נסיעה אחרת לפולין.
אני כאמור צברית. אני פולניה בכל רמ"ח איברי (כשהייתי ילדה הבטחתי לא להיות כזו.. אבל מעשים לחוד - את הגנים האילה פשוט אי אפשר למחוק...). חלק ממשפחתי נרצח, חלק נפגע, חלק עבר התעללות נפשית ופיזית קשה, וכו'. למרות זאת הם נשארו בפולין עד שנות השישים, ותמונת פולין שאני קיחבלית היתה יותר מאוזנת. שמתי סיפורי זוועה בצד סיפורי הצלה מסמרי שיער. את אבי הצילו פולנים בחירוף נפשם. חלק ממשפחת אימי כנ"ל. לעומת זאת את סבי מצד אבי רצחו פולנים. מה שאני יכול הלספר שאני שמעתי סיפורים לכאן ולכאן. הורי נתנו תמונה מאוזנת, וכשאחותי יצאה למשלחת נוער לפולין וחזרה שטופת מוח וחמומה, הורי ישבו איתנו והסבירו לנו למה זה ממש לא כל כך חד משמעי. אמא שלי שאלה מי מאיתנו היה מוכן להחביא ילד פלסטינאי בבית תוך סיכון ילדיו שלו, ואני לא אשכח את המחשבות שזה עורר. אני נסעתי לפולין. עם אימי סבתי אחותה של סבתי ובנות הדודה של אימי. נמנענו מללכת למחנות ריכוז בשל שתי הסבתות, אבל חוץ מזה ראינו את פולין בעיניים מאוזנות: חיינו בדירה מושכרת עם בני הבית, היה לנו נהג פולני שלווה אותנו, והיינו גם באתרי תיירות גם באתרים יהודים, וגם באתרי הילדות של המשפחה. היה מאלף. למדתי מכלי ראשון ולראשונה בחיי חוייתי אנטישמיות, ולמדתי גם על הצד הטוב שלהם. לדעתי - אפור הוא אכן הצבע הפולני - זה שילוב של שחור ולבן. וכך צריך לראות את זה. בסופו של דבר יש שם אנשים שכל אחד מהם שונה, ותרבות שכמו ששלנו מכתיבה דברים מסויימים גם אותם לא ניתן להבין בלי להבין את התרבות. אני ממליצה אם כבר לסוע לעשות טיול מאוזן - לקחת מדריך כמו הלונלי פלנט, ולהכיר מקרוב את הפולנים בצד שלהם - את הקתוליות הקיצונית, את הרחובות המלאים כתובות נאצה, את מסעדות הפועלים, את האדם הפשוט, את הכפריים החיים כיום בתנאים בהם גרים ערבים בשטחים, ועוד ועוד. ביקור המבוסס רק על מחנות השמדה לדעתי הינו שטיפת מוח.