיים תמיד לדעתי עוד מההתחלה וזה עדיין קיים וימשיך להיות קיים גם בעתיד לדעתי. ותראה את זה ככה : אם עולמו קיים אז למה שעולם של יצורים אחרים מעין ציוויליזיציה שונה ממנו בתכלית לא יהיה קיים גם? מה אנחנו בלעדיים ביקום הזה? הוא נברא למענו בלבד כמתנה? העובדה שאנחנו לא מכירים את היצורים הללו לא אומרת שהם לא קיימים אנחנו פשוט בוחרים לא להאמין בהם. הם שונים מאיתנו זרים לא מוכרים והחברה שלנו מחנכת אותנו להתרחק מגורמים שאנחנו לא מכירים הרבה אנשים אומרים שהם מאמינים במה שהם רואים בעיניים באפן מוחשי אם כך האם הם רואים את החמצן שהם נושמים? לא אבל הם יודעים שהוא קיים הם נושמים אותו אבל לא רואים אותו, ככה זה לפחות אצלי עובד ואני מאמינה שגם אצל המון אנשים וחוץ מזה לפעמים מראה עיניים יכול להטעות אותך ועדיף לסמוך על האינטואיציות שלך אבל זה כבר טיפ ממני
בקשר לשאלתך השנייה : הנה לך מידע בקישור הזבא על המימד האסטרלי שיענה לך על שאלתך: http://www.planetnana.co.il/eliormagick/hostrla.html אני ממהרת לצבא אז יום טוב שיהיה לך מקווה שעזרתי. בר

gwizard

New member
מה זה "קיים" ?

כיצד ניתן באמת להגדיר משהו כ-"קיים" ? האם זה משהו שאת רואה או שומעת ? האם זה משהו שאת יכולה לגעת בו ? אז אולי את סכיזופרנית. האם זה משהו שניתן לחוש אותו ? אז אולי לקחת יותר מדי LSD. את מבינה למה אני חותר ?

HeavyRed

New member
../images/Emo45.gif צודק לגמרי..

לפעמים כשלאנשים אין תשובות לשאלות שמציגים בפניהם, הם מערערים את עצם השאלה כאילו היא לא רלוונטית.. כמעט לכל דבר אתה יכול להגיד "אבל אולי זה בעצם הכל אשליה"... במצב כזה, קשה להוכיח לך שאתה טועה.. ומצד שני, אתה גם לא לומד שום דבר..

gwizard

New member
למה ?

כי אני יכול להוכיח לוגית שאתה לא קיים ? ברור שאני יכול, אך זו לא הנקודה. בניגוד לזו שצידדה בך, אני חושב שדיון (אפילו שהוא פילוסופי) תמיד טוב ותמיד ניתן ללמוד עוד ועוד. מה תעשה עם זה כבר תלוי בך, אך לסרב לדון על נושא שנראה מורכב מדי משול לאריה שעוצם את עיניו וחושב שאף אחד לא רואה אותו.

mb3inh

New member
אני אישית טוען שאין להיכנס לעינין ה

מציאות כיוון שההוכחה שלי לכך שהמצאיות אינה אשליה מבוססת על פוסטולטים שאני כתבתי ומהם פיתחתי את כל הדת שלי. להבדיל מהוכחות גיאומטריות פשוטות ההוכחות באמונה שלי הן ארוכות ולעיתים מבלבלות ומסורבלות. (אשמח אם תוכיח לי שאני לא קיים,על בסיס לוגי אם אפשר מתמטי אני אשמח עוד יותר). באדיבות מגנוס ברנארד ה-3 אייזק ניוטון המרשלג

Bartal j

New member
כן אני מבינה אבל זה בעיקרון לדעתי

משהו שאני חשה בו מרגישה אותו יודעת עמוק שהוא קיים וגם אם אני המקרה הקיצוני סכיזופרנית נניח וראיתי עכבישים גדולים בקירות סתם לדוגמא, וזה כביכול לא קיים המשהו הזה לאותו חולה בסכיזופרניה זה באמת קיים גם אם זה רק בראש והוא מגיב בהתאם, הגוף שלו מתאים בהתאם למה שהוא כביכול קיים עבורו זה מוחשי מאוד. אבל באמת זה לא הכי טוב להכנס לדיון של קיום וכל זה זה מורכב מידי...

gwizard

New member
אז מה אם זה מורכב מדי

ומאגיה זה עניין של מה בכך ? ממש לא. לדעתי, אין לפסול דבר עם הוא קשה מדי, אחרת איך נלמד ? הנקודה שרציתי להעביר בהודעה שלי היא שקיום או אי קיום של דבר זה או אחר הוא עניין סובייקטיבי לחלוטין. כל אדם מזהה דבר כ-"קיים" לפי הקריטריונים שלו ואין שום ערובה שאדם אחר יסכים עימו. כל דבר בחיינו, אם כך, ניתן להגדיר רק באופן סובייקטיבי ע"י הסכמה גורפת של כלל האנשים. לדוגמה, כולנו רואים שמיים כחולים ומסכימים שהם קיימים. אדם עיוור (מלידה לצורך ההמחשה) לא רואה אותם ועבורו אין דבר כזה שמיים ואין הגדרה כזו צבע. עבורו שמיים לא קיימים, אלא אם כן הוא מאמין בכך שהם כן. כנ"ל פיות, אלים, מאגיה, חייזרים, חזירים מעופפים ופוליטיקאים הגונים. רגע, האחרון לא יכול להתקיים מעצם הגדרתו אז בבקשה התעלמי
עוד דוגמה: HeavyRed יכולה לקפוץ באוויר כמה שהיא תרצה, אך מרגע שהחלטתי כי היא דמות וירטואלית לחלוטין אז אני פשוט אתייחס אליה בהתאם - כיציר דמיון ילדותי של המוח הקדחני שלי.

MetalSinagouge

New member
מעניין.

מתחיל מהסוף: הקישור קצת הזכיר לי את הספירה של יצירה (מקווה שאני לא מתבלבל, הספירה ה9 בכל אופן). "המימד האסטרלי- זהו המימד איפה שכל התקוות, התשוקות והחלומות שלנו הופכים למציאות ולכן זה הופך את המימד הזה למימד רגשי." אז בעצם כן אפשר להתייחס לזה למימד של מחשבות. נניח פנטזיה\חלום: אני יכול לשמוע\לחוש\לראות כאילו זו מציאות פיזית, אז יכול להיות שזו באמת סוג של מציאות פיזית, רק שהיא יותר גמישה. בכלל פעם קראתי הבחנה של רוברט וילסון שאמר שהשפה האנגלית והשפות האינדו-אירופאיות מקולקלות יחסית, כיוון שהמילה מציאות היא מילה בגוף יחיד. ז"א זה משהו מקביל (בדומה למה שכתבת על הגדרה במאמר). בקשר לטיעון של הרבה תרבויות האמינו בזה אני לא לגמרי בטוח שאני מסכים- מצד אחר אין טיעון אחר שלא ניתן על ידי סמכות כלשהי (גם כל פיזיקת הקוונטים והחומר האפל והדברים האלה, נכונים באותה מידה שכדור הארץ עגול- זה יכול להיות או לא יכול להיות). אני מניח ש2 הדברים היחידים שיכולים לשים את הנושא הזה על המפה של התודעה שלי זה או לחוות חח"ג מה שאני מניח יהיה די טראומתי, או לחשוב עוד קצת על הסוגייה הנ"ל: המוח מפעיל את אותם אזורים ב2 תחומים: בראייה ובדמיון. או כך טוען הסרט בליפ. זה נשמע לי די הגיוני. מצד אחר אני מאמין בזה אז הגיון לא בדיוק משחק פה תפקיד :)

למעלה