ניסוי מעניין..

• פותח הנושא roijj
  • פורסם בתאריך

roijj

New member
ניסוי מעניין..

אם ניקח תינוק בן יומו ונגדל אותו באי בודד חסר ציווילזציה כלשהי, ללא אנשים וללא שפה. נדאג לו רק לצרכיו הבסיסיים ע"י אומנת כלשהי שמחויבת לא לדבר עמו בשום צורה שהיא (נניח, אומנת אילמת).
האם אותו תינוק יצליח לדבר שפה כלשהי בהמשך חייו? האם התבצע בעבר ניסוי שכזה או דומה לו? מאמרים בנושא..?

תודה לעונים!

daviduuu

New member
זה מזכיר לי את הפורום לבלשנות...

בכל אופן, הנושא שאתה מדבר עליו עמוס לעייפה במאמרים של חוקרים בלשנים.

trilliane

Well-known member
מנהל
עשו על זה מחקרים, אכן, והתשובה היא לא

או ליתר דיוק, תלוי באיזה גיל התחילו לדבר איתו. יש חלון הזדמנויות שהולך וקטן, ויש גיל קריטי (איפשהו בילדות) שאם אתה עובר אותו הילד כבר לעולם לא ירכוש שפה כשפת אם ולא יצליח להשתמש בה באופן מורכב. כמובן, לעשות ניסויים מכוונים כאלה בבני אדם זה פשע; המחקרים נעשו על מקרים שקרו, למדתי באחד הקורסים על "ילדת זאב" (סטייל ספר הג'ונגל) שגדלה לבד ביער ובשלב שבו היא נמצאה והוחזרה לציוויליזציה היא כבר לא ממש רכשה שפה כהלכה והצליחה לתקשר ברמה בסיסית בלבד. אני לא יודעת להפנות אותך למחקרים לצערי, אולי בפורום בלשנות יוכלו.

ניסוי שמצוטט לעתים קרובות

נעשה על ידי אחד פרידריך השני (היו אי אלו מלכים כאלה, ומיהו אותו פרידריך השני לא ידוע לי), והוא ממין זה שאתה מציע. בניסוי לא דיברו עם התינוקות הנבדקים, ובאותה הזדמנות, אם אני זוכרת טוב, גם לא חיבקו אותם ולא חטאו בכל מיני זוטות דומות. התינוקות לא התפתחו ולא האריכו ימים. מה שבטוח, הם לא פיתחו 'שפה טבעית' אלא פיגור סביבתי קשה.
כְּמָה שנאמר: "לא עלינו!"

קיסר האימפריה הרומית הקדשה במאה ה-13

פרדריך השני, בן המאה ה-13, לו מיוחס ניסוי זה (ועוד אי-אלו ניסויי זוועה בבני אדם), אבל קשה לדעת אם ניסוי כזה באמת נעשה על ידו, ובכל אופן לא ערכו באותה תקופה ניסויים מבוקרים, ואי אפשר להסיק כל מסקנה ממקרה זה.
יש גם סיפור מאוחר יותר על ג'יימס הרביעי מלך סקוטלנד שגידל שני תינוקות בבידוד (בידוד מהעולם לא זה מזה) והם החלו לדבר ביניהם עברית משובחת. בקיצור, כדאי לא לנסות ללמוד מאגדות שהתפרסמו לפני מאות שנים, כי הקשר בינן לבין המציאות מפוקפק במקרה הטוב (המקרה של פרידריך השני) או מופרך במקרה הרע.

roijj

New member
קודם כל, תודה לכולם! השכלתי.

בסה"כ הנק' שיש רף מסוים של גיל בו ניתן לקלוט שפה הובן.
אולם, ההודעה האחרונה בנוגע לג'יימס הרביעי הכי משכה את עיני.
האם יש מקור לסיפור הזה או שמדובר באגדה? ואיך עברית קשורה לכל הסיפור?

גם לאגדת עם יש מקור

ואת מקור האגדה תוכל למצוא בהערות שבתחתית ערך זה בוויקפדיה.
העברית קשורה לסיפור, כי ביסודות האגדה עמדה תאוריה משונה, הגורסת שמשום שהעברית היא לשון הקודש, שפת התנ"ך הרי שהיא מוטבעת בטבעו של כל אדם.
לפי תאוריה זו בדרך כלל חשיפה לשפה אחרת מונעת מהעברית הטבעית לצאת אל הפועל, אבל כשאין שפה אחרת שממסכת, יש מקום לעברית הטבעית להתבטא.

[אגב, אם מלומדי סקוטלנד בזמן המלך ג'יימס הרביעי היו שומעים עברית כפי שבוטאה בתקופת המקרא הם כלל לא היו מסוגלים לנחש שמדובר בעברית].

סביר שלא אבל

פעם האצמינו שיש לילד שפה טבעית, שאם לא ילמדו אותו שפה ידבר אותה. היו שאמרו שזו עברית, כי כתוב בספרי הקודש שהעולם נוצר בעברית. שטויות מובהקות.

roijj

New member
האם נעשו ניסויים שהפריכו את אגדת העם שהוצגה

למעלה?
או שמא רק משערים שמדובר באגדה חסרת שחר ותו לא?

למעלה