נחיתת אונס-שאלה

zivlevy

New member
נחיתת אונס-שאלה

מבחינה אוירודינמית בנחיתת אונס של מטוס בוכנה חד מנועי(פרופלור ללא הנצה)ללא מנוע,מה עדיף? מנוע מסתובב(WINDMILLING) או מנוע תקוע.

D o c

New member
תקוע

בססנה ודומיה הפרופ נעצר אם מקטינים מהירות בערך 10-15 קשר מתחת למהירות הגלישה. אחרי שהוא נעצר אפשר להגביר מהירות בחזרה. במיוחד עוזר כשיש פסיעה משתנה, שגם אם לא מגיעה להנצה מלאה, מעבר לפסיעה גסה יקטין את הגרר משמעותית. DOC

למדחף מסתובב יש גרר גדול

למדחף מסתובב יש גרר גדול מזה של מדחף עומד וזאת מהסיבה כי המדחף המסתובב מייצר כעין "דיסקה" דמיונית המגדילה את שטח החתך האפקטיבי של להבי המדחף. כל מי שבא מעולם המסוקים, מכיר את המושג "דיסקת הרוטור" (זאת הסיבה שהמראה במסוק יעילה יותר אם המסוק "רץ" ריצת המראה המנצלת את זוית ההטייה של "דיסקת הרוטור" ביחס לזרימת האויר). אריאל אריאלי

אני חושש שאתה טועה רן

ממה שאני יודע,וזה לא הרבה, אני יודע בוודאות שמדחף מסתובב יוצר גרר גדול יותר ממדחף תקוע....זה מוסבר בהודעה אחרת שלי פה בעמוד

לא תוכל להגיע לפסיעה גסה

בנ"א אמיתי. בפרופלורים של מהירות קבועה, בהם אין אפשרות הנצה, מצבו של הפרופ יהיה בפסיעה עדינה, לשם הוא מגיע באמצעות קפיצים וזהו מצב המחדל שלו. רק לחץ שמן מאפשר מעבר למצב של פסיעה גסה יותר. ודאי כי בהדממת מנוע לא יהיה לחץ שמן מנוע שיאפשר זאת ואני מניח כי גם ב windmilling לא יווצר מספיק לחץ לשם כך. מדריכים בתרגולי נ"א במטוסים חד מנועיים עם CSU מראים את הטריק הזה של מעבר לפסיעה גסה במקרה של אנדרשוט. ובכן, בתרגולים לא מדוממים מנוע לכן הדבר אפשרי. בשמחות אבי

על בסיס מה

על בסיס מה אתה "מניח" ש WINDMILLING לא יתן מספיק לחץ שמן? המשאבה היא מכאנית, מחוברת לציר המנוע, ומיצרת מספיק לחץ שמן כאשר המנוע בסרק. אם כבר להניח, אז יש להניח שיהיה מספיק לחץ שמן, ושהמדריכים לא מלמדים "טריק" שלא יפעל בנ"א אמיתי. ובאותה הזדמנות, מהיכן לקח רן-בג את הטענה שלו? אני מציע לרן לטוס עם מנוע גדול במהירות גבוהה (הנמכה) מנוע בסרק, ולהעביר את ידית הפסיעה למקס. אפקט ה"ברקס" מורגש מאד, וקל להבחין שהוא הרבה יותר חמור מפרופ שפשוט "עומד". בתור מי שהיה בפועל בכמה מטוסים עם מנוע כבוי ופרופ עומד, לעומת מנוע בסרק - חד משמעית פרופ שנעצר עדיף - יחס גלישה מדהים.

על בסיס ההנחה

שמנוע ב windmilling במהירות גלישה, כאשר זרימת האויר מסובבת את המדחף כנגד התנגדות ציר המנוע הכבוי, לרבות הלחץ הנוצר בצילינדרים, מסתובב במהירות נמוכה מזו של מנוע עובד בסרק. לחץ השמן הדרוש כדי לשנות את זוית הפסיעה הוא לחץ גדול, בדקתי את זה בנסותי לשנות זוית פסיעה של פרופלור מנותק ממטוס באמצעות אויר דחוס. דבר נוסף, בדיקות CSU מבצעים תמיד בסל"ד גבוה, אולי כדי שיהיה יותר לחץ? מדוע גם במטוסים בהם בודקים מגנטו ב 1700 בודקים CSU ב 2000? ואני לא "מניח" במרכאות. אני מניח ללא מרכאות. אפשר להניח ברוגע ובאינטיליגנטיות ללא הארוגנטיות שלך. להבדיל משאיפת המדון שלך, אני אבדוק זאת בהקדם ואדווח לפורום הנכבד. ואמנם אני שואף כי הפורום ינוהל בצורה רגועה, אבל תשתדל למען אצליח בכך להתייחס להודעותי באדיבות או לא להתייחס אליהן כלל. ראה הוזהרת.

האמת היא

שמהירות הסיבוב תלויה במהירות הגלישה. אין לי נסיון של ממש בקאט מנוע באוויר (לפחות לא במטוסים) אבל ממה שאני הבנתי ב152/172 אם תאיט מתחת ל55 תוכל לעצור את הפרופלור וכמובן אם תהיה מהיר תראה את הסל"ד טס למעלה (את זה יודע כל אחד שדחף אי פעם את האף למטה במטוסים האלה). מה הקשר למטוסים עם CSU (כמו הזלין)? הפסיעה העדינה במטוסים האלה יותר עדינה ממטוסים עם זווית קבועה, נראה לי הגיוני שהם יסתובבו במהירות גבוהה יותר גם במהירויות נמוכות. לדעתי הזלין יוכל במהירות גלישה מיטבית להחזיק לפחות 1000 סל"ד. וכן, המשאבה היא מכאנית ואין, למיטב הבנתי, סיבה למה לא תוכל להעביר לפסיעה גסה. מה שכן, אחרי שהעברת לגסה ועצרת את הפרופלור אתה יכול לשכוח מלסובב אותו שוב. מן הסתם כאשר המנוע עומד אין לחץ שמן.

טעות בידך... אפשר גם אפשר

ממה שקראתי בהרבה יותר מכתבה אחת , אפשר ועוד איך להחזיר מנוע מהנצה , וזאת ע"י טכניקה פשוטה : מעבירים את ידיות המטוס לפסיעה עדינה יותר , ומתחילים לתת סטרטר, לאחר מספר התקפות סטרטר אתה מצליח לשנות את הפסיעה במידה כזו שצלילה להגברת מהירות תגרום למדחף לשוב ולהסתובב. אני יודע אפילו על איש אחד בשם איציק,ואני חושב שלפחות חלק מהפורום יודע על איזה איציק מדובר,שטוען שהוא ניסה זאת על מנוע אחד בדו מנועי והצליח. לכל החד מנועיים , ובכלל , אני שוב ממליץ : לא לנסות בבית! ופה אני גם מוכרח להוסיף אבי , שלדעתי , וממה שגם ניתן להבין מכל העניין, ומהכתבות שקראתי, זה שיש מספיק לחץ שמן , וכן ניתן לשנות פסיעה.

ראובן,

נועצתי עם מומחים (לא "מומחים"...) ולדעתם אין סיכוי שהסל"ד ב windmilling במנוע כבוי (לא בסרק!) יספיק כדי ליצור מספיק לחץ שמן כדי להזיז את להבי הפרופ ולגרום לשינוי זוית הפסיעה. אין גם סיכוי שהסל"ד הזה ייצר די לחץ שמן כדי להתקרב אפילו לתחום הירוק במחוון. לשם עשיית סדר סופי בנקודה זו, הדבר יבדק בניסוי בשעת טיסה. אספר בהקדם. אבי

ממתין לתוצאות...

אבל כשאתה מנסה - תנסה בכמה זויות התקפה , כולל בצלילה קלה , 30-40 מעלות לקרקע ...ובגובה רב בבקשה! פשוט: יהיה לי עצוב אם לא נדע בסוף מי צדק... סתם :)

בספר מטוס C337 מתואר תהליך התנעה

מחדש של מנוע כבוי עם פרופלור מונץ בנוסח שראובן תאר מוקדם יותר. הסורק שלי קיבל CUT מנוע אז איני יכול להציג המידע. ENGINE RESTART IN FLIGHT - AFTER FEATHRING. 1 2 3 4 5 6. IGNITION SWITCH - "START" - UNTIL ENGINE STARTS WINDMILLING. יש שם גם התייחסות למערכת אופציונאלית אוטומטית ליציאה מהנצה כאשר ידית ה-PROP מועברת למצב HIGH RPM ומהירות המטוס מעל 110 MPH ,הפרופלור מתחיל WINDMILL

אבל כבר למעלה כתבתי

כי אין המדובר בפרופלורים מניצים בכל הדוגמאות שכתבתי. ואגב, גם בפרופלרים מניצים יש לסובב את המנוע לסל"ד גבוה יחסית לפני שיצאו מהנצה. כמובן, לא בפרופ´ המצויידים ב unfeathering accumulator (אלוהים יודע איך קוראים לזה בעברית), שזוהי המערכת האוטומטית האופציונאלית ליציאה מהנצה אותה תיארת. כמובן, לאחר יציאה מהנצה, במהירות של 110 פרופ´ יסתובב די מהר. הדוגמאות לעיל מתייחסות למהירויות המתאימות לנ"א. שהרי נזכור, דובר על שינוי פסיעה לגסה לשם הקטנת גרר בנ"א. הקטנת גרר לשם רווח של טווח טיסה למשל. נראה לכם הגיוני לצלול לשם כך במהירות של 110?

יש אמת בדבריך אבי , אך עדיין:

הטכניקה המדוברת נועדה למצב בו אתה בגובה רב,ואובדן האנרגיה בצלילה קטן מהרווח בגלישה עם גרר מופחת. (מיותר להבהיר שבצלילה מאבדים אנרגיה שכן אין שימור אנרגיה עקב התנגדות) אז מהבחינה הזו אתה צודק: אם הלך לך מנוע בגובה 2000 רגל , מן הסתם לא תנסה לצלול על מנת לעצור את המדחף. אבל אם הלך המנוע בגובה 6 או 7 , והטווח חשוב לך (כמעט הגעת לקפריסין, לדוגמא) אז מי יודע - אולי ישתלם לאבד 500 רגל או אולי אפילו 1000 לשם הנצה: צריך להכין את הידיות והכל ולעבור לזוית צלילה מאוד מהר וגם מאוד מהר לצאת ממנה... ומייד להמיר את המהירות המיותרת חזרה לגובה. ושוב - אני סתם מדבר באויר - הכל תאוריה. ניסויי טיסה בנושא אני לא ממש יכול להציג,ולא הייתי ממליץ לאף אחד להסתמך על זה... צודק אבי גם שיש להבדיל בין מדחפים מניצים למדחפים שאינם מניצים. מן הסתם הלחצים הדרושים במדחפים מסוג אלו האחרונים גדולים יותר. אבל זה לא אומר שזה לא אפשרי,צריך לנסות,ואני לא מתכוון לנסות בעצמי. אגב - קיימים מדחיפים שמשנים פסיעה ע"י מנתווי זרימת אויר - פחיות שכאלו. משהו מוזר לחלוטין שעוד לא הוסבר לי לעומק... יש לי חבר (קורא בפורום) שיש לו דאון ממונע שכזה,רומני,משהו לא נורמאלי!

תגיד , אתה לא זה עם החולצה?

שהיה במפגש פורום עם חולצה של ה 337 , יש לך גם מטוס כזה משלך לא? סיפרת שם סיפור מצמרר על התקלה במערכת דלק ששני מנועים נכבו? אם כן אז אני מכיר אותך!

למעלה