נו, שוב נרדמתם?

לגוטל

New member
הוולשים הם עם שהיו פעם הרבה

שבטים קלטים שהתאחדו וישבו מעבר לנהר סברן באנגליה, הם נדחקו לשם ע"י האנגלו-סקסים והפכו להיום עם. אותו סיפור זה הסקוטים והאירים, עמים קלטים שהתאחדו בסוף כי זה היה באופנה, מדובר בהשפעה של שאר אירופה עם החלפת דרכי השלטון לידי מלכים ושושלות אצולה, והתרבות של ה'שבט' כבר לא הייתה יעילה כי שאר העמים התאחדו והיוו אויב חזק, ובשביל להילחם בו כל השבטים הקלטים במספר אזורים בבריטניה נאלצו להתאחד ולהתאים את התרבות שלהם לשאר העולם. שמדברים על מיתולוגיה קלטית לא מדברים על מיתולוגיה אירית/וולשית/סקוטית למרות שאלו עמים שבמקור קלטים, אלא מדברים על המיתולוגיה של הקלטים לפני שהם התפתחו לעמים האלו, לתקופה לפני שרומא השתלטה וכפתה את התרבות שלה עליהם.

The Anja

New member
אבל

בסקוטלנד למשל עדיין נשארו השבטים, אם כי במתכונת אחרת ותחת הנהגה מרכזית.

לגוטל

New member
בסקוטלנד התפתח מבנה שלטוני ייחודי.

כפי שאמרת עדיין נשארה תרבות השבטים, אבל היא הייתה תחת איחוד שמעליו היה המלך וממלכה שנקראה סקוטלנד, שהייתה מחולקת למחוזות של השבטים. בתי האצולה הסקוטים שנלחמו בין עצמם על הכתר והכוח בארץ צמחו מההנהגה של השבטים השונים.

Y. Welis

New member
הוולשים הם חלק מהקלטים

בשפתם ובמיתולוגיה (=אמונה, פולחן, תרבות) שלהם. הקלטים כוללים כמה וכמה עמים באירופה (אירים, וולשים, סקוטים, ברטונים), ובעיקר בצפונה. בעבר היו להם יישובים שהגיעו עד לסיציליה וטורקיה, ושמות מקומות שהעידו עליהם - גאליציה (במזרח אירופה), גאליה (צרפת) וגאליסיה (בספרד).

אה-הא! וכאן המילקוד:

לפי מה שקראתי, האלים הוולשים שונים מן האלים הקלטים. או שלכל הפחות, יש להם אלים ייחודיים משלהם, שמצטרפים לפנתיאון הקלטי. הממ... ומה עם המיתולוגיה האנגלו-סקסונית - אין חיה כזו?

Y. Welis

New member
לא ידוע לי בכלל על אלים וולשיים

הם לא נזכרו ב'מאבינוגי' או בכל דבר ששרד מאז בשפה הזו. לא יודע אם נמצאו צלמיות שלהם או סימני פולחן (פולחן הדרואידים הוא בעיקרו המצאה מודרנית, עד כמה שזכור לי). שמעתי על אמונה באלים ערטילאיים או של עוצמות מהטבע, שאין להם ייצוג פיזי בהכרח. לאנגלו-סקסונים לא היתה מיתולוגיה משלהם, אלא זו הגרמאנית שבמקום ממנו באו (צפון גרמניה ודנמרק). הם לא הספיקו לפתח אותה באנגליה, עד שזמן קצר אחרי שבאו הגיע לאנגליה קולומבה הקדוש (במאה השישית), והחל לנצר אותם (במקביל אליו הגיע פטריק הקדוש לאירלנד, אבל למרבה המזל לנזירים האיריים היתה חיבה רבה לסיפורי האגדות שלהם, ובזכותם הם השתמרו).

אה, בספר דווקא מוזכרים כמה אלים:

למשל - בראנוון, בנדיגד(על שני אלו, אני משער, ביסס ר' זילאזני את דמויותיו בראנוון ובנדיקט מסדרת "אמבר"), בריג'יד(שהפכה מאוחר יותר לבריג'יט הקדושה) ועוד מספר אלים אחרים... יש גם את העולם המיסטי "אנופאן", שכמדומני אינו מופיע במיתולוגיה הקלטית, ומשמעות שמו מזכירה את משמעות השם "סיטרא אחרא" ביהדות(למרות שאנופאן אינו עולם אופל, אלא להפך - עולם של קסם וניסים). אגב, עניין מעניין בקשר ל"אמבר" של זילאזני ושובר הקופות "טיטאניק": באחד מן הקטעים בסרט הנ"ל, נראת אישה קוראת סיפר אגדות לבנה בשעת טביעת הספינה - ואותו ספר עוסק, למרבה הפלא, בארץ קסומה ששמה "טיר נא נוגת!" עד אז, אני חייב להודות, הייתי בטוח שזילאזני ביסס את שמה של ארץ זו בספריו על מושג מן המיתולוגיה היהודית(נגה - אחת מקליפות המקיפות את גן עדן) - אך מן הסרט מסתבר כי לא כך הדבר(אלא אם כן האישה בקריאה לילד גרסת ילדים לסדרת אמבר - מה שבהחלט לא נראה לי, בהתחשב בתקופה הטרום-רוג'ר-זיזלאנית המתוארת בסרט).

Y. Welis

New member
טיר-נא נוגת מוכר מהמיתולוגיה האירית

שמם של האחים אצל זלאזני הוא בראנד (שם גרמני) ובנדיקט (שם לטיני); רק לאחיות יש שמות קלטיים - דיאדרה, לואלה ופיונה. באשר לשמות האלים/גיבורים שהזכרת, הם אכן חלק מהמיתולוגיה הקלטית בכללותה, אם כי ה'אנוון' יייחודי לוולשים, עד כמה שזכור לי.

בדיוק

כתוב שהשם בנידיגד הוא עיוות של השם הלטיני בנידיקטוס. ואם כבר מדברים על זה, איזה מן שם זה קורווין?

למעלה