ניקוד- עזרה דחופה

אני19900

New member
ניקוד- עזרה דחופה

המבחן שלי מתקיים מחר ונתקלתי בקושי במילה מסוימת:

תיאבון- תי (פתוחה), א (פתוחה), בון סגורה מוטעמת. אני חושבת שמתקיים כאן חוק החיטוף. ובניקוד לא בא לידי ביטוי חוק החיטוף ( אין שווא או חטף כלשהו). אשמח להסביר מקיף על ניקוד המילה. תודה רבה.

trilliane

Well-known member
מנהל
היו"ד נוספת רק בכתיב חסר הניקוד

תֵּאָבוֹן שורש תא"ב משקל קִטָּלוֹן. אל"ף לא מקבלת את הדגש התבניתי ולכן החיריק הופך לצירה (תשלום דגש). בדיוק כמו היריון, ריאיון ועוד.

אני19900

New member
חוק החיטוף

הבנתי זאת. תודה רבה :)
אך עדיין איני מבינה למה לא מתקיים כאן חוק החיטוף הרי ההברה הראשונה היא פתוחה בלתי מוטמעת ורחוקה מן הטעם בשתי מקומות. אשמח להסבר.

תודה רבה!!

trilliane

Well-known member
מנהל
יש לחוק החיטוף חריגים... זה כנראה אחד מהם

(איני זוכרת אותם בע"פ כי איני מנקדת לפי חוק ניקוד ההברות או לפי חוק החיטוף). שימי לב שזו לא תנועת צירה אורגינלית אלא תשלום דגש; זו לא הברה פתוחה אלא הברה שנפתחה (הברה סגורה במהותה שנפתחה בגלל אות גרונית שאחריה שלא מקבלת דגש / מנוקדת בחטף).

יאקים

New member
לצערי, לא הצלחתי לפתוח את הקישור

שאיתי ידידנו שחרר עבורנו.
עם זאת, נראה לי שבמשקל קִטָּלוֹן (זיכרון, ניצחון, שיגעון, דיראון, גירעון, עירבון ועוד ועוד....)
בצורת הנסמך וכן בנטיית השמות הללו בוודאי ישנו חיטוף (של הקמץ) (זִכְרונות, *תִּאְבוֹנִי>תִּאֲבוֹנִי>תַּאֲבוֹני) .
ניתן לראות בבירור בשלוש המילים האחרונות את התהליכים הפונטיים שפעלו כאן, כולל התאמת הפתח בתי"ו
בהשפעת החטף באל"ף.
ובשורה התחתונה, להגיב שזה חריג לחוק החיטוף, זה פשוט אינו נכון, אלא אם יקום מאן דהו ויטען אחרת.

trilliane

Well-known member
מנהל
שני דברים שונים; התייחסת לחיטוף הקמץ בנטייה

אני התייחסתי לצירה בצורת הבסיס שאינו קרוב לטעם וזה מה שהפריע לשואלת (ובכל מקרה לא טענתי שזה חריג אלא ציינתי שיש לחוק חריגים ושאיני זוכרת אותם בע"פ).

יאקים

New member
הצירי בשם זה אינו צורת הבסיס,

אלא חיריק, ובתנועה זו אין כלל חיטוף, אלא הידמות בין תנועה לבין תנועת החטף שאחריה.
ואם אינך זוכרת בע"פ "חריגים", אציין למענך כמה דוגמות, חלק מהן קשורות לתנועה שבאה כתשלום דגש:
אירוח>אֵרוחים;, פרשה> פָּרשות; ובנטייה פָּרָשותיי שנ י הקמצים הראשונים חורגים מחוק החיטוף. ועוד ועוד.
וללא קשר לתשלום דגש: כלכָּלת בחירות, הודָעותיכם; בָּבואות, לָקוחות, פרנָסתנו; פָּמוטות; שָבועות; הבדֵּליהם ועוד ועוד.

trilliane

Well-known member
מנהל
נכון, ולכן זה מה שעניתי לה...

ואני זוכרת את החריגים בקמץ; לא טענתי שאיני זוכרת בכלל, אלא שאיני זוכרת את כולם בע"פ... אם ארצה להיזכר ברשימה המלאה יש לי מקורות, תודה יאקים.

יאקים

New member
א. ניסיתי לרענן את זיכרונך, אני מודע לכך

שכוחך רב לך בשליפה ממקורות המרשתת השונים, ומבחינה זאת אני עפר לרגלייך.
ב. דיברת על החיטוף של הצירי, ושם אין חיטוף. מעצם מהותו חיטוף הנו התקצרות תנועה לשווא נע בשל התרחקות הטעם,
וכאן - כפי שהדגמתי - אין דבר כזה, אלא תהליך לשוני אחר.
באמרנו חיטוף, אנו מתכוונים למה שקורה בדוגמות הבאות: פָּקיד> פְּקידים; שָמרנו> שְמרתם; שֵנה> שְנתו וכיו"ב.
פשוט, כדאי לדייק, הרי את מקפידה להעיר למשתתפי הפורום לא אחת על כך.

trilliane

Well-known member
מנהל
נכון שאין חיטוף, זה בדיוק מה שהטריד אותה...

הרהוט

New member
עלתה לה בבריאות התודה הזאת.

למעלה