ניתוח לסת,

yafa151

New member
ניתוח לסת,

שלום ד"ר ירום וד"ר ספיר,
לאחר שניסינו משככי כאבים (שלא עזרו) ותרופות NSADIS (שעזרו אך ברגע שמפסיקים אותם יש הידרדרות) נותרנו עם שתי אפשרויות בגדול והם : סטרואידים או ניתוח להוצאת מפרק הלסת בצד הפגוע.
שאלתי אליכם היא:
1. מה הן תופעות הלוואי הנפוצות בחתולים משימוש בסטרואידים ? עד כמה הם עוזרים ולכמה זמן ההשפעה ?
2. מנסיונכם במקצוע, עד כמה קשה הניתוח להוצאת המפרק (בצד אחד כאמור) מבחינת השיקום שלו ? איך איכות החיים של בעל החיים (ובמיוחד החתולים) לאחר ניתוח כזה ? האם הם מתרגלים בקלות לאכול רק בצד אחד ? האם יש כאבים לאורך זמן בצד שבו הוסר המפרק או שהם לא מרגישים כלום ? האם גם העצבים באותו צד יכולים להיפגע ? אנא, כמה שיותר מידע על הניתוח הזה אודה לכם.
בתודה יפה

לא שגרתי

מאחר שלא מדובר בניתוח שגרתי אני חושב שכדאי לשאול את הכירורג שייעשה את הניתוח את השאלות, כי אלו שאלות רלוונטיות.
ללא צל של ספק אני חושב שזה צריך להיות מנתח מומחה, ורצוי במקרה זה הצוות של בית החולים הוטרינרי בבית דגן.

לגבי הסטרואידים - מאחר שהם לא ירפאו את הבעיה, אלא אולי יקלו על התסמינים לזמן מוגבל אני לא רואה בהם טעם. תופעות הלוואי (בתלות בסוג הסטרואיד, במינון ובמשך הטיפול): הגברת הסיכון לזיהומים, החלשה של העצמות, סכרת וכשל כליות. אלו רק התופעות הנפוצות...
אני אמליץ על סטרואידים רק כמוצא אחרון, כאשר ברור שאין מה להפסיד יותר. לטעמי אנחנו עדיין לא שם.
אסף

sapirdvm

New member
שני חתולים

שבוע שעבר שוחחתי על המקרה שלך עם השותף שלי שהוא הכירורג הבכיר מביננו והוא ישר אמר שכדאי לנתח...
הזכיר לי אאת שני החתולים שניתחנו במרפאה וחיו שנים רבות וטובות.
תמיד, ובפרט במקרה הזה, צריך למקד את מטרת הניתוח. כך גם תימדד ההצלחה של הניתוח.
לדעתי, מטרת הניתוח היא להפסיק את הכאב שיש לו במפרק הלסת וכתוצאה ממנו הוא משתמש בו פחות, ואולי אף להסיר פגיעה מכנית שנגרמת עקב הדלקת ומורידה את הדינמיות של המפרק.
בסה"כ אני יכול לומר שיכולת ההסתגלות של חתולים למצב החדש היא מפתיעה.
כמו שאמר לך ד"ר אסף, ממליץ לגשת לבית החולים הווטרינרי לד"ר ברעם שהתמחה בניתוחי פה ולסת והמידע שיתן לך מנסיונו בטח יעזור לך להחליט טוב ונכון יותר (מבחינתך)

yafa151

New member
תודה לשניכם,

ד"ר ספיר קודם כל תודה רבה ששאלת את השותף שלך על המקרה שלי, אני מאוד מעריכה זאת, הניתוח הוא להוצאת כל המפרק, לא רק חלק ממנו אלא ממש כל המפרק כך שבצד אחד של הפנים אין מפרק לסת ואז הוא לא יכול להשתמש באותו צד וללעוס באותו צד ואמור ללמוד ללעוס בצד השני איפה שיש המפרק.
אגיד לך האמת, ממש מפחיד אותי העניין, כל פעולה פולשנית טומנת בחובה סיכונים ובמיוחד הליך שכזה, מי מבטיח לי שהחתול אכן ילעס בצד הנותר ? ואם לא ? מה יהיה עם השיקום שלו ? אם השיקום לא ילך חלק ? אם יהיו כאבים כרוניים ? אם ייפגעו עצבים ? (יכול להיפגע עצב הפנים), בקיצור, אתה יודע איך אתה נכנס אבל אתה לא יודע איך אתה יוצא, ואני כבר לא מדברת על הטראומה הנפשית וזה חתול שנוטה לדכאונות וחרדות, כניראה שהוא עבר בחייו התעללות או איזה טראומה עד שהגיע אלי כי מכל דבר קטן הוא נוטה להיכנס לדיכאון, אבל הוטרינר אמר שאנחנו עוד לא שם, לפני זה יש עוד לנסות סטרואידים שגם לשם אני מקווה לא להגיע, ותודה לך ד"ר ירום על המידע, כרגע ממשיכים את ה MELOXICAM לתקופה יותר ארוכה (כי זה עוזר לו) ומשכך כאבים , ובהקשר הזה רציתי לשאול אותך ד"ר ספיר, לגבי ה MELOXICAM, אם זכור לי רשמת לי שלא נצפו בעיות בכליות באיזה מחקר כתוצאה משימוש בו ? האם בטוח להשתמש בו גם לתקופה ארוכה ? מה ידוע לך על כך ?

yafa151

New member
ל - wildnature

אני מאוד מודה לך על תגובתך, אכן אנסה גם אני בשר הודו, איך את מבשלת אותו כדי שלא יצא קשה (כי בשר ההודו הוא קשה) ? איזה חלק את קונה בסופר ? את החזה ?

wildnature

New member
אני ממש לא בשלנית

ואני גם צמחונית אז ההתעסקות בזה קשה לי.. אני קונה לו פסטרמה חתוכה דק דק של טירת צבי בטעם הודו אפויה (טעמים אחרים הוא לא אוהב והם גם מתובלים).. "דקניקים" קוראים לזה- אז חותכת את זה לחתיכות עוד יותר קטנות, בזמן האחרון הוא גם אוכל שימורים של ד"ר פט גולד שהם מאוד רכים, אני מערבבת עם מים, בהצלחה!

sapirdvm

New member
ברור שיש סיכונים

וגם בשימוש בסטרואידים, כמו שנדמה לי שרמזת אולי ללכת לכיוון הזה, יש סיכונים. ולא קטנים בכלל. למשל? למשל סוכרת. לא יודע אם ראית חתול חולה סוכרת כמה קשה לאזן ולטפל בו.
לשמחתי הרבה המפרק לא בנוי רק מעצם. סביבו יש רצועות ושרירים. בדר"כ בניתוח כזה מסירים את ה"עלי" (יש מכתש ועלי במפרק), כך לא נוצר יותר מגע בין חלקי המפרק. כמו שציינתי לעייל, המטרה היא להפסיק את הכאב ולתת לו הזדמנות להמשיך בחייו בלי כאבים. כשאי אפשר לרפא בעיה, אני חושב שזאת 'ה' מטרה שצריך לשים לנגד עיננו, תוך מיזעור הנזקים האפשריים.
השרירים ימשיכו לשאת את הלסת, הם ימשיכו את פעולת הלעיסה. לא כורתים כאן לסם ולא חלק ממנה. יותר מזה: יש פעמים שנאלצים לכרות חצי לסת וגם שם במרבית המקרים הכלב/חתול מסתדרים.
רפואה איננה הנדסה. במדע שלנו, מעבר לחמלה והרצון לעזור יש להתחשב בכך שלא כל בעל חיים מגיב טוב לטיפול המוצע. הן בתרופות והן בניתוחים.זה הסיכונים שאנו לוקחים על עצמנו גם במקרים של'הדיוט' נראים פשוטים. בשבוע שעבר הגיעה אלי לקוחה עם כלב מתגרד בגלל אלרגיה לפרעושים. במסגרת טיפול קיבל הכלב זריקת סטרואידים short acting, אחרי שעה היא התקשרה שכל העור של הכלב מלא גבשושיות והגרוד החריף. ראית פעם תגובה אלרגית לסטרואידים? הנה מקרה פשוט של תגובה הפוכה מהצפוי וזה עוד משהו שאנחנו מתמודדים איתו.
כשיש לכלב דלקת פרקים במפרק הירך אנו מציעים לו ניתוח להסרת ראש עצם הירך. תשאלי איך הוא ממשיך ללכת? האם אין סיכוי שנפגע בעצב הסיאטיק? האם הוא לא יעבור טראומה?
אז כן. אנחנו מסתכנים. יכול להיות שהניתוח לא יצליח ואנו עושים את המאמץ המרבי שאנו יכולים כדי שהוא יצליח ואז הכלב ילך ללא כאב. עם מפרק מדומה שהגוף יוצר מהקפסולה הגידית והשרירים שמחברים את הירך לאגן. מרביתם מתאוששים תוך מספר שבועות ונהנים מחיים טובים ללא כאבים.
למרות העבודות שהתפרסמו ב2011 וב2012 בj. feline med. surg , עדיין יש להיזהר מאד במלוקסיקאם בחתולים.
הצעתי לך, לבדוק עם הווטרינר שלך האם יכולה להיות נקודה שבה גם כירורגיה לא תועיל (אם הניתוח ידחה). מה יכול לגרום לזה? למשל ניוון השרירים בלסת עקב השימוש המזעריח שהחתול משתמש בהם. שרירי מנווון יתקשה לתת מענה לחול ולכירורג כשירצה לנתח תוך שהוא סומך על השרירים שיחזיקו את הלסת וימשיכו את פעולת הלעיסה. אם תוכלי גם להתייעץ עם ד"ר ברעם בשאלה הזאת אני חושב שיהיה לך בסיס של מידע רחב יותר לקחת החלטה. כמומחה הוא מן הסתם ראה וטיפל ביותר מקרים כאלה בחייו והנסיון יכול לעזור. אגב, אם תרחיקי לכת את יכולה לפנות לד"ר בועז ארצי B. ARZI שמשמש כראש המחלקה לפה ולסת באוניברסיטת דיוויס קליפורניה שנחשבת מהמובילות בעולם. בועז אדם נעים ונחמד ועונה במייל לשאלות.
בהצלחה לך בטיפול שלו

yafa151

New member
תודה ד"ר ספיר, הבהרה

הוטרינר מדבר על להוציא את המפרק והשריר מהצד הפגוע, הוא רוצה לנטרל לגמרה ואני מדגישה - לנטרל לגמרה את יכולת הלעיסה בצד הפגוע, לשאלתי אז איך החתול ילעס אז הוא ענה לי שהחתול ילמד ללעוס רק בצד אחד ! לי קשה להשלים עם העובדה שחתול מבוגר (בין 8-10 שנים לפי הערכה גסה) שכל חייו היה רגיל ללעוס בשני הצדדים פתאום צריך ללמוד ללעוס ולחיות עם לסת בצד אחד, זו נכות קשה, ותקופת ההחלמה ? סבל אחד גדול ! ככל שאני חושבת על זה אני מגיעה למסקנה שלא מגיע לו לסבול כך ולהעביר אותו תהליך שכזה שכרוך בכאבים ובסבל לא מגיע לו ! גם אם אהיה אופטימית בטרוף ואגיד שבסוף התהליך הוא יצליח להסתגל אז עדיין תקופת הסבל עומדת לנגד עיני ויותר ויותר אני מרגישה ומבינה שזו תהיה הנקודה שאצטרך באומץ להגיד לו שלום יפה ולהיפרד ולהפסיק לו את הסבל !

לדעתי

חשבתי הרבה מה לכתוב לך היום.
את צריכה לקבל החלטה לא קלה, ולשים על המאזניים את הסיכוי מול הסיכון.
בשורה התחתונה, בתחושה שלי היא שבלי הניתוח החתול ימות. הניתוח בהחלט נותן לו סיכוי לחיים איכותיים.
לא פעם אנחנו רואים, להבדיל, חתולים וכלבים עם בעיות שיניים קשות שגורמות להם ללעוס רק בצד אחד. הבעלים אפילו לא שמים לב לזה - וזה אומר שחתול יכול להסתדר יפה בלעיסה מצד אחד. ביננו - גם היום זה מה שהוא מנסה לעשות.
אני חוזר ומדגיש את הצורך ברופא מומחה לזה, ולא למשהו ליד. כמו שאני לא אתן לכירורג של כף היד לנתח לי את הקרסול. יש לנו מומחה מתאים בארץ, אז כדאי להנות משירותיו...
(ולמען הסר ספק, למעט ניתוח שד"ר ברעם ניתח את הכלבה שלי בשנת 92 אני לא מכיר אותו, ואין לי כל רווח אישי משליחת חתול אליו)

יפה אני לא מתיימרת להבין מה עובר עלייך

ועל החתול.
אבל אני חושבת שצריך לשקול לפעמים לדעת להיפרד בזמן.
נראה לי שאת חושבת כמוני, שניסיונות הירואיים להציל את החתול יגרמו לו סבל, ואיכות חיים לא תהיה לו.
אני חושבת שכדאי שתפני למומחה שהמליצו לך עליו, ותעלי את כל השאלות שהעלית כאן - כמה זמן תימשך ההחלמה? כמה כאבים יהיו לו? מה הסיכוי שלו לחזור לחיות חיים נורמליים? ולפי זה לקבל החלטה אמיצה לכאן או לכאן

yafa151

New member
תודה יקירה,

האמיני לי שהנושא מדיר שינה מענינו ואנחנו עוברים גיהנום, אני בדיוק חושבת כמוך, החתול הזה כבר לא צעיר, הוא חתול מבוגר שעבר הרבה גלגולים בחייו עד שהגיע אלינו לפני מס' שנים לא רב, לקחת אותו ולהעביר אותו מסע ייסורים בגיל שלו (ולא יעזור כלום, ניתוח וכאבים לאחר ניתוח זה סבל) כשמי יודע כמה זמן תימשך תקופת ההחלמה אם בכלל יחלים לגמרה בגיל שלו, שום רופא שבעולם לא יכול להבטיח דבר כזה כי הם בעצמם לא יודעים, הרופאים עושים אומנם מה שהם יכולים אבל לא תמיד התוצאה שהם רצו היא התוצאה המתקבלת ואז מה ? הם אומרים : עשינו כל מה שיכולנו ! אז הנטייה שלנו היא בדיוק כמו שלך, לדעת מתי להיפרד, ולחסוך לו את הסבל הנוראי הזה שכרוך בניתוח (וזה ניתוח לא פשוט בכלל) והכאבים שאחריו.
אני מודה לך על התמיכה שכל כך חשובה לנו כעת !

למעלה