ניטרו מחמם או מקרר...

ניטרו מחמם או מקרר...

לאחרונה נתקלתי בהרבה מקרים ששאלו אותי (או אמרו לי) שככל שרמת הניטרו עולה כך רמת החום יורדת. אפילו טיסנאי אחד שאני מכבד מאוד הצליח כמעט לשכנע אותי שכך המצב. בהיותי טיפוס קשה עורף וחסר אמונה (במיוחד כלפי אלה שמנסים להסביר לי דברים) החלטתי להשתמש במעט ידע שרכשתי לאחרונה (קורס בכימיה) ולנסות לחשב מה קורה אם אתה מוסיף ניטרו לדלק. אני לא אציין פה יותר מדי חישובים אלא רק ערך אחד מעניין: ערך חימום (Heating Value). ערך זה נובע משקלול של היחס בערה של החומר כלומר כמה ליטר של חומר יבער עם כמה ליטר של אוויר (Stoichiometric A/F ratio ), ערך חימום תחתון(חימום לפני אידוי - Lower Heating value) וערך אידוי (Heat of vaporization). הערך הנ"ל נותן לנו אינדיקציה טובה לכמה חומר מסויים יכול לקרר. ערכי החימום עבור חומרים שונים: מתנול: 2.6 בנזין: 2.7 ניטרומתן: 4.2 כפי שאפשר לראות למעלה, ניטרומתן מקרר בערך פי 2 יותר טוב ממתנול ובנזין (זה מסביר גם למה מנועי בנזין לא רצים חם יותר ממנועי מתנול) . כלומר, בהזניחנו את השינוי בסלד וזרימת האויר המוגברת (היא באמת לא כ"כ גדולה), היינו מצפים שדלק עם יותר ניטרו היה מקרר יותר. הדגש|זה לא מה שקורה! תשאלו את עצמכם איפה הדלק מקרר את המנוע הכי הרבה? כלומר איפה מושקעת הכי הרבה אנרגיה בדלק. המקום הזה הוא המקום בו הדלק עובר תהליך של אידוי, כלומר הקרבורטור ובהמשך החלק התחתון של המנוע. לא בראש המנוע איפה שהטמפרטורות גבוהות בהרבה. כבר הוזכר בפורום (וזה הגיוני) שניטרו מוסיף כוח. ניטרו גם מעלה את יחס הדיחוס כלומר מנוע שבנוי לעבוד עם ניטרו יהיה בעל דיחוס נמוך יותר ע"מ לחפות על העליה שהניטרו מביא. כלומר אם נעלה את רמת הניטרו נעלה את הטמפ´ בראש המנוע איפה שערך הקירור של הדלק פחות משמעותי. התוצאה הסופית היא שמנוע שרץ על ניטרו רץ יותר חם כי הטמפ´ הקובעת היא הטמפ´ החמה וזו נמדדת בכל מקרה בראש המנוע. אני מקווה שזה הסבר מספיק מפורט ואשמח לשמוע (לקרוא) הערות.

hifly

New member
זה מאשר את המאמר שלי מלפני שנה!!

קטעים מהמאמר: "אחת ההנחות המוטעות : " רצוי להשתמש באחוז גבוה ככל האפשר של ניטרו לקבלת כוח אדיר! " , איננה נכונה כלל! למעשה, שימוש בכל הדלקים המכילים בין 5 ל- 25% ניטרו , לא יפיק יותר מ100- סל"ד נוספים לכל 5% ניטרו כאשר הטיסן במצב נייח – בהרצה על הקרקע. ( במצב טיסה, רק במעט יותר מכך) זכרו! – אם הטיסן שלכם עובד יפה ועדיין מורגש בצורך למעט יותר כוח כדי שיעבוד נפלא, אזי עברו ל5%- יותר. מעבר לכך … עברו למנוע גדול יותר !" קטע נוסף "ישנו דבר נוסף, העלאת אחוז הניטרו מעלה בין השאר את יחס הדחיסה במנוע (compression ratio) ומאחר וכל מנוע בנוי לרמת דחיסה מסוימת, מעבר מעל לרמה האופטימלית עשוי לפגום בביצועי המנוע ואף לקצר את חייו." קטע נוסף אני נשאל לעיתים קרובות ביותר –" האם זה נכון כי ניטרו מקרר את המנוע?" ובכן תשובתי היא לא!. ככל שכמות הניטרו עולה, כך גם עולה הטמפרטורה עקב עבודת מנוע חזקה יותר. למזלנו, ההבדל אינו משמעותי בין 5 ל- 10% . לסיכום , זכרו כי ניטרו מוסיף כוח מפני שהמנוע יכול לשרוף יותר ממנו לנפח מסוים של אוויר מאשר מתנול ( לאותו נפח אוויר). הכותב הוא מנכ"ל אחד מהמיפעלים ליצור דלקים למנועי מרוצים, וטיסנים בארצות הברית

התשובה בגוף השאלה..

הרי ניטרו מוסיף אנרגטיות לדלק וכתוצאה מכך הסל"ד עולה במקצת-->המנוע מתחמם יותר (אחרת זה היה סותר את חוק שימור האנרגיה) !!! מה משבלבל אנשים זה כושר האידוי הגדול של הניטרו,וכאשר הוא בא במגע עם היד,התגובה הכימית המלווה את תהליך האידוי צורכת אנרגיה ולכן תחושת הקור ביד.

frodo

New member
אני לא ממש מבין בזה, אבל

שמתי לב שאתם אומרים פה שהניטרו בדלק מקרר את המנוע... זה לא יכול להיות וברור שלא כך יהיה, זה כמו להגיד שהדלק יקרר את המנוע(דבר שיקרה רק אם תשפוך דלק על המנוע כשהוא חם). לפי מה שאני יודע(אין ביסוס לדברים שלי), הניטרו לא מקרר את המנוע, אלא מחמם אותו פחות. שוב, אני לא יודע אם זה נכון, אבל אם אני מחפש את ההגיון שבדבר אז ככה: הניטרו הופך את פעולת המנוע ליעילה יותר, זאת אומרת שהמנוע משתמש גם בפחות דלק(אולי זה נכון? מישהו שפ לב אולי שמתבזבז פחות דלק ככל שאחוזי הניטרו גבהים?) כל פיצוץ ולכן, כנראה שהפיצוץ יהיה קר יותר. או לחלופין, יתכן והניטרו מפיק פחות חום כשהוא נשרף, ובגלל זה המנוע מתחמם פחות. כדי לדעת באמת צריך לעשות סדרה של ניסויים, אישית אני לא מתכוון לעשות ניסויים בשביל זה.

hifly

New member
ניטרו וניטרו עוד פעם

אם תקרא את הכתבה מספר פעמים תבין,בקיצור,הניטרו מעלה את היעילות,וההספק כיוון שהמנוע שורף יותר ניטרו באותו הנפח אויר שניכנס למנוע,ז"א דחפנו לו בעצם יותר חומר בערה לאותה פעימת עבודה.כיוון שיש לנו יותר חומר בערה ההספק (כ"ס)ותוצאתו סל"ד מעט יותר גבוה. כתוצאה מתהליך זה נוצר חום יותר גבוה במנוע,ז"א שהניטרו לן רק שלא מקרר אלה גורם לחימום נוסף של המנוע.הרי אי אפשר לקבל יותר הספק עם חום יותר נמוך.תאורטית אם היינו מוסיפים למשל 60% ניטרו, המנוע היה קופא???? לסיכום-הניטרו מייעל את עבודת המנוע,מעלה את הספקו(עד גבולמסוים)וגם עולה לנו בכיס. אמיר

אבל....

ניטרו כן מקרר. כלומר הוא בוער עם יותר אויר ממתנול (כמובן שהאויר יותר קר מהמנוע ולכן זה מקרר). וגם הוא צורך יותר אנרגיה להגיע למצב שבו הוא יכול לבעור (ראה ערך חימום). פשוט יוצא שבשקלול הסופי הוא מחמם יותר משהוא מקרר אבל אני בהחלט יכול לתאר לעצמי חומר שיכול לקרר את המנוע בעוד שהוא מוסיף כוח (מן הסתם החומר הזה הוא דימיוני אחרת היינו משתמשים בו) בדיוק כמו שיש חומרים שיעלו את טמפ´ המנוע ויפחיתו את הכוח שהוא מוציא (אנחנו לא משתמשים בהם בדיוק בגלל הסיבה הזאת). מה שאני מנסה להגיד פה זה שלא שזה לא אפשרי שדלק מסויים יקרר את המנוע ויוסיף כוח. להיפך, יש הרבה מקרים בהם משתמשים בדלק לקרר חלקים של המנוע (כמו המזרקים במנוע הזרקה).

hifly

New member
מנועים וקרור

במנועים לשמן יש שני שימושים,אחד לשמן,והשני לקרר חלקים במנוע. ---------------------------------------- בסופו של תהליך הניטרו מחמם את המנוע וזה מה שחשוב כאן. אמיר

נתי D

New member
ניטרו

תחשבו על זה ככה הניטרו מוסיף כוח אבל כשמוסיפים ניטרו ואז המנוע מתחמם ואז צריך לפתוח לו סיכה מה שמחליש את המנוע אז לא צריך להגזים עם הניטרו...

אמיר נכון אבל ואבל גדול....

דלקים בעלי אחוז שמן גבוה..למשל 18% מתחממים יותר ממנועים בעלי 15% שמן מן הטעם המאוד פשוט עודף שמן גורם לחיכוך במנוע.. ומעלה בצורה לא רצונית את חום המנוע..לסיכום דלקים ושמנים תערובות למינהו יש בהן ....מעלות וחסרנות לכאן או לכאן..בקיצור ההגדרה ממנה אנו צריכים לצאת היא ההגדרה..מה אנו מבקשים לבצע עם המנוע.. אגב אני מכיר מנועים שמחזיקים שנים...פשוט לא מביאים אותם לקצה גבול היכולת אלה מפנקים אותם. בברכה... צביקה שוורץ קבוצת המרוצים בע"מ

אגב ..אני ממילץ לך לערוך ניסוי..

מנוע שתבחר ודלק שתבחר...השינוי היחידי המותר לך לבצע זה שינוי בפלגים...השתשמש ב- 1. פלג-קר 2.בפלג-חם 3. בפלג מדיום.. ועדכן אותנו בתוצאות אגב לי התוצאות ידועות מראש... צביקה.

למעלה