מרכז מול שוליים
או תוכן מקורים מול מחזור ותחינה. אומר מראש שאיני מכיר את האסטרטגיה של כל הפורטלים, אני מניח שכל פורטל רוצה באופן כללי להיות במרכז העניינים בכל תחום ותחום של התעניינות. כאן עולה השאלה מהו מרכז העניינים ואיך נכנסים למרכז. יש אתר קטן שלא מנסה לכסות את הכל, אך מתגאה בזה שהוא נותן "רק תוכן מקורי" וזה כמובן הלמו. זה אומר לדעתי שהוא לא ממחזר. בתחום החדשות, רוב האתרים ירוצו להביא סקופים. יכול להיות מצב שעורך של אתר יטעה ולא יבין את מרכזיותו של אירוע מסויים ויתעלם ממנו או ידחה אותו לשוליים. או שהוא יקבע סדר עדיפויות משלו מתוך אג'נדה מסויימת. כך למשל בתחום המוזיקה, יש דוגמאות כמו יואב קוטנר, בתפקידו הקודם (עורך מוזיקלי ומגיש בגל"צ) הרשה לעצמו לקבוע אג'נדה של קידום תכנים מוזיקליים חדישים ללא התייחסות כלשהי לטעם הציבור או חלקים מהציבור. מהצד השני אנחנו מכירים בתחום המוזיקה, את הוויקוח ארוך השנים, שבינתיים נראה לי שהגיע לאיזשהו איזון, של מה התמהיל הנכון בין מוזיקה עברית למוזיקה לועזית (למעשה בעיקר אנגלו אמריקאית) ןמצד שני, מה התמהיל הנכון בין מוזיקה "מערבית" לבין מוזיקה "מזרחית". לגבי האסטרטגיה של תפוז, כפי שאני מבין אותה (לא כשותף או דובר אלא כמי שנמצא בעשיה אך לא במרכז) אני יכול להסביר ואולי אחרים יכולים להסביר את האחרים. אז לגבי תפוז, פורטל זה בשנים האחרונות אימץ את האסטרטגיה של התמקמות כאתר ישראלי מרכזי ליצירת קהילות וירטואליות עם מתן שרותים טכנולוגיים מתקדמים ("אנשים פוגשים אנשים") מעולם לא היתה בתפוז אליטיסטיות נוסח יוא"ל וכל אחד יחליט אם זה מתאים לו או לא, אך בכל זאת קיים מגבן שמאפשר לדעתי עשייה איכותית כאן. מצד שני, חלק מהאסטרטגיה התפוזית היתה הזנחת סוגי תוכן מבוקשים, כגון תחום החדשות. יתכן ומתחיל כאן שינוי אך הוא לדעתי עוד לא מורגש. מכאן שהאופי של תפוז הוא כזה שסוג התוכן שלו הוא סוג של "מסביב" ולא סוג של "רק תוכן מקורי". למעשה אין במערכת של תפוז אדם שתפקידו לכתוב מאמר על נעמי שמר, אך הוא נותן לנו את הכלים לקבל את עצם הידיעה המצערת על מותה, ולקיים מסביב דיונים במסגרות שונות וליצור תוכן או להעלות את התוכן שלנו ככל שהוא מתקשר לחדשה עצמה. אני לא יודע אם זה ההסבר, יתכן מאד שגם כאן יש שיקולים של רייטינג ומי שערך את התוכן של העמוד הראשי חשב שהידיעה הזאת לא תעורר רייטינג משמעותי ולכן היא לאהובלטה. אני חושב שיהיה מעניין גם לעקוב אחרי הפורומים ולראות באיזו מידה מתפתחים דיונים בפורום, שכן אני בטוח שהיא רלוונטית לפורומים כמו ספרים וספרות, מוזיקה עברית, תרבות עברית ועוד.