תפקיד החוק, אכיפתו, זכויות האסיר...
ומה שביניהם. האם אי פעם שאלת את עצמך מה תפקיד החוק? האם יש חוק מוסרי גבוה אשר הינו מעל החוק? שאלות כאלו ואחרות הינן חשובות מאוד כדי להבין את מה שנקרא: "זכויות האסיר", אשר אינך חייבת להסכים איתן אך אנא נסי להבין את נקודת המוצא של אלו התומכים בהן. אני יוצא מתוך נקודת הנחה כי לכל אדם יש סולם ערכים (מעתה ועד סוף ההודעה: מוסר) שונה, טוב ורע סובייקטיבי, חברה קובעת לעצמה נורמות חברתיות לפי המוסר הקולקטיבי של החברה, נורמות חברתיות אלו מעוגנות בצורה פורמלית במשטרים במה שקרוי בפינו "חוק". החוק אינו אמת אבסולטית, והוא דבר שמשתנה בהתאם לתקופה והמוסר הקולקטיבי של החברה, חברה שהחוק בה לא משתנה תהיה חברה פאסיבית, משעממת ומנוונת משהו... מכיוון שאנו חיים בקהילות גלובאליות משהו, ולכל אדם מוסר משלו אשר שונה ממוסר של אדם אחר, לא ניתן יהיה כי החוק יתאים עצמו ל 99-100% מהאוכלוסייה, אדם אשר ימצא את ערכי המוסר שלו מתנגשים עם החוק לא יוכל לעזוב לחברה בה החוק תואם את ערכי המוסר שלו - אותו אדם נמצא בקונפליקט. אתן לך דוגמה שאולי תוכלי להזדהות איתה: נניח כי אוכלוסיית החתולים בארץ תגדל פלאים, והמדינה תחליט שיש לצמצם את אוכלוסיית החתולים בארץ, לכן יחוקקו חוק שקובע כי כל אזרח במדינה חייב כל יום שלישי בבוקר לשחוט חתול אחד. (אני יוצא מתוך נקודת הנחה כי המוסר שלך סותר את החלטת החוק הזו, במידה ולא תחליפי דוגמה זו בדוגמה שכן סותרת את ערכי המוסר שלך) האם תקיימי את החוק הזה? האם ערכי המוסר שלך לא עליוניים על החוק או שמה ההפך? שאלות כאלו ואחרות הינן שאלות קשות מאוד, ולא אתיימר בלנסות לענות עליהן... רק רציתי לדעת במידה ואת היית מחליטה לציית לצו מצפונך ולסרב לקיים את אותו חוק והיו כולאים אותך היית מעוניינת שישמרו לך על זכויות בסיס? או שמה יענו אותך??? (והחלק הזה לא מתייחס לאייכמן, אם אתם רוצים לשמוע את דעתי בנושא אייכמן תקראו את ההודעה של שי שחם, לפי דעתי הוצאתו להורג היוותה תרפיה קבוצתית שהייתה חשובה יותר באותה תקופה מאשר כל הטענות שיש לי כנגד עונש מוות) אכיפת החוק: לא אתייחס בחלק זה לקנסות וכדו´, אתייחס בחלק זה רק לסוג אכיפת החוק הנפוץ ביותר, כליאה. בהתייחס למה שכתבתי קודם על תפקיד החוק, אכיפת החוק, לדעתי, באה לשמור על המוסר הקולקטיבי, לא כמו שכמה חושבים לשמר אותו אלא לשמור עליו, ואסביר מה כוונתי: לשמור על המוסר הקולקטיבי משמעו שלאחר שהוחלט המוסר הקולקטיבי לדאוג כי מישהו לא יעבור עליו ובכך יפגע בחברה. לשמר על המוסר הקולקטיבי משמעו לא לתת לנורמות החברתיות להשתנות, וליצור את אותו מצב של ניוון חברתי שתיארתי קודם. הגבול בין לשמור ולשמר הינו דק מאוד, כל כך דק שאפילו כאשר הגדרתי את ההבדלים בינהם, התקשתי לעשות כה ואני מקווה שדברי יצאו בהירים מספיק. תפקיד הכליאה לדעתי הוא: 1. הרחקה מהחברה ומתן חברה חלופית לאותו אדם להתקיים בה - ערכי המוסר של אותו אדם שונים משל החברה, ולכן לא יוכל להתקיים בתוך אותה חברה כי אז למעשה ייפגע בעצמו וגם יפגע בחברה, כאן מתבצעת השמירה על המוסר הקולקטיבי, שימור המוסר הקולקטיבי יתקיים במידה ותשלל מאותו אסיר זכות ההצבעה למשל, וזה גבול ,שלדעתי, לא צריך לעבור. 2. "שיקום" (מעתה והלאה ירשם בצורה רגילה), לא סתם רשמתי שיקום במרכאות כפולות, רשמתי את זה ככה מכיוון שלכנות את אותו תהליך, תהליך שיקום במובן האמיתי של המילה יהיה להגיד כי המוסר הקולקטיבי הוא אמת אבסולטית - טוב אבסולטי שאדם שעובר עליו הוא פחות אדם. ומדוע בכל זאת כיניתי את זה בשם שיקום? מכיוון שבתקשורת כמו בתקשורת אני רוצה שתבינו את כוונתי. במידה ואותו אסיר מוכן לקבל עליו את המוסר הקולקטיבי או לפחות להימנע מלעבור עליו בשנית, יעבור אותו אסיר תהליך שיקום, אותו תהליך יכלול למידה על שלטון החוק ותפקידו, פגישות עם פסיכולוגים וקרימינולוגים וכדו´, תהליך השיקום יהיה שונה מאדם לאדם כמובן, אך החוק קובע אותו לפי חומרת העבירה שהתבצעה (רצח - 25 שנה בכלא, גניבה - 3 שנים בכלא וכדו´). 3. הרתעה - כן אני כן סבור שיש תפקיד להרתעה, תשאלו אותי כיצד אני מעיז לתמוך בהרתעה אחרי כל מה שכתבתי, האם זה לא שימור ערכי המוסר? סוג של כפייה שלהם? אמנם הגבול בשימוש בהרתעה הינו גבול דק מאוד ויכול לעבור לשימור המוסר ולא לשמירה עליו, אך בגלל זה ציינתי את ההרתעה במקום האחרון מבין כולם, ההרתעה צריכה להיות קיימת אך בצורה המינימלית ביותר, לדעתי, הרתיעה צריכה להיות מעצם הכליאה עצמה, מעצם השלילה של חופש התנועה ולא מעצם מה שיתרחש שם (בין אם זה בתא צפוף ומסריח ובין אם זה בעינויים, בידוד, הכאה וכדו´), תפקיד ההרתעה צריך להיות כמה שפחות חשוב מכיוון שחברה שתשמור על ערכי המוסר שלה רק משום שהיא חוששת מהתגובה שתגרם מעצם העבירה עליהם היא חברה שברגע שאמצעי האכיפה ימצאו בבעיה תתחיל לפגוע בעצמה (אתם מוזמנים לבדוק מה קורה במדינות כמו ארה"ב בזמן רעידות אדמה: בזיזות, ונדליזם וכו´). לסיכום: אני סבור שזכויות האסיר צריכות להישמר, אין לחברה זכות מוסרית, לדעתי, לכפות על אדם את כללי המוסר שלה, כמו שאין לאותו אדם זכות לכפות על אותה חברה את ערכי המוסר שלו, בגלל סיבות אלו ונוספות, אשר את חלקן ציינתי במאמר זה, אני תומך בדמוקרטיה בה גם לאסירים ואף לאלו שהחברה מכנה אותם "חולי נפש" צריכה להיות זכות הצבעה, ומתנגד לעונש מוות, מאסר הכולל עינויים וכדו´.