'נכס צאן ברזל' - מהו ?

'נכס צאן ברזל' - מהו ?

כשאני נתקל לא אחת בחברים המשתמשים במושג 'נכס צאן ברזל', אני תוהה ביני לביני, האם המשתמש במושג יודע היטב את משמעות המונח הזה. מקורו של המושג הוא קדום מאד ואף בגמרא ('בבא קמא' צ') נאמר על אלו הנכסים שהמקבלם לרשותו אחראי למלוא ערכם בשעת הקבלה (כברזל שהוא מוצק ואינו נפחת). בהחלט אפשר להשתמש (בהשאלה) במינוח זה על 'דברים של ממש' או על 'דבר קיים וקבוע', או על 'דבר יסודי ועיקרי'. ואם נחזור לרגע לריקודי עם (כי מן הסתם זה העניין כאן), אפשר להשתמש במינוח הנ"ל עבור ריקודים מיוחדים כמו למשל: 'הורה חדרה', 'לא אהבתי די', 'כליזמר' הותיקים, וגם החדשים יחסית כמו 'שמרי לי על המנגינה', 'אהבה אסורה', אלה אלה', 'זוהי ארצי' ועוד רבים וטובים. ריקודים (עם כל הכבוד) כמו 'כל כך קסומה', 'איך את', 'חי למענך' 'מילים יפות' 'וואי וואי וואי' ועוד רבים וטובים, הם למעשה ריקודים מקסימים, אך רחוקים מאד מלהגדר כ'נכסי צאן ברזל'. יש הסכמה ?

נכס צאן ברזל - הרחבה

בהתאם לבקשתי העבירה לי הגב' רות אלמגור את פירוש המושג "נכסי צאן ברזל" נכסי צאן ברזל - מונח משפטי מן התלמוד. נכסי צאן ברזל הם נכסים שאסור לחלקם לחלקים, וצריך להעבירם ולהחזירם בשלמותם. כאשר אשה נישאת והיא מביאה עימה מבית הוריה נכס כגון דירה, מגרש או רכוש אחר, כל עוד הנישואין בתוקף, הרכוש שייך לשני בני הזוג. אבל אם פג תוקפם של הנישואין, הנכסים האלה שבים לידי האישה בשלמותם, ואסור לחלקם או את תמורתם. מעין צאן, שהוא רכוש, אבל עשוי ברזל - חטיבה אחת שאין לחלקה לחלקים.אלה הם נכסי צאן ברזל במובן המשפטי. מכאן התפתח השימוש המושאל. נכסי צאן ברזל הם דברים שערכם עומד לעולם, והם אינם משתנים עם הזמן. מעין עמודי תווך של עם או חברה. אכן צדקת, דב. הריקודים שציינת הם אכן נכסי צאן ברזל, ניתן להוסיף גם את "ערב בא", "נעלה נעלה" "סתיו לבן" "רודף שמלות" וכו'. הריקודים האחרים שהוזכרו צריכים לעבור את מבחן הזמן על מנת לודא שאלה אכן נכסי צאן ברזל.

הורה בן

New member
נכס צאן ברזל - צמצום

'אלה אלה' שהציע דב ו'רודף השמלות' שהציע אינפורמטיבי - נכס צאן ברזל של ריקודי העם הישראליים???

נו.........זה מלמד ש.....

על טעם וריח אין מה להתווכח
גם אני חושבת שאי אפשר לקבוע לגבי ריקודים יפים ,מבוקשים, עכשוויים אם הם יהיו נכסי צאן ברזל.

ל-'הורה בן' ו'קסמי הדרבוקה'

שניכם בחרתם בניק-נם יפה וראוי. אבל, מה לעשות, שני הריקודים הללו אינם יכולים להכנס להגדרה של 'נכס צאן ברזל' (לפחות בינתיים). ולא שאני מציע לכם לשנות את השם......

'הורה מיכל' בהחלט !

לפי הגיל - 23 - בהחלט - זה גיל בשלות. לפי (כמות) ההופעה - תמיד יש מה לשפר...

מיכל, אאל"ט דב התכוון ל....

"הופעה" ברמה הכמותית...... (עכשיו נראה לאן תקחי את זה....
)

טוב, אם מדובר בכמות...

אני תמיד יכולה לבוא עם אחותי...
(לא חסרים אנשים שלא מבדילים בינינו)

../images/Emo6.gif../images/Emo6.gif ..אז אירגנת לך גיבוי....

רק שתדעי ש*אני* אבדיל ואדע לרשום לך מינוס....

כרוקדת חדשה

אני מודה שאני אוהבת לרקוד ריקודי פנאי
.באופן טבעי אני מכירה בעיקר את הריקודים החדשים .ובן לבין למדתי ריקודים מקסימים - נכסי צאן ברזל. כל נושא ריקודי -העם מענין אותי.לומדת המון על הנושא גם מהפורום הנכבד . אולי ישמע מוגזם מה שאומר אבל......ריקודי העם/פנאי הצילו אותי משקיעה.הפיחו בי המון אנרגיה ובעיקר המון שמחה.מאז....אני מוצאת את עצמי ממליצה בכל פה לצאת ולרקוד [לצערי לא כל אחד אוהב את הריקודים האלה].

קוראת את מה שכתבת

וכל מילה מתאימה בדיוק גם לי. אפילו הקטע שגם אני ממליצה בחום לאנשים להתחיל לרקוד ריקודי עם (והם לא מבינים על מה אני מדברת
)

הורה בן

New member
לדב אורבך

האם ראית באיזשהו מקום שהצעתי את 'הורה בן' כנכס צאן ברזל??? אתה לעומת זאת הצעת את 'אהבה אסורה' ו'אלה אלה' - נכסי צאן ברזל של המוזיקה הצרפתית והיוונית...אולי...

אכן לא הצעת

ואני הצעתי את 'אהבה אסורה' ו'אלה אלה'. הצעתי כמובן את הריקודים ולא את השירים.

אנדי54

New member
אפשר גם לפרש את זה אחרת...

זה כנראה פסל ברזל בצורת עז או כבש. עבור גנבי המתכת, פסל כזה הוא לא פחות מאשר נכס... שנה (אזרחית) טובה לכולם!

עוז 2002

New member
כן ולא...

ובכן דב, אני מסכים עם ההגדרה שלך מה הם לא נכסי צאן ברזל, אבל בדעה שונה משלך בהגדרה מה הם כן. אני רוקד כ-15 שנה, פעמיים בשבוע בממוצע. ולולא הכריחו אותי ללמוד את הריקודים האלה בקורס למדריכים, ספק אם הייתי פוגשם עד היום. אפילו אעיז ואומר שהריקודים שציינת נרקדים בחוגי מתחילים משום היותם קלים ללימוד, ולכן לא תמצא אותם בחוגי מתקדמים. ואם כן - יהיה זה בד"כ בגלל החוויה הנוסטלגית שהריקוד מעורר באנשים, ולא בגלל שהריקוד מוצלח כל כך. לעומת זאת, ריקודים כמו "ערב בא", "בהר הגלבוע", "זוהי ארצי", "בואו נשיר לארץ יפה", וכד' נלמדים בחוגי מתחילים ונרקדים בחוגי מתקדמים בזכות עצמם.

עוז ידידי

אין זה משנה היכן אתה פוגש את הריקודים שהגדרתי במאמר הפתיחה כ"נכסי צאן ברזל" - הם ללא ספק מתאימים וראויים להגדרה. וגם את הריקודים היפים שהזכרת, שאותם לדבריך אתה פוגש במתקדמים (ריקודים כמו "ערב בא", "בהר הגלבוע", "זוהי ארצי", "בואו נשיר לארץ יפה"), גם הם ללא ספק ראויים להגדר כ'נכסי צאן ברזל'.

ZEEVS1970

New member
ומה לגבי ריקודים ישנים שחזרו דרך

הרקדות הנוסטלגיה?! האם ריקודים כמו: "הרשות","השועל","הנה מה טוב" ואחרים שגילם בהחלט הרבה מעל 20 שנה יכולים להחשב "נכסי צאן ברזל" אם הם נרקדים בהנאה רבה בכל הרקדות הנוסטלגיה אך אין שום סיכוי שתראה שרוקדים אותם כמעט בשום הרקדה רגילה?(ובכוונה אני מציין ריקודי נוסטלגיה מאוד פופולריים ולאו דווקא את אלה מבינהם שאני אישית אוהב) באמת מעניין אותי לדעת איפה משתלבות הרקדות הנוסטלגיה בתוך ההגדרה שלך. מצד אחד הרקדות נוסטלגיה קיימות כבר יותר מ10 שנים והן החזירו לרפרטואר ריקודים נשכחים רבים אשר נרקדים בהרקדות אלה כל הזמן. מצד שני הרקדות הנוסטלגיה ממשיכות בשלהן ובמנותק מההרקדות הרגילות ואנחנו רואים שרק מעט שבמעט מתוך הריקודים הישנים מחלחלים גם להרקדות הרגילות אשר ממשיכות בשלהן במצעד הלהיטים הלוהטים. אז איך נתייחס לכל אותם ריקודים ישנים שנשמרים כה יפה בהרקדות נוסטלגיה אך בכל יתר ההרקדות כלל לא יודעים על קיומם של ריקודים אלה?! האם אפשר להגדיר אותם כ"נכסי צאן ברזל"?! נקודה למחשבה!

למעלה