ניקוד

אני19900

New member
ניקוד

יש לי מבחן בדקדוק בעוד מספר ימים ואני צריכה עזרה בניקוד.
אני מתקשה בעיקר בחריגים של הברה פתוחה בלתי מוטעמת. אשמח אם מישהו יוכל לרשום לי את הכללים.
בנוסף אשמח להסבר איך מנקדים וגם חלוקה להברות של מילים מסוימות:
1.סוחבים- אני חילקתי כך:

סו (פתוחה)-ח (פתוחה)-בים(סגורה מוטעמת). סֹחָבִים. ואני יודעת שזה לא נכון ושזה צריך להיות כך: סוֹחֲבִים.
א.אני לא מבינה למה ההברה- סו נכתבת עם חולם מלא. בגלל שהרי לפי כללי החריגה האות שאחרי ח' אף פעם לא מקבלת תשלום דגש לכן היא צריכה להיות בתנועה קטנה.
ב. אני מבינה שיש פה את חוק החיטוף אבל למה ח' מקבלת את החטף? הרי ס' אמורה לקבל את החטף.

2. זיתים.
זי(פתוחה)-תים (סגורה מוטעמת). למה ז' מנוקדת בצירה מלא ולא בצירה חסר? מה ההבדל בינהם?

3. טיהור.
טי (פתוחה)-הור (סגורה מוטעמת). למה ט' מנוקדת בחיריק חסר? הרי אמור להיות תשלום דגש כי היא בבניין פועל ( הוא אתמול טוהר).

תודה רבה.

תשובות:

המילה 'סוחבים' היא בבניין קל. בבניין זה אין דגש תבניתי, ולכן אין במילה תשלום דגש.
1) א. בבינוני (הווה) של בניין קל החולם הוא מלא: אוֹכלים, זוֹרקים, גוֹנבים וגם סוֹחבים.
ב. במקום שווא נע באות גרונית בא חטף־פתח (במקום סוחְבים – סוחֲבים).
2) זֵיתים – היו"ד במילה זו היא שורשית. את יכולה לראות זאת בקלות בצורת היחיד "זיִת" שבה היו״ד עיצורית, לכן גם כשהתנועה משתנה לצירי (בעקבות כיווץ דיפתונג) היו״ד נותרת והצירי מלא.
3) בבניין פיעל תשלום דגש בא, בדרך כלל, רק לפני אל״ף ורי״ש. לפני ה״א ועי״ן החיריק החסר נותר במקומו ואין תשלום לדגש (השווי בֵּאוּר לעומת בִּעוּר). לכן המילה "טִהור" (במשקל פיעול הנגזר מבניין פיעל) מנוקדת בחיריק.

בהצלחה במבחן

למעלה