נורא טוב ש....

נורא טוב ש....

ראשית אתחיל במשפט ידוע: מאחורי כל גבר מצליח מסתתרת אישה מדהימה. במקרה שלי זאת אשתי שהסבה את תשומת לבי לעניין. תודה אריאן – אני אוהב אותך. נורא: היה לי נורא טוב בטיול, נורא כיף לי, נורא טעים האוכל שלך, נורא טוב כש... מה המשותף לכל המשפטים הללו? שהם נאמרים בחיוב ואפילו בהדגשת החיוב. האומנם? כהרגלי בקודש אני פונה לתורתינו על מנת לקבל תשובות עבריות מאחר ואנו מדברים עברית. שלושה מקורות ל"נורא" ואלו הם: 1. בראשית פרק כ"ח: ויירא ויאמר מה נורא המקום הזה אין זה כי אם בית אלוהים וזה שער השמים 2. שמות פרק ט"ו: מי כמכה באלם יה-וה מי כמכה נאדר בקדש נורא תהילת עשה פלא 3. שמות פרק ל"ד: ויאמר, הנה אנכי כרת ברית, נגד כל עמך אעשה נפלאות אשר לא נבראו בכל הארץ ובכל הגויים וראה כל העם אשר אתה בקרבו את מעשה יה-וה כי נורא הוא אשר אני עשה עמך. אז המילה "נורא" בתורה קשורה לאל וליראה כלפיו ואכן לפי המילון שורש המילה "נורא" הוא: י.ר.א ומה פירוש המילה נורא בימינו? לפי המילון: איום, מעורר אימה, מבעית. בלשון הדיבור: גרוע ביותר, שקשה לסבול אותו או לשאת אותו. או שיראים ממנו, שראוי לירא ממנו ולכבדו, נערץ ונשגב. מילים נרדפות למילה נורא: קטלני, רצחני, הרסני, איום ונורא, קטסטרופלי, הרה אסון, מר ונמהר, מסמר שיער, מקפיא דם, מזוויע, מחריד, מזעזע, זוועתי, מצמרר... יש עוד אבל האמינו לי אינכם רוצים את כל הרשימה – היא ממש נוראית! אז נחזור לרגע למשפטי הפתיחה: היה לי נורא טוב בטיול... מה כל כך מצמרר בטוב? נורא כיף לי... האם זה מחריד שכיף לי? או כשאתה אומר לחמתך שהעוגה שהיא אפתה נורא טעימה... האם זו דרך יפה להגיד: זה שהתחתנתי עם הבת שלך זה לא אומר שאני צריך לסבול את הדבר הזוועתי שאת מכנה בשם עוגה שמצמררת את גבי מעצם הרעיון לנגוס בה שוב... אחת מהשניים: או שאנו באמת מפחדים מהרעיון שיכול להיות לנו טוב או שהתבלבלנו בשפתינו. להתבלבל...אמממ... קל מאוד להשתמש בתירוץ הזה (כמעט רשמתי – קל נורא). זהו סלנג, מטבע לשון מושרשת, ועוד כהנה וכהנה ת-ר-ו-צ-י-ם !. מאז ומתמיד (אולי מגרוש מגן העדן) מחנכים אותנו שאסור לנו להנות יותר מדיי, מכניסים בנו את גורם הפחד. רבים מכירים את המשפט: לא זורקים אוכל... אתה יודע כמה רעבים באפריקה אפשר להאכיל בזה? כן, שפע מפחיד אותנו! ואנו מטפטפים זאת לתת מודע מעט מעט על מנת שלא ירגיש שהוא מורעל ברע... הטיול היה טוב, נהנתי וזה ממש נורא כי במקום אחר ישנו סבל. כיף לי אבל זה נורא כי ישנם אחרים שלא. העוגה נפלאה, טעימה אולם ישנם אנשים שלא יכולים להרשות לעצמם... האם זה מה שאנו אומרים בסתר לבנו? ואם לא, מה האלטרנטיבה? מאוד! וירא אלוהים את כל אשר עשה והנה טוב מאוד. בראשית פרק א´ ויחר לקין מאוד. בראשית פרק ד´ ועל מנת לציין יותר מ"מאוד" אפשר להכפיל "מאוד – מאוד" בראשית פרק ז´: והמים גברו מאד מאד על הארץ ויכסו כל ההרים הגבהים אשר תחת כל השמים בראשית פרק ל´: ויפרץ האיש מאד מאד ויהי לו צאן רבות ושפחות ועבדים וגמלים וחמרים במדבר פרק י"ד:ויאמרו אל כל עדת בני ישראל לאמר הארץ אשר עברנו בה לתור אתה טובה הארץ מאד מאד... ולנו יש עוד כמה מילים: נפלא, נהדר, מצויין, מקסים, מעולה, יוצא מן הכלל, איכותי, מובחר, אגדי, דגול מרבבה, פנטסטי, מושלם.... אז יש לציין שהטיול היה נפלא ושאני מרגיש מצויין, האוכל של חמתי איכותי ויוצא מן הכלל ואנשי הפורום פשוט מקסימים, איכותיים, אגדיים ובונוס: דגולים מרבבה. פשוט מושלם...

יכול להיות שגם למילה "מאוד"

הייתה משמעות אחרת שנאבדה עם חלוף הזמן. ובכל מקרה - יכול להיות ש"נורא" שמשה פעם כמו "נהדר" או איזושהי מילה אחרת דומה, ובחשיבה פולנית המשמעות הזו נאבדה והמילה נהפכה למה שהיא היום.

למעלה