נסיון להקפיץ הודעה

doroni10

New member
בולים ישראלים קדם "דאר עברי"

בזמן מלחמת העצמאות, גם בתקופה שלפני קום המדינה והפצת בולי "דאר עברי", היו מספר מקומות בארץ במצור אשר הוציאו בולים באישור מנהלת העם. ידועים ביותר הם בולי הקרן הקיימת (תמונה שלהם לא צירפתי..) המראים את מפת הארץ בתוכנית החלוקה כאשר הוסיפו הדפס רכב "דאר" ולעיתים גם סכום לתשלום. הבולים שתמונתם מצורפת כאן: ימין למעלה: בול ראשון לציון "במכונית משוריינת". למרות שראשון לציון לא היתה מכותרת, עדין דרכי התחבורה ממנה לירושלים ולת"א בעיקר היו תחת התקפות חוזרות ונשנות. בול מקומי בערך של 40 מיל הוצא ושומש בעיקר עבור דאר יוצא לכוון ת"א וכו. המושבה נחלת יהודה (שהיום היא חלק מראשון לציון) השתמשה בשירות גם כן ולכן ניתן למצא גם מעטפות עם חותמות דאר מנחלת יהודה. הבול הוצא עם פתיחת השירות ב 5 באפריל ועד ה 6 במאי 1948. שמאל למעלה: בול צפת. צפת היתה נצורה למעשה מ פברואר 1948. העיר שוחררה ב 11 במאי 1948. הבול הנראה הוצא ב 4 במאי 1948 עם פתיחת הדאר ברובע היהודי בעיר. למטה, בולי נהריה: הישוב וכל סביבותיו היה נצור מתחילת מרץ 1948, וב 22 במרץ החלו בקיום קשר ימי יומיומי עם חיפה באמצעות סירת מנוע. העיר שוחררה מהמצור ב 12 במאי 1948.

powo

New member
בולים קדם קדם דואר עברי

שאלה שבדיוק חשבתי היום.איזה בולים ואיזה מטבעות היו בזמן הטורקים. בתודה מראש אברהם

beni165

New member
מטבעות בזמן הטורקים

היו מטבעות שנקראו פרה (PARA) ופיאסטר (40 פרה = 1 פיאסטר) אבל גם מילים מצריים ואפילו מטבאות ישראליים (כדוגמת זכרון יעקב). בספר "100 שנה למטבע בארץ ישראל - 1882-1988" מאת צבי שטאל ישנה סריקה מעניינת של כל ההליכים החוקיים בתקופה (היו הרבה). עד הבריטים לא היה מסודר כל כך. הספר יצא לאור בהוצאת מ.אהרוני תל-אביב. בני

powo

New member
תודה

בני יכול מאד להיות שהקנה את הספר.תודה אברהם

בולים בתקופה הטורקית

יואב, בזמן הטורקים פעלו בארץ 6 שרותי דאר שונים: צרפתי, אוסטרי, גרמני, איטלקי, רוסי והדאר העותומני. כל אחד משרותי הדאר הנפיק בולים משלו. בנוסף לכך, היו מספר הוצאות מקומיות. ההוצאה המפורסמת ביותר היא הבול של פתח תקוה בשנת 1910. היוזמה להוצאת הבול היתה של ראש המועצה יצחק גולדנהירש. על הבול היתה תמונה של מחרשה על רקע עץ תפוז. ראוי לציין שגולדנהירש עצמו היה בעל פרדסים, והסמל האישי שהוא אימץ היה מחרשה ועץ תפוז. באותה תקופה היה סכסוך קשה בין צעירי המושבה למבוגרים. הצעירים ניצלו את ההזדמנות והתלוננו על ראש המועצה בפני השלטונות התורכים, בטענה שהוצאת הבול כמוה כמרד. גולדנהירש נאלץ לשלם בקשיש של בקבוק עראק, 200 סיגריות מיובאות ו60 פראנק צרפתיים על מנת להחלץ מהכלא. הבולים כמובן נגנזו, השימוש בהם הופסק. בראשון לציון השתמשו בשנת 1903 בבול קק"ל הבול היה בערך של 10 פארה, 5 פארה היו מועברים לקק"ל וחמישה פארה עבור שרות הדאר. על הבול היה מצוייר מגן דוד ובתוכו המילה ציון. מסביב למגן דוד היה כתוב לקרן קימת ראשון לציון. מתחת לכמגן דוד היה כתוב חצי הכנסה. לא הצלחתי לברר מתי ולמה הפסיקו להשתמש בבול ואם היתה בהחלטה מעורבות או איום מצד השלטון התורכי. בכל אופן מדובר בפריט בולאי מאוד נדיר. היו עוד מספר הוצאות מקומיות של חדרה, אך לצערי אין לי פרטים על זמן ההוצאה ונסיבות השימוש. כמו כן לצערי אין לי אפשרות לסרוק את הבולים הללו (מתוכם אגב, יש ברשותי רק את בול פתח תקוה), אז אני נאלץ להשתמש בתמונות היחידות שמצאתי באינטרנט. בתמונה מופיע בול פתח תקוה ושני בולים של הדאר האוסטרי בא"י.

doroni10

New member
ולכל המתעניינים- בולי מעבר- ירושלים

1948, גרסה 2- עם הדפסי רכב למחיר כפי שאושרו על ידי מנהלת העם לשימוש מירושלים הנצורה.

powo

New member
מה בקשר

האם יש למשהוא תמונות של מטבעות מהתקופה הזאת.בתודה אברהם

doroni10

New member
מטבעות עותומאנים ומטבעות מימי המנדט

באדיבות ebay- התמונה המצורפת: למעלה: מטבעות עותומאנים (1903). למטה: מטבעות מתקופת המנדט הבריטי בא"י. (חלקי ביותר...)

powo

New member
מטבעות עותומניות

יש לך אולי תווך מחירים .ומה רמת הקושי להסגה. תודה אברהם

doroni10

New member
לי אין מחירון שלהם..

כך שגם רמת קושי ההשגה של מי מהם לא ידועה לי... דורון,

powo

New member
מטבעות עותמניות

אולי יש למי שהוא מושג במחירים .וקושי ההשגה.בתודה אברהם

coincollector

New member
תלוי מה בדיוק אתה מחפש...

מטבעות טורקיים "רגילים" מהתקופה העותומנית, במצב משומש, שווים מעט מאוד היום (שקלים בודדים למטבע). אני מאמין שלכל סוחר מטבעות שתפנה יהיה מה להציע לך. כמו כל דבר באספנות מטבעות, אם אתה רוצה דווקא שנים נדירות, עריכים נדירים, ווריאציות נדירות או מטבעות זהב (הוטבעו פיאסטרים מזהב) תצטרך לעבוד קשה, לחפש הרבה ולשלם הרבה. אם תפרט יותר במדויק מה מעניין אותך אוכל אולי לתת תשובה טובה יותר. אם אתה מחפש ללמוד על הנושא, המקור הטוב ביותר הוא ספרה של סילביה האפנר מ 1970 - The History of Modern Israel's Money - עבודת המחקר המקיפה ביותר והמעמיקה ביותר שנעשתה על מטבעות ישראל בשנים 1917 - 1970. הספר כתוב באנגלית, מכיל תמונות רבות והסברים מפורטים, מחירים (מעודכנים לשנת ההוצאה של הספר, 1970, ומהווים היום קוריוז לכל היותר) ועוד. ניתן להשיג אותו משומש במספר מקומות, כולל הקישור המצורף. יש שתי מהדורות - אם אתה קונה, שים לב לרכוש את המהדורה השנייה והמלאה יותר.

powo

New member
מטבעות עותומניות

רן ראשית הרבה תודה.בשלב זה אני מתענין. וכנראה התחיל לאסוף.כמו שכבר קרה לטובים ממני בפורום הזה.יש לי אלבום ישן עם כמות קטנה של מטבעות מנדט .שהתחלתי לנסות ולהגדילו.ודרך זה להכנס לתקופה יותר קדומה מזמן המנדט.ונראה לאן זה יוביל.בתודה אברהם

coincollector

New member
ההמלצה שלי

המלצה שלי - קנה את הספר. בעבור $20 בערך תקבל תמונה מקיפה של איך נראו המטבעות, השטרות, האסימונים ואמצעי התשלום של אותה התקופה. כך תוכל לבחור מה מעניין אותך ובמה אתה רוצה להתעמק.

powo

New member
ספר

רן האם יש לך איזו המלצה איכן אני יכול לרכוש את הספר בתודה מראש אברהם

coincollector

New member
ראה למעלה

ראה למעלה בשרשור את ההודעה שלי עם הלינק. הלינק ששלחתי הוא לאתר Barnes and Noble, שמציע את הספר יד שניה.

powo

New member
שאלה אחרונה

האם המטבעות שהיו בשימוש בארץ בזמן שלטון הטורקיים. הם אותם המטבעות ששימשו הלך חוקי בטורקיה? בתודה מראש אברהם.

coincollector

New member
כן

הטורקים לא הנפיקו מטבעות או שטרות מיוחדים עבור הפינה הנידחת באימפריה שלהם שנקראה ארץ-ישראל. המטבעות שהיו כאן היו מטבעות טורקיים "רגילים". המטבעות והשטרות הראשונים שהונפקו במיוחד לארץ היו מטבעות המנדט הבריטי.

למעלה