ניקוד "באחד הערבים"

JasonG

New member
ניקוד "באחד הערבים"

שלום, את "באחד" (למשל מתוך "באחד הערבים") מנקדים בא' פתוחה. מהו הכלל המכתיב זאת, והאם יש דוגמאות נוספות המשנות סגול לפתח? תודה, ג'ייסון.

trilliane

Well-known member
מנהל
חדר-כושר? ../images/Emo13.gif

צורת הנסמך של חֶדֶר היא גם "חֶדֶר" (כדרכם של הסגוליים המלעיליים שבהם לא משתנה הנטייה בסמיכות יחיד) וגם חֲדַר. ברקלי מציין כחריג גם את שֶׁגֶר – שְׁגַר וכותב "ועוד מעטים" (אבל לא מפרט אותם). אין לי מושג מהו הכלל המכתיב זאת, למיטב הבנתי כל אלה צורות חריגות שפשוט מתועדות במקרא ולכן כך ירשנו אותן.

יאקים

New member
מה בין חדר שהוא שם מלעילי-סגולי

לבין אחד שהוא שם מלרעי? השואל מבקש דוגמות נוספות לסגול ההופך לפתח, וכוונתו קרוב לוודאי הייתה לסגול באל"ף שהופך בנסמך לפתח. מן הסתם, אני משער השערה פרועה, שהסגול מופיע בהשפעת הקמץ בחי"ת (בדומה להתנהגות ה"א היידוע לפני חי"ת קמוצה (הֶחָכָם). והואיל ובצורת הנסמך הקמץ הופך לפתח (בהברה סגורה לא מוטעמת), אין כבר הצדקה לקמץ באל"ף, והתנועה מתאימה עצמה לפתח שבא אחריה. ואולי הייתה כאן אנלוגיה לצורה הנקבית המקבילה אַחַת בנפרד ובנסמך. אבל אם ישנה כאן תמיהה, היא מכוּונת לניקוד בפתח בהברה פתוחה בלתי מוטעמת..

trilliane

Well-known member
מנהל
לא טענתי שיש קשר; הוא ביקש, ואני מצטטת:

"האם יש דוגמאות נוספות המשנות סגול לפתח"? אז הבאתי דוגמה, זה הכול.

יאקים

New member
טיעון די דחוק, תסכימי אתי, ובעצם אני מניח

שלא תסכימי. הרי, לשיטתך, יכולת להביא גם את מֶלך>מַלכי...ואת כל בני המשפחה הזאת: ילד, כסף, כרם, קרח, תלם ועוד ועוד...

trilliane

Well-known member
מנהל
הוא דיבר על נפרד יחיד לעומת נסמך יחיד...

הרהוט

New member
וגם זרע, למשל:

שמות טז, לא: "וַיִּקְרְאוּ בֵית יִשְׂרָאֵל אֶת שְׁמוֹ מָן וְהוּא כְּזֶרַע גַּד לָבָן וְטַעְמוֹ כְּצַפִּיחִת בִּדְבָשׁ"; במדבר יא, ז: "וְהַמָּן כִּזְרַע גַּד הוּא וְעֵינוֹ כְּעֵין הַבְּדֹלַח"; וגם שֶׁבַע: שֶׁבַע השיבולים, שְׁבַע מאות וכן גם תֵּשַׁע. וכן סַחַר (בנסמך: סַחַר- וגם סְחַר-).

יאקים

New member
הרי כל אלה שמות מלעיליים, ומה עניינם לכאן?

השואל העלה קושיה לגבי אֶחָד> אַחַד-, ובכל המילים הללו אין התייחסות לדוגמה הספציפית הזאת, שהרי מדובר כאן בשם מלרעי שבו השינויים בניקוד נובעים, כנראה, בהשפעת העיצור הגרוני.

JasonG

New member
אם כך האם יש דוגמה..?

תודה לכל המתייחסים. אם כן האם יש דוגמא נוספת מהצורה ֶXX -> ב ַXX ?

יאקים

New member
סורי, ג'ייסון

מסרתי את השערותיי לגבי שאלתך, וכעת אני זוכר צורות דומות במקצת שנוהגות באופן דומה.. בשם בֶּהָלוֹת (בהלה בריבוי) בצורת הנסמך משתנה הניקוד לפתח - בַּהֲלוֹת התושבים. ובעצם, גם בשני השמות הבאים: נֶהָג> נַהֶגָת ישנו שינוי מסגול לפתח, וגם כאן, בדומה לאֶחָד>אַחַד- מעורבים עיצורים גרוניים. שבוע טוב ולילה טוב

trilliane

Well-known member
מנהל
האקדמיה כבר אישרה נַהָג ואף פַּחָח

במשקל פַּעָל, אבל נראה שהצדק עמך לגבי העיצור הגרוני: "מילים שצורת היסוד שלהן או צורתן הנוטה מתועדת במקרא בסגול (לפני הח"ע האמורים להיות דגושים) – יתקיים בהן הניקוד שבמקרא, כגון אָח אֶחָיו, אֶחָד אַחַד-, גַּחֶלֶת גֶּחָלִים גַּחֲלֵי-, בַּהֶרֶת בֶּהָרוֹת." http://hebrew-academy.huji.ac.il/hahlatot/GrammarDecisions/TheNounRhymeAndshape/Pages/Ch2D001.aspx

יאקים

New member
תודה על תגובתך ועל האישור להשערתי.

אגב, על הנחיית האקדמיה ידעתי זה מכבר, אבל במכוון התייחסתי לניקוד המקורי ההיסטורי המקראי. שבוע טוב לך.

למעלה