'נכס צאן ברזל' - מהו ?

כמו שאמרתי פעם.......

ריקוד עם ישראלי הוא שילוב של צעד תימני עם שני צעדי ואלס, שלש צ'אצ'ות ופולקה אחת... כמו האוכל...

דובל'ה - אתה בהחלט צודק - ואוסיף

למרות שניתן לחשוב שהמושג הוא סובייקטיבי בעיקרו, וניתן לפרשנות אישית, לדעתי אין הדבר כך. התחלתי דווקא מהסוף ואתחיל מהתחלה. הגדרה - "נכס צאן ברזל" = נצ"ב. אפשר היה להתחיל מההתחלה ולומר שהגדרת ריקוד כזה או אחר "כ -נצ"ב", היא הגדרה סובייקטיבית. כל אדם יכול לפרש כל ריקוד כאוות נפשו: אחד יטען ש"לא אהבתי די" הוא נצ"ב, ואחר יטען ש"הורה בן", הוא נס"ב, ושלישי יטען ש"מציאות אחרת", הוא נס"ב. ואפשר לומר שכולם יהיו צודקים, וזאת מהטעם הפשוט, שלא נקבעו הגדרות ברורות לצורך קביעת ריקוד כ - נצ"ב. אולי ננסה אנחנו לקבוע לו הגדרות ונאמר כך: בכדי שריקוד יוגדר כ"נכס צאן ברזל" צריכים לחול עליו הכללים הבאים: 1. שהריקוד נרקד ברציפות לפחות 20 שנה. 2. שלפחות 1000 רוקדים הגדירו אותו כנצ"ב. 3. שועדה מוסמכת החליטה על כך ברוב של 70% לפחות מכלל חברי הועדה. 4. שיחולו עליו כל הכללים הנהוגים לגבי: רישום הריקוד, העברתו בהשתלמות וכו. 5. שהרוקדים אוהבים אותו ומתלהבים ממנו כל פעם מחדש. הפרמטרים שנתתי כאן הם רק דוגמא לכללים שיכולים לחול על ריקוד בכדי שיוגדר כנצ"ב. מנגד אפשר לטעון "שמעשה אומנות" כגון ריקוד, לא צריך לעבור את כל המכשולים של כללים והגדרות, ודי בכך שעם ישראל רוקד אותו בהמוניו ואוהב אותו, בכדי שיוגדר כנצ"ב. לדעתי "נכס צאן ברזל" הוא מושג אובייקטיבי בעיקרו, והמשמעות היא ש"כל אדם סביר" מהיישוב (מקרב הרוקדים) היה חושב שהריקוד המדובר הוא אכן כהגדרתו "נכס צאן ברזל". שבוע מהנה לכולם.

מיקi

New member
סליחה, אבל אני לא מבין...

מה זה נותן ? בפרקטיקה של העיניין, מה זה נותן ההגדרה הזו ? למי זה משנה, ולמה, אם ריקוד כלשהו מוגדר כ נצ"ב או לא ? למה להתעסק בהגדרות ?

כמובן שמבחינה 'פרקטית'...

אין זה משנה הגדרת הריקוד. אתה יכול לרקוד או שלא לרקוד, להנות או שלא מהריקוד, ואין זה משנה כלל לאיזה קטגוריה משתייך הריקוד. אם כן מיקו, הדיון הפעם הוא ברמה ה'עיונית' (מה לעשות, לפעמים טוב שיש גם דיונים כאלה) ובכלל לא ברמה ה'פרקטית'.

מיקi

New member
ובכל זאת.....

לעניות דעתי גם לדיון תיאורטי / עיוני/ אקדמי צריכה להיות מטרה כלשהי. לא ברורה לי מטרת הדיון בנושא זה. אלא אם כן חשיבותו היא בעצם קיומו.

אכן, חשיבותו בעצם קיומו

גם חשיבותינו בעצם קיומינו. ושרק נהיה בריאים.

מיקו - ההגדרה מאוד חשובה

תתאר לך מצב ש 50 ריקודים הוגדרו כנכסי צאן ברזל, ולפי תפיסתם של הרוקדים הם מהווים את הבסיס, הגרעין והליבה של תנועת ריקודי העם. אני מניח שהיחס אליהם היה בהתאם. כל מרקיד היה חש צורך פנימי ללמד אותם בהרקדות שלו, כלל הרוקדים בארץ היו מכירים אותם ורוקדים אותם בכל הזדמנות. כמו כל דבר בחיים שלנו, יש גרעין מסויים שכולנו מכירים ונעים סביבו, כך צריך להיות גם בהרקדות. זה נותן יציבות למערכת. חשוב מאוד שתהיה קבוצת ריקודים שכ-ו-ל-ם יכירו אותם, ומעבר לכך כל מרקיד ינהג לפי הצורך של האוכלוסיה איתה הוא פועל. כמובן שצריך לפתח מנגנון שיבחן אחת לשנה את הגדרות הריקודים ואם יהיה צורך גל להתאים את השינויים הדרושים (שצריכים להיות בזהירות רבה). לכן החשיבות של ההגדרה של קבוצת ריקודים כנצ"ב.

ד'בלה שטויות במיץ....

ריקודים שיצאו מבית היוצר לפני חודש חודשיים לא יוכלו לקבל כרגע את הכינוי נכס צאן ברזל. מי יודע אולי הם במשך הזמן יהפכו לכאלה???

ולסיום הנושא שאלה לשמעון עשור

וכבר אני אומר לך אינך חייב לענות. 'כי אין הנחתום מעיד על עיסתו' אבל בכל זאת, אנסה : האם ריקוד הדגל שלך 'סתיו ישראלי' (ריקוד הזוגות משנת 1991, למי שלא יודע) ראוי בעינך להכנס לקטגוריית ה"נכסי צאן ברזל' ?

דובל'ה - אין לי שום בעיה

שהריקוד לא ירשם כ - נצ"ב, העיקר שימשיכו לרקוד אותו עוד שנים רבות. כל פעם שאני נכנס להרקדה והמרקיד משמיע את השיר ואני רואה שכ-ו-ל-ם רוקדים את הריקוד, טוב לי בלב. ואם זו תרומתי הצנועה - דייני.

אגלה לך סוד

גם בהרקדות שאינך נוכח, מרקידים רבים משמיעים את הריקוד הזה. בעיניי הריקוד הוא ללא ספק 'נכס צאן ברזל'.

למעלה