הרבה עיוותים
תראה. אני האחרון שתמצא שתומך בדרך של החרדים והראשון שיקרא להם לצאת לעבודה ולעזוב את הדרך שלהם -שגורמת גם להם, ולא רק למדינה, נזק עצום. אבל בכל זאת אני חושב, שאתה מעוות המון דברים, וטועה בחלק אחר. תראה, אף אחד לא פה לא טען שהחרדים צודקים. ההפך. אני רק אומר שאתם מקצינים את המצב בראיית עולם לא נכונה. אני אענה לך סעיף סעיף. 1. נכון, הם פטורים משירות צבאי, דבר שעקרונית אני אומר שצריך לתקן. מצד שני - אתה לא ממש תרצה שהם ישרתו בצבא, תאמין לי. תוספת כזו דורשת תוספת דרישות מהצבא עצמו... אוכל כשר בצה"ל? הצחקת אותם, הם ירצו בד"צ. בנות שיפקדו עליהם? באמת... זאת נקודה אחת. הנקודה השניה, דבר שבדרך כלל לא מזכירים, אדם שפוטר את עצמו בדרך של חתימה על "תורתו אומנותו" לא יכול לעבוד, לא באופן חוקי לפחות. אלו שלא עובדים, סובלים ממצב מחפיר, אלו שכן עובדים, עושים זאת כמו גנבים (מה שהם באמת), דבר שמונע מהם להרוויח כמו שצריך. הקיצר, הם "פטורים" מהצבא, אבל מנועים מלהשתלב בשוק העבודה, הפסד שלהם, אני חושב, אבל אחריותם. הם לא נחים על זרי הדפנה. 2. בתי ספר של ש"ס מקבלים יותר? תבדוק שוב. ביחס למספר התלמידים הם מקבלים פחות מאשר בתי הספר הממלכתיים. בתי הספר של ש"ס לא נראים משהו וסובלים ממחסור חמור ביותר של כסף. בקשר לטענה המפוקפקת "לא ראיתי ילד של ש"ס שהולך לביה"ס ברגל" אני יכול לענות, לא ראיתי בית ספר ממלכתי שחסרים בו מחשבים כמו שחסרים שם... 3. הלימודים בישיבות היא לא ממש כיף חיים, אתה יודע. אז נכון שזה לא בסדר, אבל תכניס לפרופורציה, הם מקבלים מעט מאוד כסף וחיים בתנאים מחפירים. על המדינה לדאוג להם (בצד זה שמנסים להכניס אותם לשוק העבודה, צריך גם לדאוג להם, כמו לכל עני במדינה) 4. שטויות. החוק הזה הוא סוציאלי לגמרי ולא קשור לחרדים דווקא. אנחנו *מעודדים* ילודה. דאגה לילד אחד היא אומנם לא קטנה, אבל זוג צעיר יכול לעמוד בה. דאגה ליותר ילדים מתחילה להוות מעמסה, ולכן באה המדינה ועוזרת כיוון שהיא מעדיפה שיהיו יותר ילדים (לא יודע מה איתך, אבל אני מרגיש טיפה מאויים עם כ"כ הרבה מדינות ערביות מסביב). אז נכון שהחוק הזה לא מתאים ל"רוח החילונית" שמעודדת ילד וכלב, אבל היא מעודדת ועוזרת לשכבות מצוקה שמתאפיינות בריבוי ילדים ומיעוט הכנסה. לסיכום, החרדים הם האשמים העיקריים במצבם. הסירוב להתגייס לצבא מונע את שילובם במעגל העבודה ומשאיר אותם בעוני ודלות. *אבל* צריך להבין ולהכניס לפרופורציה. הם לא חיים בארמונות שיש. הם באמת במצב מחפיר של עוני ודלות, מתפרנסים בקושי, אם בכלל, כאשר רוב ההכנסות הם מאם המשפחה (האבא לומד...). על המדינה, בצד הנסיונות להכניסם למעגל העבודה (חוקים שיחייבו אותם להתגייס/לעשות שירות לאומי או משהו) חייבת לדאוג להם, וזכותם של החרדים, כאחוז גדול בעם לבוא בדרישות פוליטיות ולנסות לשנות את אופי/התנהגות/חוקי המדינה לצורה אותה הם חושבים כנכונה. שים לב, זכויות בסיסיות כמו דאגת המדינה למצבם הם זכויות, והזכויות הללו לא נובעות מקיום החובות כלפי המדינה. הם לא כזה נטל על המדינה כמו שנוהגים לעשות מהם, או שאוהבים לחשוב. הם סך הכל מנסים לחיות וגם לשמר על תרבות, שתהרס עד היסוד ברגע בו הם יעשו גיוס המוני. לצערי הרב אנשים אוהבים לתקוף את החרדים ואת הדת. אנשים "נאורים" מתרחקים ממנה כמו מאש ותוקפים אותה כמו אש, במקום לנסות להבין ודרך זה לפתור את הבעיה. זה סתם יוצר יותר שנאה, מריבות. תסתכל מסביב. פשוט שונאים אותם. חבל.