צריך להבחין בין אובססיה לאמצעי שיפוי
אנשים מבלבלים בין אובססיה לבין אמצעי שיפוי. יש לי ידיד שיש לו אחיינית, שהיא בעלת ADHD. וכדרך התמודדות עם ההפרעה היא מסודרת באופן מופתי, יש לה סדר יום קבוע, הכל בשולחן שלה קבוע במקום מסודר, אסור להזיז לה דבר למקום אחר.
אני אישית מוצאת שסדר, אפילו כפייתי, מסייע לי להסתדר עם הפרעת הקשב. לעניות דעתי היות והפרעת הקשב מאופיינת בהצפה חושית,הצפה של גירויים ומחשבות, אחד מאמצעי השיפוי היעילים ביותר לחיות עם ההפרעה הוא ליצור לעצמך סדר מופתי בחיים, בין אם זה במגירות, במקרר, בארון הבגדים, בתיק האישי, ובסדר היום ולוח הזמנים. אנשים מבלבלים בין סדר מופתי, קיצוני אולי, שמסייע לאנשים עם הפרעת קשב לארגן את עודף הגירויים, ועל כן הוא אמצעי שיפוי חיובי מאד, לבין OCD.
אני חייתי זמן רב בחשש שאם אכניס לחיי סדר מופתי, זה יהיה סוג של OCD, אבל זה לא ככה. היות ו ADHD הוא שונות נוירולוגית של הצפת גירויים, מידע, הצפה חושית, הדרך היחידה שלי כמעט להתמודד עם זה, למעט ריטלין שעוזר עד גבול מסויים אך לא לארגון החיים בכללי, זה סדר מופתי. במטבח, בארון בגדים, בשולחן עבודה, בקלסרים, בתיק, סדר שמי שלא מבין מה זה ADHD יחשוב שקיצוני.
אבל זה לא כפייתי בדיוק כמו שאדם שחולה בסכרת, ומודד כמה פעמים ביום סוכר, ומנהל רישום של רמות סוכר בדם ברמות שונות ביום, ומקפיד על דיאטה מחמירה, אינו כפייתי, הוא מתמודד עם בעייה.
סדר כפייתי - כביכול כפייתי - שכן בשביל מופרעי קשב מדובר בסדר מינימלי ונחוץ לקיום אורח חיים תקין - הוא הכרח כשהראש מוצף ברעיונות, הסחות מחשבות וגירויים, ממש כמו שדיאליזה נחוצה לחולה כליה.
מתוך הכרות שלי עם ילדים בעלי הפרעות קשב בסביבה, אני יודעת שילדים שאימצו שיטות סדר "כפייתי", וכללים נוקשים לארגון החיים, הם אלו שהצליחו בחיים חרף ה ADHD. כפייתיות במובן של OCD זה דבר אחר, שכן זה לעשות סדר אובססיבי ללא צורך ממשי, למעט הרגעת הדחף הכפייתי.
אצלי הסדר ה"אובססיבי" כביכול, אינו סתמי, אינו לשם הסדר, אלא כדי לשפות על הפרעת הקשב, כלומר בהפרעת קשב זה לא חסר תכלית, אלא לסדר והארגון ה"עודף" יש תכלית ברורה - לשפות על ההפרעה.
אז מאד חשוב להבחין היטב בין OCD, שאי אפשר לאמץ זאת, זה משהו במוח שנולדים עימו, לבין סדר וארגון "אובססיבי" של ילד עם AHDH שאינו אלא אמצעי שיפוי מבורך להתגבר על ההפרעה