נחיתת אונס-שאלה

שאלה - במקרה אמת של נ"א

במנוע בעל מדחף פסיעה קבועה (172) האם יש בכלל יכולת לעצור את המדחף? למיטב ידיעתי סיחרור המדחף נובע מתנועת האויר ואם אין לך מנוע -אתה לא יכול לעצור אותו. עד כמה שהבנתי מנתוני המטוס דוקא הWINDMILLING מהווה גורם תורם לגלישה מקסימלית. תקנו אותי אם אני טועה.

dantzur

New member
התשובה בגוף השאלה

למעט פרט אחד - למה ללא מנוע אין אפשרות לעצור את המדחף, או בעצם למעלה מכך - איך תעצור את המדחף עם מנוע? (כמובן שאפשר לכבותו אולם על כך הדיון - את הבעיה הזו כבר פתרנו...) בכל מקרה, הסיבה לסיבוב המדחף הוא תנועת האויר (וקצת אינרציה) לכן האטת האויר סביב המדחף מקטינה את הכוח הפועל עליו ולהיפך. מנסיון (בתרגול למזלי) ניתן לעצור את המדחף אם מביאים את המטוס למהירות נמוכה (קרוב להזדקרות), וניתן לגרום לסיבובו מחדש (עד להנעה מחדש) על ידי הגדלה משמעותית של המהירות. לגבי ה windmilling - אתה בפירוש טועה כפי שהוסבר בתגובות קודמות.

עצירת מדחף

באחת מטיסות ההכנה למבחן מעשי ב- C152,תוך תרגול נ"א וכאשר הנחיתה כבר היתה מובטחת, המדריך כיבה את המנוע והודיע לי שאני עומד לחוות חוויה לא צפויה. לקראת סוף הפיינל המטוס נכנס לסדרת רעידות קצרה ,המדחף נעצר והשתרר שקט כמעט מוחלט. אני ממליץ לך לבקש מהמדריך שלך כהכנה לנ"א (טפו, טפו, טפו) לבצע תרגול זה.

ש י ר ט ל

New member
עצירת מדחף, תוכל לפרט?

האם מורגש סבסוב וגלגול ימינה? מידת השקיעה? וכד´.

מצטער, זה היה לפני 14 שנים - מה

שאני כן זוכר זו המחשבה מה יקרה אם בכל זאת נצטרך ללכת סביב וגם ש: המהירות קצת עלתה - כנראה מההפחתה בגרר וששעור השקיעה קטן אשר תוצאותיהן היו נגיעה "רחוקה" מהמתוכנן.

להעמיד את המדחף - ניסיתי וזה...

כפי שכתבו פה רבים כולל צביקה עוזר האגדי (ברוך בואך לפורום), להעמיד מדחף מסתובב כאשר המנוע כבוי, זה אפשרי וגם לא כל כך דרמטי. בטיסה בפייפר קב (עם אלוף העולם לפייפרים - לא קשה לנחש מי זה), כיבינו מנוע ובהרמת אף לכ- 30 מעלות, המהירות זלגה והמדחף נעצר. שקט השתרר ושעור הגלישה היה פשוט מדהים. אגב, "התרגיל" הרבה יותר פשוט מלבצע תרגול של הזדקרות רגילה. התרגיל כולו התבצע בכ- 2000 רגל או פחות. לגבי הנעה מחדש, תרגלנו שתי דרכים, האחת פשוטה: נגיעה בסרטר והמנוע עובד. שניה: צלילה בזוית של כ- 30 מעלות, תוך שניות מתקבלת מהירות של קצת מעל 100 קשר והמדחף מתחיל להסתובב ומנוע התעורר לחיים (לא לשכוח - מגנטו ל ON). ברי שיף, אחד מהכותבים הקבועים בירחון AOPA, (קברניט ב- TWA) כתב מאמר בנושא (שתורגם, בזמנו על ידי ופורסם בירחון "באויר") ושם הוא ניסה זאת ב- C172 ושעור הגלישה עם מדחף מסתובב היה כ- 700 רגל/דקה ולאחר שהעמידו את המדחף, שעור הגלישה נפל לכ- 350 רגל/דקה. אין ספק שבטיסה בגובה רב (גובה רב לססנה - 7,000-10,000 רגל) ניתן לקבל טווח גלישה גדול באופן משמעותי. איך ואם להשתמש בטווח המוגדל, זה לשיקול דעתו של הטייס (ראה הערה של צביקה עוזר לגבי OVERSHUT). בנוסף, אם לקראת הנגיעה אתה צריך את גרר המדחף, נגיעה בסטרטר והוא חוזר להסתובב ולבלום. ולכן השימוש במדחף כפי שצויין תלוי בנסיון, במיומנות ובקור הרוח. נסו ותהנו יוסי מיליס

נחיתת אונס

לאחר שקראתי את דעות כל המומחים: מדחף דומם עדיף על wind milling אלא שקצת קשה להעמיד את המדחף מבלי להביא את המטוס למהירות די קרובה למהירות ההזדקרות, דבר לא מומלץ באובדן מנוע אמיתי מכיוון שגם כך תהיה לחוץ מהמצב ולמה לך לחפש צרות נוספות. זאת ועוד: אתה רגיל לשיעור הנמכה מסוים עם מדחף מסתובב ואם תעמיד אותו תקבל שיעור גלישה יותר טוב ויש סיכוי שאם לא בחרת שדה ארוך מאוד לנחיתה תגיע overshoot ואין לך מנוע להליכה סביב........ happy landing

נחיתת אונס: להעמיד את המדחף.

שלום לכולם. First, I am happy that a real expert like Zvika Ozer is giving his advices to us. Him and Miki Golan are the real experts that I feel help us all. Thanks guys. I fly, among other things, motor-gliders. When we want to glide without a motor, we stop the engine. To do that we slow the aircraft almost to the stall speed and then the engine stops. (Megs off. When flying gliders in thermals we fly a bit slow, not to dive in the thermal, and bank about 45%, so all in all we are used to slow flights and banking. When flying planes it can be done in the same way. So I understand, as Zvika said, that people will have no time to slow down and stop the prop, but if you can- do it. Also, on 180% turns back to the runway, I just demonstrated to my students here in NY that we can do it in 400 FT, but the books call for 700 ft or more, and it is true, so please below 700 ft or so land stait ahead. Shlomo Zelkine. [email protected] Shlomo Zelkine.

אהלן צביקה

long time no see long time no speak שמח לשמוע ממך - ובטוח שתוכל להוסיף המון לחברים בפורום. מועדים לשמחה (וששון) טומי

לא ניתן לבצע החלקה???

לי אישית האובר שוט אף פעם לא הפריע... תמיד שמרתי מדפים למעלה,וביצעתי החלקות,בסוף בסוף הורדתי מדפים ונחתתי. תורגל עשרות פעמים,כולל עד עצירה מלאה (נא בהקפה) ותמיד הלך יופי טופי.

למעלה