ניקוד

Shusho

New member
ניקוד

איפה מוצאים את כללי הניקוד בשפה העברית, ואיך יודעים לנקד כל דבר? סגול וצירה ופתח וקמץ.. הכל אותו הדבר. מה עושים?
 

MaaYan B23

New member
לא בעיה.. אני אסביר פה:

1. ללחוץ על Caps Lock. 2. ללחוץ על shift ותוך כדי על אחד המספרים שלמעלה [<מעל האותיות]. 3. כל ניקוד חייב לבוא אחרי כל אות.. אין דרך יותר קלה [שאני מכיר]. הנה הרשימה:~,1-0, -, = , ויש עוד ניקוד אחד שזה השלוש נקודות..וזה הכפתור שמתחת לסימן הזה>[..
 
לא נראה לי שלזה הייתה הכוונה,

אלא לכך שלאלף (או כל אות אחרת) המנוקדת בפתח אותו צליל כמו לאלף המנוקדת בקמץ, והשאלה הייתה איך יודעים באיזה ניקוד להשתמש כל פעם. כדאי אולי לבדוק אם באתר של האקדמיה ללשון העברית יש מידע בנושא.
 

shyoni55

New member
אני מניח שלא לזה הוא התכוון...

אני חושב שהוא התכוון לכללי הניקוד בשפה... כלומר מתי מנקים בפתח, קצץ וכו' אני יכול רק להגיד שלומדים זה באוניברסיטה כשעושים תואר בלשון.. זה לא כל כך פשוט... לא בטוח שיש אתר שמסביר את זה... נסה למצוא חומר ממישהו שלמד לתואר בלשון. בהצלחה
 

[eLad]

New member
משהו כזה

בודקים איפה ההברה המוטעמת של המילה, ואז עוברים הברה הברה ומנקדים לפי הכללים הבאים: פל"ג - פתוחה+לא מוטעמת=תנועה גדולה סל"ק - סגורה+לא מוטעמת=תנועה קטנה פמ"ק - פתוחה+מוטעמת=תנועה קטנה סמ"ג - סגורה+מוטעמת=תנועה גדולה תנועה גדולה תנוקד בניקוד הבא: קמץ (אָ), צירה (אֵ), חִיריק מלא (אִי), חולם מלא/חסר (אוֹ/אׁ), שורוק (אוּ) תנועה קטנה תנוקד בניקוד הבא: פתח (אַ), סגול (אֶ), חיריק חסר (אִ), קמץ קטן (אָ), קובוץ (אֻ) למשל: אלעד נחלק להברות - אל|עד הטעם על ה-"עד" אל זוהי הברה סגורה לא מוטעמת, לכן תנוקד בתנועה קטנה [סגול] עד זוהי הברה סגורה מוטעמת, לכן תנוקד בתנועה גדולה [קמץ] לפעמים יש יוצאים מן הכלל שמקבלים חטף כי התנועה השתנתה בגלל איזושהי תופעה, אך איני זוכר את החוקים.
 

shyoni55

New member
אבל ברגע

שמערבים בכל הסיפור הזה פעלים, גזרות, אותיות גרוניות, דגשים ותשלומי דגש, חטפים, שוואים, שוואים מרחפים ושאר ירקות הסיפור נהיה מסובך קצת יותר ....
 
ואיך אתה יודע

אם ההברה פתוחה או סגורה? למשל, במלה "קטן", אם אתה מניח, שההברה הראשונה פתוחה (וזה נכון), אתה צריך לנקד את הק' בקמץ (הברה לא מוטעמת פתוחה => תנועה גדולה), אבל אם אתה מניח, שההברה הראשונה סגורה, עליך לנקד את הק' בפתח ולסגור את ההברה בדגש בט' (הברה לא מוטעמת סגורה => תנועה קטנה). ואיך תנקד את המלה "חלום": בקמץ? בפתח ובדגש אחריו? ואולי בכלל בחטף-פתח? ומה עם הברות מוטעמות, שגם כשאתה יודע אם הן פתוחות או סגורות, הכלל לפעמים מתקיים בהן ולפעמים לא?
 

murmur

New member
תוספת

כדי לנקד את השם פריסה (Parisa), איך אני מנקד את הפ'?
 
אם היא לא מוטעמת, בקמץ

אם תנקד בפתח, תצטרך לסגור את ההברה בדגש חזק, אבל ר' כידוע אינה מקבלת דגש (אות גרונית).
 

murmur

New member
אין תשלום דגש?

זה שם שלא שמעתי, איך אני יודע אם היא מוטעמת?
 
תשלום דגש

הוא (גם) המרת הפתח והדגש שאחריו בקמץ (ללא דגש). על כן, אם הפ' אינה מוטעמת, ברור שיש לנקדה בקמץ, אך גם אם הפ' מוטעמת, ניקודה הוא קמץ (יש כלל ברור לניקוד הברות לא מוטעמות. אין כלל חד-משמעי לניקוד הברות מוטעמות. אך האקדמיה קבעה, כי במלים לועזיות תנועת a בהברה מוטעמת, פתוחה או סגורה, תנוקד תמיד בקמץ. ראה כלל 4 בצילום המצ"ב). לדעתי, במקרה הנדון הר' היא המוטעמת (כמו לאריסה), אך גם אני לא שמעתי אף פעם את השם פאריסה.
 
למעלה