ניתוח סרטים

mrpink3

New member
ניתוח סרטים

מה המקום שלהם בעולם הזה? מאיפה הם באו, ולאן הם הולכים?

אין ספק כי לפעמים יוצר הסרט רוצה להגיד לנו דברים בצורה סאבטקסטואלית, אך האם לפעמים זה פשוט מוגזם?
אחרי הכל, סרט זה לא ספר ולא שירה ספרותית.סרט זו יצירה של מצבים, מצבים של דברים שקורים ודמויות, בעוד שספר
זו יצירה שמבוססת על עומק, על סיפורים ועטופה במונולוגים של שפה מעוררת השראה. מטרתו של הספר זה להיות משהו גדול,
מעבר. בעוד שסרט זה משהו שאמור ליצור לצופה רגשות מיידים.

אני אישית אוהב לנתח סרטים מידי פעם ופעם, אך אני עושה את זה אך ורק כשאני בא מנקודת מבט צינית
קרירה ומרוחקת, פארודיה משהו. רק מהיריעה להילכד בתוך עיגול העשן הזה, שנראה שרק תופח ותופח, תמיד למעלה יותר, תמיד אנכי יותר.

באחד מסרטיו של הבמאי הידוע בילי ווילדר, 'שדרות סאנסנט', המגולל את סיפורו של תסריטאי כושל שחייו הטראגיים
משתלבים בצירוף מקרים מוזר עם חייה הטראגיים עוד יותר של כוכבת סרטים אילמים מזדקנת; יש סצינה חמודה במיוחד
בין אותו תסריטאי לשוליית מפיק(או משהו כזה, לא זוכר), בזמן שהוא מסביר את התסריט החדש שלו, תסריט ריקני ושטחי, קומדיית מחזמר.
היא נכנסת לחדר ובינהם מתפח דיון שלא היה מבייש את פורום קולנוע וסרטים תפוז גם בימיו המשגשגים ביותר.
במהלך הויכוח, הוא אומר משהו כמו 'אנשי המסרים... סיפור טוב פשוט לא מספיק לכם אה', והיא משיבה לו 'לפי דעתי לסרט צריכה להיות אימרה, זה הכל'.

לאיזו אסכולה אתם משתייכים ולמה?

אני משתייך לאסכולה הראשונה.

כי בסופו של דבר, אפשר לשים ניתוח משמעויות על כל דבר בכל סרט, וזה יהיה מטומטם. קובי ניב, למשל, טען ש*כל* כלי נשק שמופיע בסרטים הוא סמל פאלוס שמציין כוח פטריאכלי. אז רגע, אם רובים זה אלגוריה לזין, אז סרטי מלחמה הם סרטים על פליטת זרע? לא, הם לא. זה מטומטם. אני לא סובל כשמנסים להכריח משמעות על כל שוט וניואנס בסרט. זה סתם הורס לדעתי. איזה סיבה יש לעובדה שוינסנט וג'ולס מדברים על המבורגר ולא על פיצות? אפשר להתחיל ניתוח על זה שלהמבורגר יש שכבות וזה מתאר את השכבות החיצוניות והפנימיות של האדם... אבל זה לא.

mrpink3

New member
למרות

שאני מחבב יותר סרטים שטחיים, צעקניים, של חוויה רגעית אך מתוחכמת. לפעמים זה מרגיש, כאילו שאני מתבונן בעולם על כל ספקטרום הצבעים שלו - נראים או לא לעין האנושית. ואני מוצא את עצמי לא פעם מסתנוור לנוכח המראות, הכה מעוררי השראה ועם זאת כה מפחידים, אנשים מתים כל יום, אנשים הורגים אנשים אחרים בשביל כסף, בגלל כבוד, בגלל נוכח הריקנות המדגדגת אותם בכל פעימת ליבם, זה מפחיד, זה עצום. אתה נכלא בתוך רשת של עובדות והגיון, מספרים, נתונים, שמתמזגים עם שאלות פילוסופיות. ואתה מנסה, מנסה בעולם המשוגע הזה למצוא ביטוי נכון מדויק אך אמיתי ועם זאת מעניין לדבר הזה.
הרצון שלי לידע הוא הסרטן שלי. הורג לאט - אבל בביטחון. הרצון שלי לחטוף את סודות היקום מבין זרועותיו מונע ממני שינה, לעיתים אני מוצא את עצמי ער עד 5 בלילה, לא בגלל שאני לא עייף אלא בגלל שכל כך הרבה זרמים חשמליים מכים בי פעם אחר פעם. מחשבות ללא הפסקה, לפעמים נפשיות ולפעמים מיניות, כל כך הרבה מחשבות פועמות במוחם של בני האדם אך כה מעט סרטים טובים. לפי דעתי כל אדם חייב ליצור סרט, סרט על חייו. בלי יומרנות מיותרת או מינימליזם מחוספס, פשוט סיפורים אנושיים, על החיים ועל מה שיהיה בלעדיהם.

timboy123

New member

Houndour

New member
היי

לא הבנתי את האבחנה בין ספר לסרט, למה ספר זו יצירה שמבוססת על עומק וסרט זה סיפוק מיידי? אתה יכול למצוא ספרים וסרטים משני הסוגים האלה, וגם שני הסוגים האלה לא תמיד מובחנים זה מזה. ספרות וקולנוע, כשני דרכי ביטוי אומנותי, יכולים להיות עמוקים או שטחיים, ולטעמי השאלה היותר מעניינת היא עד כמה פורה הדיון שהסרט מעורר, ולא עד כמה הסרט עמוק.

ניתוח של סרט, ולמעשה של כל מדיום אומנותי יכול להתבצע בכמה רמות, וכל סוג של ניתוח בא לענות על צורך אחר. בין אם לנסות להבין את כוונת המשורר, בין אם זה נסיון להבין תופעות ותהליכים תרבותיים שהסרט מייצג ובין אם זה ניתוח טכני שבו הצופה מנסה להבין מה גורם לו להנאה/סבל ביצירה. ככל שאני לומד יותר, אני נוטה להעריך יותר את הסוג השני. כל סוג של ניתוח זה נסיון להציב את עצמך בעמדה יותר מפוקחת ומודעת לעצמה כשאתה מחווה את דעתך על הסרט. אני תמיד בעד.

GK_FF

New member
על הכל

למה להפריד (או בעצם למה בכלל להשוות) בין קולנוע וספרות, ומאיפה ההשערה שספרות היא דווקא שעמוקה יותר ועם מסרים ומשמעויות "חבויות"? מה זאת אומרת "סרט זה יצירה של מצבים" ו"ספר מבוסס על עומק"?!

אני אוסיף גם ואומר שלי אישית אין מצב של "ניתוח" ומצב של "רגיל", אני תמיד על אותו מצב ואני חושב שניתוח הוא חלק מהצפייה אצל כל הצופים רק שהעומק, סגנון וצורה שלו שונים.

נוסף לכך אני מתנתק בניתוח שלי ממה היוצר התכוון ומנסה לנתח את היצירה כמו שהיא בלי להתייחס ליוצר שלה וכוונותיו או חוסר שלהם.

mrpink3

New member
מעולם לא קראתי ספר

ייתכן וההנחה שלי מוטעת, אך אני חושב שמבחינה כללית - אין ספק שספר זו יצירה יותר עמוקה מסרט. וזה גם מדיונים שונים שהיו פה על הנושא הנטחן הזה של 'ספרים VS קולנוע'

GK_FF

New member
תתחיל לקרוא ותווכח...

אולי כדאי שתסביר יותר למה בדיוק אתה מתכוון כשאתה אומר "עמוק", שם תואר הרבה יותר מדי סובייקטיבי ואבסטרקטי מכדי להתדיין עליו...

mrpink3

New member
זה כמו שאומרים

כשאתה שואל מישהו, או כשאתה בעצמך עושה משהו שלא מובן לאחרים והדבר היחיד שיש לך להגיד זה 'זה מרגיש לי נכון', 'זה מה שהנשמה שלי אומרת', 'אני מרגיש', 'ככה אני מרגיש'..אין דבר כזה מרגיש, אין דבר כזה 'נשמה', אתה אומר את זה כי זה מה שאתה חושב באונה הפנימית, האונה הפנימית אחראית על רגשות, אך לא על השפה - ולכן אתה 'מרגיש' את זה, אבל אתה לא יודע איך לבטא את זה מלבד להגיד את הדבר התמוה מכל.

בספר יש הרבה יותר מקום לפיתוח דמויות, להתרחשויות, לאינטימיות, ולכן זו יצירה יותר 'עמוקה'.

Houndour

New member
המשפט האחרון שלך לא ברור.

פיתוח דמויות יכול להיעשות גם בסרטים ברמה שלא תבייש אף ספר, ובאמצעים שלא קיימים בספרות. אינטימיות זה תלוי בימוי. בעקרון בקולנוע אתה יכול לעשות דברים שאי אפשר לעשות בספרות ולהיפך, אתה יכול ליצור תוכן ומשמעות בדרכים שונות. כלומר אין מקום להחליט באופן אוטומטי שאחד מהם "עמוק" יותר.

GK_FF

New member
יותר מקום?

יותר מקום מבחינת אורך? אז גם סדרת טלוויזיה עמוקה יותר מסרט? ואופרת סבון יומית יותר עמוקה מספר? ואם זה סיפור קצר?
או שזה בגלל השימוש שניתן לעשות בשפה? ואם השפה דלה?
זה שיש אפשרות ליותר, בין אם זה נכון או לא, לא בהכרח אומר שאוטומטית ישתמשו בו יותר..

mrpink3

New member
זה אומר

שספר
יכול
להכיל
יותר מידע מתוקף היותו יצירה כתובה בעלת מאות עמודים ובעקבות עובדה פשוטה זאת גם לייצא יותר עומק עלילתי הן של הדמויות והן של הסיפור המקיף אותן

mrpink3

New member
למה אתה ככה?

אי שם באבק ההיסטוריה, החול אשר כיסה את הקיים בכלום, מקום בו אפילו התולעים שאכלו את התולעים שאכלו את גוויות הרקובות אשר נכלו מן העולם, האדם התבונתי הראשון שנוצר על ידי האבולוציה מביט בנו ומה הוא אומר? מקום בו אנשים מפרים את הדבר שיוצר אנשים בשביל לא יותר מגירוי רגעי, שנאה מוסלמית, יהודית ונוצרית, שנאה אנושית.. עטופה במניפולציות מתמטיות וריאליות וכל זה חסר ערך לא יותר ממשאלתו של האדם האוהב, ואני סבור כי אהבה אינה אלא מניפולציה של האבולוציה לקיום המין. אם כך, אם אתה היית זה שפרץ את גבולות היכולת הסיבתית של הקיום הבלתי נלאה, מה היית אומר? עליך? על המחשבות שלך ובעיקר על איך שאתה מסתכל על העולם ועל הסובבים אותו ואותך?

עשיתי לך משהו? פגעתי בך, במישהו ממשפחתך, במישהי או מישהו שחשקת בה או בו? בסך הכל רציתי להביע את דעתי בפורום אינטרנטי שכוח אל אך חמוד, עם כמה משתמשים קבועים נחמדים, אחד ממש הארדקור שמנסה להיות טרנטינו ישראלי בכך שהוא עובד בחנות וידיאו וחורש על כל יצירה שבאה ליד, נער אחד בעל בלוג חיובי אך חסר השראה שחולם להיות מבקר במעריב לנוער, אחד עם ארבעה סרטים של שני הבמאים הכי מיינסטרים בסביבה שחונקים לו על הטופ 5, אחד שהוא די נייטרלי, קצת כמו פתא ואחד שימצא את הסרט הכי גרוע בעולם, ייקח אותו ויסביר למה הוא טוב, אךך ודווקא הוא פגש את טרנטינו, ואשכרה נתן לו מכתב שבו הוא מוקיר את חסין מוות ומבקש או משהו כזה, לא זוכר, לעשות סרט המשך לול.

מדוע גיי קיי אף אף, אתה כה מתעקש להיות ציני? שקוף כי למרות כל התודעה שאליה הגיע בן האדם, התודעה להיווצרות קיומו, הוא הגיע לירח והוא פיצח את האטום, הוא יצר יצירות אומנות שנתנו מכורח המציאות מסמך אפיזודי מרהיב(או בזוי) של טרגדיות קיומיות, פחות או יותר,סיפורים עתיקי רגש, פחד או שמחה באצטלת הסאדיזם, הביזארי, הציניות, השטחיות ובעיקר הטמטום הנפשי. סיפורים שנבראו בצלם המציאות מפרספקטיבות שנויות במלוקת, אך עם זאת, למרות כל ההישגים הנ"ל עדיין יש בו את יצר האהבה.

אז למה, למה אתה לא אוהב אותי? כי אני אוהב אותך,
באמת שאני אוהב אותך. אני אוהב כל אחד מפה,
בזכות זה שהתחברתי לרצון האנושי הבסיסי ביותר שהוא לאהוב ולהיות נאהב - אני אוהב, אבל אוהב באמת,
כל יצור באשר הוא

mrpink3

New member
סליחה

לפעמים, בלילות, אני כה משועמם שאני נטפל אל מחוזות רחוקים ולא קשורים, אני בטוח שכבר שמתם לב לתופעה הזאת ובזה אני מצטער מראש.

1Reebok

New member
אם מעולם לא קראת ספר,

אז זה תמוה שאתה קובע אמירה כל-כך נחרצת על הספרים.
תהיה בטוח שיש גם ספרים רדודים ומטופשים וחסרי עומק, ויש סרטים שיש בהם רבדים על גבי רבדים שצריך המון ידע תרבותי ופילוסופי ולפעמים גם מדעי כדי להבין.

mrpink3

New member
זה עניין של איכות

ההתעסקות שלך רדודה ומגוכחת, הרי הדגשתי שאני מדבר באופן כללי

למעלה