ועוד קצת...
הדיון על צלילות עומק עם אויר \ נייטרוקס וצלילות רדודות עם הליום, מעניין ככל שיהיה, סובל משלוש בעיות כרוניות - 1. התנסות אישית - הרבה מהדיון נסוב על תחושות אישיות, דבר שמקשה מאוד על קיום השיחה. לי אין איך לסתור את תחושותיו הסוביקטיביות של צולל, ולהפך. ובכלל, לא כדאי לצפות שתחושות אלה יעברו בצורה מוצלחת דרך האינטרנט. 2. מיעוט בחומר "קשיח" - כמות המחקר שנעשתה על שכרון מעמקים בעומקים רדודים היא מועטה באופן קיצוני. 3. הכל יחסי - מה שעמוק לצולל אחד הוא רדוד לצולל אחר בהתאם לנסיון האישי, ליכולת, פיזיולוגיה, מצב רוח וכו'. ובכל זאת, ישנן דרכים לעקוף את הבעיות האלה: 1. התנסות אישית - כל מי שרוצה לבסס את דעתו על התנסות אישית, שיבצע צלילות דומות ככל האפשר עם גזים שונים. לעצם העניין, מי שמעוניין לבדוק את ההשפעות הנרקוטיות הסוביקטיביות של נייטרוקס בעומקים רדודים (קטן מ 20, 30, 40 או 50 מטר) שיבצע את הצלילות שהוא רגיל אליהן אבל עם תערובת שמכילה לפחות 30% הליום, ושוב עם נייטרוקס, ויחזור לכתוב רשמים בפורום. למיטב ידיעתי יש רק שני צוללים בארץ שעושים את זה בצלילות רדודות מ 30 מטר, נמרוד חן ואני. 2. מיעוט בחומר מחקר - כאן באה עמותת "רוביקון" לעזרתו של הצולל. העמותה עסוקה כבר מספר שנים בריכוז ותעוד חומר מחקרי הקשור לצלילה, הגישה אליה היא בחינם, וחיפוש על המילה narcosis מעלה כ 100 תוצאות. הנה שתיים מהמעניינות שבהן: במחקר המקיף ביותר אולי שנעשה על שיכרון מעמקים בעומקים רדודים, וסוקר גם את ההיסטוריה של תחום המחקר המצומצם הזה מאז 1935, הגיעו החוקרים למסקנה ש: "שכרון בעומקים של
10-30 מטר (על אויר) מסתמן כבעייתי במצבים שמצריכים דיוק, מהירות, זמן מוגבל ופעולות פסיכומוטוריות מורכבות" http://archive.rubicon-foundation.org/3976 מחקר על יכולות הלמידה והזכרון בעומקים של 50 מטר מצא ש: "
צוללים לעומקים של 50מ (על אויר) הראו נפילה משמעותית ביכולת לזכור חומר שנלמד בעומקים " http://archive.rubicon-foundation.org/2304 3. הכל יחסי - אמנם ישנם צוללים שרגילים יותר לצלילות עומק, מנוסים יותר בצלילה עם הליום, או בעלי נסיון יחודי כזה או אחר. עדיין, כל אלה לא צריכים למנוע מהם לנסות ולשפר את מה שכבר קיים ועובד. בהקבלה, העובדה שאין במשפחה שלי הסטוריה של מחלות לב לא צריכה למנוע ממני לעסוק בפעילות אירובית. ולסיום, האם כל החומר הזה רלוונטי לצולל המתחיל ? כן, והאחריות להפוך אותו לנגיש ומובן מונחת על כתפי ארגוני הצלילה השונים והמדריכים שעומדים בראשם. רובם, אגב, עושים עבודה לא רעה בכלל

אודי