נמר בעין גדי

lashevetolatzet

New member
נמר בעין גדי

שלום לכולם ביום רביעי בלילה הסתובבת בקיבוץ עין גדי בתקווה לראות נמר החודר לקיבוץ. תוך חצי שעה הבחנתי לתדהמתי בנמר זכר גדול ומרשים, ארוך רגליים וזנב (ככל הנראה הפרט שמסתובב באזור כבר כמה שנים) שהילך באיטות אדישה ואצילית מתחת לטיילת הקיבוץ שמעל נחל ערוגות, ואז קפץ וחדר לקיבוץ. המרחק היה כ 30 מטרים והייתי מצוייד בזרקור ומשקפת. הנמר הילך על חומת אבן, ולאחר חצי שעה מצאתיו שוב רובץ ליד חדר האוכל של בית הארחה, ממתין לחתול מזדמן. הפעם טווח התצפית היה כ 15 מטר בטרם נעלם. אומנם זאת לא היתה לי הפעם הראשונה שאני רואה נמר בארץ (החמישיתI) אבל בשבילי ללא ספק זו היתה התצפית המדהימה ביותר עד כה. אני חייב להודות שלרגע ברגע הראשון חשתי כי אני רואה חיה מיתולוגית ארכיאולוכית היוצאת מחשכת המדבר אל בני האדם...למרות שהינני אטאיסט גמור היה ברגע ההוא משהו מאגי. טוב לדעת שהם עדין מסתובבים. אבל אם לא נפעל מהר, בעוד זמן קצר יכחדו מארצנו החיות המדהימות הללו. ברק גרניט

צביקוש23

New member
יש רק נמר אחד

ככל הידוע לי שמשוחרר בטבע חופשי בישראל. כשהייתי ילד היו 3 ו 4 כולם נכחדו. ולדעתי אם אכן מדובר בנמר בודד אז כנראה שלא יהיו יותר כאלה חופשים בישראל וחבל

lashevetolatzet

New member
9-11 נמרים בישראל

בישראל ידועים (נכון ל 2003, ענבר פרז, מחקר של זיהוי גנטי ע"פ גללים) שלוש נקבות וחמישה זכרים, פרט נוסף שזוויגו אינו ברור, ויתכנו שני פרטים נוספים. ממצאים אלו מתאימים גם להערכות שנעשו ע"פ שיטות מסורתיות יותר (גודל עקבות, תצפיות, טירטוריות וכו') בעיקר ע"י אלון רייכמן בסוף שנות ה-90. שבעה מהנמרים חיים באזור הר הנגב (מכתש רמון - שדה בוקר - ערבה צפונית) ושניים - זכר ונקבה חיים במדבר יהודה. מובן שתתכן גם תנועה של פרטים מכאן ולכאן. בגלל שהאוכלוסייה כה קטנה וסגורה (ככל הנראה אין נמרים בירדן שעשויים להעשיר את המאגר הגנטי) הזהות הגנטית בין הפרטים גבוהה מאוד. מקובל לחשוב שהדבר בעייתי וכנראה שבטווח הארוך זה המצב אולם, אם חושבים על הצ'יטות באפריקה המצב שלהם (אוכלוסייה הרבה יותר גדולה כמובן) מבחינה גנטית לא יותר טוב, אפילו יותר רע. בעייה נוספת שעולה הינה שלא ידוע כלל מצבן של שלושת הנקבות. כמה מהן פוריות? כמה מהן צעירות? יתכן מצב שרק אחת מהן פוריה. אם נניח זה המצב אז יש לנו נקבה אחת שמגדלת גור או גורים וארבעה זכרים אחרים שרוצים מאוד להזדווג איתה. זהו מצב מסוכן מאוד לגורים, שכן הזכרים שאינם האבות יהרגו את הגורים אם יוכלו. זה בדיוק מה שהביא להתמעטות הנמרים בארץ החל משנת 1979. ב 1979 חייו במדבר יהודה בלבד שני זכרים וחמש נקבות. זהו ככל הנראה היחס הנכון והרצוי, וסביר שמצב דומה התקיים גם בנגב. הוערך שבשנות ה 70 ותחילת ה80 חיו במדבריות ישראל בין 17-24 נמרים. תוך חמש שנים הוצאו מהמשחק ארבע נקבות: ב 1979 בבתא נורתה ונפצעה בשל חדירות לקיבוץ עין גדי והועברה לגן הזאולוגי באבו כביר,שם שהתה עד מותה. נמרה אחרת נדרסה ב1984, הבת שלה, תיהמת, הורעלה ב1986, חומיבבה יצאה ממעגל הפוריות בשנים אלו גם כן, גורה של חומיבבה, נקבה בשם עתר, הוצאה ע"י רשות שמורות הטבע וגיורא אילני וגודלה על ידו, אך מתה מאוחר יותר ממחלה מתורבתת. הנקבה היחידה הפורייה שנותרה היתה שלומציון שהמשיכה להביא גורים עד שנת 1991. וכאן הטרגדיה: כל גור נמרים שנולד לאחר שנת 1984 נטרף ע"י זכרים אחרים, ארבעה במספר. כל זאת עד 1989 כששלומציון הצליחה להביא שני גורים, זכר ונקבה כמעט עד לבגרות. איש המקום (עין גדי) פיזר רעל לחתולים בערוץ נחל דויד ושני הגורים מתו, חודשים ספורים לפני בגרותם. הגור האחרון של שלמוציון (1991) היה חריטון שהסתובב שנים רבות בעין גדי. הזכר שמסתובב כיום בעין גדי ככל הנראה אינו חריטון כי אם זכר אחר. בנגב המצב מעט טוב יותר, אם כי מאוד לא מעודד ברק גרניט

לדעתי כדאי ללכוד חלק מהזכרים.

אמנם הדבר יקטין את גודל האוכלוסיה האפקטיבי, אבל יקטין מאד תמותת גורים- וניתן לעשות גם רוטציה בין נמרים כלואים ונמרים חופשיים, מה שלמעשה יגדיל את גודל האוכלוסיה האפקטיבי.

שכחת את אמרפל

וציה הקדושה, תושבת מצפה רמון לשעבר. לא חשוב... ככל הנראה ישנו פרט נוסף (זכר?) אחר המשוטט כיום סביב קלי"ה וחוף צפון יממלח. הגדרת התפוצה בעייתית בסה"כ, וגם ענבר לא כיסתה את כל התחום. בשנה שעברה אני מכיר תצפית אפילו מאזור הר שגיא, ואחרת ממצוקי לוץ (שניהם בדר'-מע' הר הנגב). עקבות טריות נראו בסמוך לנחל ברק (מז' הר הנגב או ערבה תיכונה). אוכלוסיה של ה pardus nimre -ssp ישנה גם בערב הסעודית ובתימן, אבל לדעתי קטן הסיכוי להציל את מה שנותר בארץ. אותו סיפור כמו העייטמים, יענים ועוד כמה סיפורים נחמדים ולא מעשיים (קריטריונים להשבה). העיקר הפיקנטריה. ללא ספק- תוכנית הבראה לנגב לאלתר! תצפית יפה.

lashevetolatzet

New member
מה אתה יודע על הפרט בצפון ים המלח?

מניין שזה לא אותו נמר מעין גדי? במחקר של פרז נמצאו גללים של אותו זכר מקלי"ה בצפון ועד נחל צאלים או דרומה משם. לזכרים תחומי שיטוט מאוד גדולים. היו תצפיות לאחרונה משם (קלי"ה)? ברק

אני לא אוהב לעסוק בכך

אבל חתול נוסף (אחר ?) מגלה ככל הנראה נתונים שאינם מוכרים ומתועדים- עקבות, גודל... עד שהנושא לא יבחן לעומקו, נמשיך בספקולציות... יכול להיות שהכל שטויות במיץ. אגב, בסקר קינון דורסים שנערך ב-92 (אם זוכר נכון) ברמה"ג, נשמעה נהמה של נמר במפגש המשושים-זויתן. באותה שנה (נדמה לי 92) הגיעו מס' טענות נוספות לנוכחות נמר באותו אזור. שוקה רווק למשל, מצא חזיר טרוף ע"י חתול גדול באזור נחל יהודיה אותה שנה.

סאקרה

New member
ברק,מצלמה לא לקחת?../images/Emo12.gif

כל הכבוד על התצפית והתאור. הנמר הזקן הזה מככב כבר כמה שנים בתקשורת. (יש כנראה "תורנות נמר" בקיבוץ) מידי פעם גם מצלמים אותו מחפש טרף קל בפינת החי.. התאור שלך נשמע חי ונפלא. חבל שלא צילמת. מ-15 מטר+זרקור, יוצאות אחלה תמונות.

יהוי

New member
האם יש אפשרות

להביא נמרים מתימן,סעודיה או סיני? זה נראה לי פתרון לא רע.

הבעיה בארץ היא שטח קטן מדי

לקיום אוכלוסיה בת קיימא- כיום האוכלוסיה על סף הכחדה בגלל שיש יותר מדי זכרים ומעט מדי נקבות. הפתרון לדעתי הוא ניהול מתמיד של האוכלוסיה, תוך כדי סילוק רוב הזכרים מהשטח והחזקתם בשבי כדי לשמור על הגנים שלהם.

lashevetolatzet

New member
פתרון תאורטי

השטח במדבריות ישראל הכולל מספיק מזון, מסתור, ויחסית קונפליקט מועט עם בני אדם הוא השטח בו יש נמרים בהווה - מדבר יהודה והר הנגב כולל שטח רציף ביניהם. גיורא אילני העריך שבשטח זה יכולים להתקיים כ 24 נמרים. תאורטית לנמרים אין שום בעייה להתקיים גם בבקעת הירדן ומזרח השומרון מצפון למדבר יהודה. מתצפיות אקראיות עולה שיתכנו גם נמרים בגולן ובגליל העליון. כלומר שטח יש. הוצאת זכרים מהשטח היא פעולה מעניינת שלא נראה לי שלאיש יש מושג איך היא תשפיע, עם זאת זו בהחלט הצעה מעניינת. בשלב הראשוני יהיה חובה (ואם רוצים להציל משהו אז מוטב מוקדם ממאוחר) להכניס לאזור (מדבר יהודה) 2-3 נקבות פוריות שייבואו מסעודיה/עומן. מובן שצריך יחסים דיפלומטיים עם מדינות אלו. ניתן אולי לבצע זאת דרך ירדן, אם כי אני בספק. הכנסה של 2-3 נקבות גם תשנה את כל המאזן בין זכרים לנקבות וגם תגוון את השונות הגנטית. כדי שלפרויקט יהיה סיכוי גם בטוווח הארוך צריך שיהיה פרויקט השבה של נמרים בירדן, על מנת ליצור רצף וחילופי גנים טבעיים. אם נתמקד בצעדים הראשונים בלבד, מי בישראל יכול להרים פרויקט כזה?

מלבד בעיית המזון והמסתור

ישנה בעיית ה-Infanticide. לכן גם אם תוסיף נקבות, עדיין תמשך בעיית המתת הגורים. תוספת נקבות כמו שתיארת תהיה בימות המשיח. בינתיים, אם לא תסלק זכרים האוכלוסיה כולה תכחד.

lashevetolatzet

New member
אה כן...

עם נמרים או ללא נמרים יהיה חובה לסגור חלק מהנגב לכניסת רכבי כביש-שטח. הנגב בכל מקרה יצטרך לעבור שיקום שכולל בעיקר את סגירתו לרכבי ההרס הללו. וכמובן קיבוצים הגוזלים את מי המדבר ומיבשים את נאותיו כדי להקים גן טרופי בתוכם ולמכור לתושבי הצפון מים מנירלים, יצטרכו לחדול ממנהג בזוי זה...

../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif

בינגו

אפשר להקים אפילו עמותה שכל יעודה יהיה להעניק מסאז' צ'רקסי לנמרות הרות. כל עוד לא יקטן עד יעלם גורם ההכחדה, גם אוכלוסיה מאוששת לא תשרוד. תוכנית הבראה לנגב לאלתר...

Rebeccan

New member
../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif והחזרת המים למעין גדי

בסיני אני לא חושב שנשארה אוכלוסייה

בוודאי לא יותר מפרטים בודדים. ככל הידוע לי באיחוד האמירויות הערביות יש ניסיון לשקם את האוכלוסייה, צריך לחפש באינטרנט (יש חומר). לא יודע לגבי סעודיה או תימן.

lashevetolatzet

New member
נמרים באזור

בעומן יש גרעין רבייה עם 8 נקבות ו 10 זכרים. בחצי האי ערב הערכות נאות בין 40 - 100 פרטים לכל היותר. אני מציע לקחת את המספר הנמוך. נמרים אלו משתייכים לתת המין שקיים בישראל. בסיני ככל הנראה אין כבר נמרים. לא ברור כלל שתת המין של סיני Panthera pardus jarvisi (מקווה שלא כתבתי עם שגיאות) שונה מהתת מין שלנו. בכל אופן אין זה רלוונטי עוד.

למעלה