נפוליאון וחבד

gordian

New member
נפוליאון וחבד

שמעתי מצד שלישי שנפוליאון רדף אחרי מנהיג חבד רבי שניאור זלמן מלאדי מערך ב1813 כי חבד העדיפו שהרוסים ינצחו (הצרפתים היו מביאים את ההתבוללות לרוסיה) נשמע מוזר נכון אבל יש בזה היגיון מסויים אם מישהו מכיר מחקר או ספר בעברית הדן בנושא אפילו בפרק אחד אשמח אם זה יובא לידיעתי

אזט

New member
אם זכרוני עוד עובד

אני זוכר שקראתי פעם כי היו נספחים יהודים לצבא נפוליאון שהלכו אחריו ותפקידם היה לדווח כי חשבו שזו מלחמת גוג ומגוג שאחריה צריך לבא המשיח. נדמה לי שאצל פרופ' בובר יש התייחסות לנושא. יש בעולם החסידי מארש מיוחד ששרים ונקרא "מארש נפוליאון". בל נשכח שנפוליאון הצהיר הצהרת "בלפור" בהיותו בעכו. הוא דבר על מדינה ליהודים ואיש לא התייחס לזה. לדעתי לפחות זה נושא מעניין למחקר בפני עצמו. מדוע היהודים לא הרימו את הכפפה אז.........

Boogieman

New member
ולמה שירימו את הכפפה?

זה לא שיהודים תמיד רצו להקים מדינה בא"י, הרעיון הזה התפתח מאוחר יותר בעקבות צמיחת הלאומיות באירופה (במיוחד הלאומיות הגרמנית). בנוסף, הרעיון הלאומי הוא חילוני בעיקרו, לכן אין שום סיבה שזה היה קורה לפני האמנציפציה.

אזט

New member
כן אבל,

נדמה לי שהסיבה שונה. ההכרזה של נפוליאון פשוט לא התפזרה על פני כל מושבות היהודים ועד שהגיעה כבר היה אויס נפוליאון. גם אם ההנחה שלך נכונה ומדינה לאומית לא היתה עדיין באופק , הרי שהיו מספיק יהודים שרק לצורך של "לחונן את עפרה" היו צריכים לעשות גלי עליה גדולים. הם ככל הנראה לא ידעו על כך כלל.

Boogieman

New member
אף אחד לא אמר שהיתה רק סיבה אחת

כך שמבחינה זו, יתכן שאתה צודק. העניין העקרוני יותר, לדעתי, טמון בשאלה האם היהודים תמיד שאפו לחזור לא"י ולהקים בה יישות ריבונית (שאיפה שלא התגשמה מסיבות פרקטיות) או שהיהודים ראו בא"י מקום בעל משמעות דתית וסמלית.

אזט

New member
קשה לענות לשאלה שכזו היום

היום הכל טעון פוליטיקה ובוודאי שדתיים "לאומיים" יגידו , בטח שרצו מדינה. בעוד שחרדים יגידו " מדינה לא היתה מטרה ואיננה מטרה גם היום". הכסופים לציון והעובדה שכל בית יהודי בכה את חורבנה ושמח את חגיה היא היא הבסיס וקשה לי באמת לחשוב על אפשרות שהיהודים לא רצו לחזור ולהקים פה איזה שהיא ישות . היו הרי גם נסיונות לעלות שנסתיימו במפח נפש ובירדה כמו זו של רבי נחמן מברצלב. אולי ספורי הקושי הרתיעו ? הקיצר - אני באמת חושב שכרגיל האמת תשכון אי שם באמצע.

למעלה