נוער וצימחונות

LuzErez

New member
נוער וצימחונות

שלום בתי בת ה 9 צימחונית. האם היא צריכה לקחת תוספי מזון כל שהם ? ( היא אוחלת דיברי חלב ) האם יכול להיגרם לה נזק כל שהוא מהיותה צימחונית ?

yaeltal

New member
זה תלוי ממה בדיוק

מורכב התפריט שלה. אם היא אוכלת מוצרי חלב וביצים ובאיזו מידה, אם שאר התפריט שלה מגוון (מכיל למשל גם מגוון של ירקות ופירות), מה הפחמימות העיקריות שהיא אוכלת כרגע וכו´. הכי טוב יהיה ללכת איתה לתזונאי שירכיב יחד איתה תפריט ולפיו יהיה אפשר לראות אם היא תצטרך תוספים או לא. בעיקרון, אם היא תאכל בצורה מאוזנת ואם היא כן צורכת חלב וביצים, אין סיבה שתצטרך תוספים כלשהם. כדאי גם לעשות בדיקות דם באופן קבוע לעקוב אחרי העניין. וזהו..

תשובה לא מלומדת במיוחד -

כדאי לעשות בדיקת דם ולבדוק האם חסרים לה ערכים תזונתיים כלשהם, ואם כן, לנסות להשלים אותם דרך המזון או באמצעים סינתתיים. אגב, חלב פרה הוא מזון עגלים, וכפי שאינו נחוץ לפרה בוגרת הוא אינו נחוץ לאדם. בתך מוזמנת להסיר מתפריטה מוצרי חלב ללא כל נזק.

LuzErez

New member
תודה למשיבים אבל...

זה פורום צמחונות לא ? אם אף אחד לא יכול לתת תשובה מלומדת ומנומקת זה מוזר לא. בכל אופן לאחר חיפוש במספר אתרי רפואה כמו WebMD ברור לי שלנערה מתבגרת שלא אוכלת בשר מאוד רצוי לקחת תוספי ברזל ו B12 . לידעתכם B12 "סינטטי" מופק מהחי ( מיקרו אורגניזמים ) . היה לי דיון ארוך עם בתי האם להרוג הרבה מיקואורגניזמים (שגם הם בעלי חיים) עדיף על הרג חיה אחת בעלת מודעות גבוהה יותר או לא והמיקרואורגנימים הפסידו.

skin blues

New member
../images/Emo128.gif../images/Emo128.gif../images/Emo4.gif

גם צמח הוא אורגניזם. אולי כדאי שנתחיל לאכול רק מלח? *תוהה* ובכן-אנחנו נושמים מיקרואורגניזמים, הם תורמים לתהליכים בגוף שלנו, ובבוא היום הם גם יפרקו אותנו ויהפכו אותנו לדשן לאדמה. ולכן- המיקרואורגניזמים מנצחים, ומהם יופק ה B12 ! אם תסלחו לי, אני הולכת לטרוף אורגינזם (אורגניזם שניתן לראות! לא מיקרו שמיקרו, אלא אחד נורמלי)-תפוז טעים. לפחות האורגניזם טבעוני

להירגע...

כן זה פורום צמחונות וטבעונות, כן יש פה אנשים שמבינים בתזונה. לא, אנחנו לא חיים בפורום. לא, אנחנו לא עונים לכל שאלה ברגע שהיא נשאלה. יפה ממך שעיינת באתרי רפואה, אני מציע אבל ללכת ישירות לספרות הרפואית ולמחקרים, ותמיד כדאי לבדוק את תאריכי המחקרים. מחקרים שנערכו עד שנות ה70 (פלוס-מינוס) היו מאוד אנטי-צמחוניות, ונשענו בעיקר על מיתוסים, לאחר מכן כאשר התחילה תנופה בחקירה רצינית של תזונה צמחית גילו את היתרונות הרבים שלה. בכל אופן, ד"ר ספוק, מחבר ספר גידול הילדים הנמכר ביותר baby and child care, כתב במהדורה האחרונה של ספרו תמיכה נלהבת בגידול ילדים על תזונה צמחית לחלוטין. לגבי תוספי תזונה, אין שום צורך שבעולם לתת לילדה שלך תוספי תזונה ללא סיבה ממשית. לגבי כל הנוטיריטאנים מלבד קובלמין (בי-12), אין שום בעיה (אלמלא לילדתך יש איזושהי בעיה רפואית פרטנית) להשיג אותם ממקורות צמחיים, ולמעשה המקורות הצמחיים הם אמינים יותר. קובלמין בקצרה (את מוזמנת לקרוא את מאמרי הפורום, ואני בטוח שאנשים מהפורום אולי גם ירחיבו קצת) קובלמין הוא ויטמין המתקבל מתסיסה של מינרל בשם קובלט יחד עם מיקרואורגניזמים האמורים להימצא בפלאורת המעיים בגוף. המקור ה"מקורי" ממנו הגוף שלנו אמור לקבל קובלמין הוא מכך שאנחנו נקפיד לאכול מאכלים עשירים בקובלט, והמיקרואורגניזמים יעשו את השאר. אבל בגלל פניצילין, אבולוציה, אכילת בשר וכדו´ אצל לא מעט אנשים הסימביוזיה עם אותם מיקרואורגניזמים נפגמה ולכן הגוף שלהם אינו "יודע" להפיק קובלמין מקובלט - התופעה הזו מתרחשת באותה כמות יחסית (או לפחות ללא חריגה משמעותית) גם אצל אוכלי בשר וגם אצל צמחונים \ טבעונים... בכל אופן אני ממליץ לעקוב בצורה קרובה אחרי מצב הבי-12 של ילדתך, ובמידה ויש איזו בעיה להתחיל להקפיד לאכול מאכלים מעושרים (שלא סתם נמצאים מסביבנו בכמויות כל כך גדולות, משרדי הבריאות השונים יודעים שאין ברירה) או לקחת תוסף תזונה, אשר לגבי הכמויות המומלצות את יכולה לקרוא את המאמרים על בי-12 בחלק המאמרים של הפורום. לגבי מיקרואורגניזמים אל מול יצורים בעלי מודעות גבוהה יותר... בגלל מחסור בזמן אני לא אפרוש בהרחבה לגבי אתיקה בין-מינית, אבל אני אמליץ לך לקרוא את הספר "שחרור בעלי החיים" של פיטר סינגר אשר מסביר את הדברים בצורה מצויינת, או את הסיכום הרצאות של אריאל צובל בחלק המאמרים בפורום. אבל בכל זאת בקצרה: מעמד אתי מקבל מבחינתי כל יצור (למה לא חפצים מיד תביני) אשר יכול להרגיש סבל - לגבי מי מרגיש סבל או לא: זו שאלה הכוללת מכלול של הגיון בסיסי וביולוגיה. אני יודע שהמשפט האחרון הוא פשטני למדי, אם תרצי הרחבה אני אשמח להרחיב, אני פשוט נטול זמן (הכלב שלי חולה, אימא שלי חולה, אנחנו בתקופת בחירות, ובתקופת בחינות). בכל אופן, אני ממליץ לקבל את החלטת ביתך, לכבד אותה ולדאוג לפני הכל שהיא תשמור על הבריאות שלה - וההחלטה שלה היא אכן החלטה בריאה יותר (הבריאה ביותר תהיה טבעונות) תודה מראש, אלון.

LuzErez

New member
ובכן

א) אני זכר ולא נקבה (אם אני זוכר היטב ) כן גם לאבות יש אינטרקציה עם ילדיהם. ב) מה שכתבת נכון ברובו. אין כל מקור של B12 ללא תוספים או בשר או דגים. ג) אישית הגבול שלי (כן לאכול עוף ודגים ולא יונקים) שונה מהגבול שלך ושונה מהגבול של התילאנדים באכילת בשר . כולנו גורמים בנידה זו או אחרת הרס לסביבה כתוצאה מקיומנו וכולנו מדחיקים את הגבול הנ"ל. ד) אני לא אשכנע אותך ואת לא אותי אבל אני צריך לשכנע ילדה בת 9 שבאמת לא כל כך מבינה ב"אתיקה בין-מינית". ה) חבל שאין בפורום מנחה מומחה כמו שיש בפורומים אחרים.

סליחה ../images/Emo9.gif

א) משום מה ראיתי איזושהי הטייה מגדרית לכיוון נקבה בהודעותייך, והסקתי מכך שאתה נקבה. אני מצטער על הטעות... ובתור פמניסט, אני אצטער פעמיים. ההערה שלך "כן גם לאבות יש אינטרקציה עם ילדיהם" הייתה במקום. ב) בשר או דגים אינם מהווים מקור אמין לקובלמין גם כן. הקובלמין אצל חלק ממוצרים אלו הוא קובלמין לא-אקטיבי, הוא מתפרק במהירות רבה יותר באור ובחום וכו´. ההוכחה הגדולה ביותר לכך היא ההוכחה המדגמית: כ-30% מהישראלים (מספר גבוה בהרבה ממספר הצמחונים והטבעוניים בארץ לצערי) סובלים ממחסור בקובלמין... אני בהזדמנות אפנה אותך (או שאחרים יעשו את זה במקומי בתגובה להודעה זו) למאמרים אשר חיפשו איזושהי הוכחה חד משמעית (ולא מצאו אותה) להימצאות של מחסור בקובלמין בקרב אוכלוסייה מסוימת. ג) הגבול שלך בנושא זה הוא החלטה שלך, לפחות בינתיים. ד) אני אישית מטיל ספק תמיד, ותמיד יוצא לדיונים מתוך נקודת הנחה שיכולים לשכנע אותי, או לפחות לתת לי נקודה למחשבה שלא חשבתי עליה לפני כן. אני מקווה שהפרטנרים שלי לדיון יוצאים מאותה נקודת הנחה, חבל לי לשמוע שלא כך אתה עושה. העלתי את נושא האתיקה הבין-מינית כדי לתת הסבר נטול "חורים", לוגי לחלוטין המצדיק התייחסות לזכויות בעלי חיים, אכן אצל רוב האנשים צמחונות ו\או טבעונות באים הרבה יותר מסיבות הגיון בסיסי, רגשנות וכדו´. אני לא מבין למה אתה צריך לשכנע ילדה בת 9, אתה בסה"כ צריך לדאוג (לפחות מהתפיסה שלי) שהיא תאכל באופן בריא - ואת זה היא יכולה לעשות בצורה טובה הרבה יותר מאשר מתזונה בשרית... כאן אני אזכיר את הממצאים של מחקרים רפואים אשר אתה יכול למצוא בועדת הרופאים לרפואה אחראית (PCRM), בספרו האחרון של ד"ר בנג´ימין ספוק וכדו´.

יש מומחים שלמדו ממומחים אחרים

רוב האנשים כאן בפורום הם מומחים מטעם עצמם לתזונה. במילא אי אפשר לתת לאדם תפריט מלא ומדוייק, מכיוון שהפרטים הקטנים שונים מאדם לאדם. מה שכן, האנשים כאן יכולים לייעץ מצויין (מניסיון
). קרא את שאלתך מלמעלה - שאלת האם בתך זקוקה לתוספות. האם לא ענו לך כאן תשובות מספקות? האם יש סיכוי בכלל שנדע אם בתך בריאה? הרי גם תזונאי/ת מוסמך/ת לא ת/יוכל לייעץ לך בלי לראות את בתך. ובאשר ל-ד; אתה לא צריך לשכנע את הילדה שלך, אתה צריך לדאוג שהיא לא תזיק לעצמה. אם היא צמחונית, אתה יכול לדאוג לבדוק מה חסר לה, ואם יש דבר כזה למלא את החסר. באמת אין לך צורך לשכנע אותה לאכול בשר. במילא, זה מלא אנטיביוטיקה, תרופות, וסבל.

היי, גם לי יש דבר עצה

(למרות שאני לא חברת פורום רשמית..וזאת פעם ראשונה שאני כותבת כאן) קודם כל, אני רוצה להביע הערכה , על כך שאתה לוקח את עמדותיה של בתך ברצינות הראויה, ולא פוסל את זה כ"שגעון ילדותי חולף".. אז הנה- הערכה
!(וגם טוב לדעת שיש אבות שממש מתקשרים עם הילדים , ולא רק "עוזרים בבית" מדי פעם
) וגם, לפי הבנתי, זהו לא פורום "מומחה", זהו פורום שנועד לדיונים עצות החלפות מתכונים, לאנשים שדוגלים/מתעניינים בצמחונות/טבעונות וכל אחד ואחת ניזונים מעצות רופאות/תזונאים מחקרים, ספרים, וכו... אין שום דבר מוכח 100%, וגם לא נראה לי שיש כאן "אנשי מקצוע" יש אוכלי בשר שנזקקים לתוספת B12 (כי הגוף שלהם לא מצליח לקלוט) ויש טבעונים שלאורך חייהם לוקחים תוספים תזונתיים לעיתים רחוקות. שלא נדבר על הג´איניסטים (מקווה שאייתתי נכון) בהודו, שטבעוניים לחלוטין, ולא נתקלים בחסרים כמעט לעולם. (העניין הוא שB12 הוא ויטמין שנוצר במעיים של כל אחד ואחת, ואנטיביוטיקה וחומרי ריסוס ועוד.. מעלימים אותו כמעט לגמרי..) ההמלצה שלי: פנה לנטורופת/ית מקצועי, ולא לתזונאי/ת. תזונאים עוסקים במתן תפריט כללי לגיל/גובה/משקל מסויים, ועושים שינויים לפי טעם והעדפות אישיות. נטורופטים עוסקים בתזונה ותוספי מזון בראייה הוליסטית, והתאמה מאוד ספציפית לצרכי כל אשה ואיש. אני לא יודעת הרבה על התחום, אבל אני ממליצה לך לשאול את אותה השאלה בפורום "רפואה משלימה" שבתפוז. (נמצא תחת כותרת "רפואה ובריאות") אני קוראת שם מדי פעם, ולהערכתי מדובר בפורום מאוד עניני , שלא עוסק ב"טבעי" ולא "טבעי", אלא בראייה כוללת מעמיקה ומקיפה של המושג "בריאות".

ברוכה הבאה...

קבלי את פרח הפורום
הפורום הזה לא עוסק ב"טבעי" ולא "טבעי" בכלל לא, רק לאחרונה בעקבות כמה בננות (והמבין יבין) התחלנו לשמוע את המונח הבלתי ברור בעליל הזה שנקרא טבעי. הפורום עוסק ברובו בצמחונות וטבעונות על רקע זכויות בע"ח, כחלק מכך אנחנו ללא ספק עוסקים הרבה מאוד בתזונה בריאה. ההערה שלך שתזונאים מתעסקים במתן תפריט כללי וכו´ וכו´, היא לצערי נכונה אבל לא אמורה להיות ככה, גם רופאים וגם תזונאים צריכים להסתכל בראיה הוליסטית. הפורום הזה מכיל כמה אנשים שחלקם למדו תזונה במסגרות אקדמאיות, חלקם בכוחות עצמם מקריאת מאמרים באינטרנט וכו´. לרוב אנחנו מפנים אנשים למאמרים שעליהם אנחנו מסתמכים, וגם בקרוב יעלה חלק בקישורי הפורום שיעסוק אך ורק בקישורים למחקרים אפידימולוגיים (רשמתי נכון?) רלוונטים. מקווה להמשיך לראות אותך כאן. אלון.

beee

New member
לא כל כך מהר...

אם היא רק עכשיו התחילה להיות צמחונית היא כל כך מהר צריכה לקחת תוספי ומזון ובטח שלא b12, הויטמין נאגר בגוף ובשביל להגיע לכמות קטנה ובלתי רצויה צריכים לעבור איזה 5 שנים של צמחונות.. כולה ילדה בת 9 כדאי להיוועץ ברופא או תזונאי. וגם לא חייבים ישר לקחת תוספי מזון הגוף יכול להסתדר קצת בעצמו זה לא כאילו לא אוכלים בשר אז חייבים לקחת כדורים. ישנם מאכלים רבים שיכולים להשלים את רוב החסר מהבשר ובמידה וחסר לקחת חומרים סיננטים.

yaeltal

New member
תשובה מדוייקת אפשר לתת

רק אם השאלה היא גם כזו. תשובה חד משמעית כלשהי אם הבת שלך צריכה או לא צריכה תוספים תזונתיים הייתה לא מנומקת ולא מלומדת. עם המידע שנתת בשאלה שלך כל מה שאפשר היה לעשות הוא להפנות אותך למידע נוסף. ואגב, זה לא נכון שנערה מתבגרת חייבת תוספי ברזל וגם לא בטוח שB12.

../images/Emo7.gif אין דבר יותר עצוב...

ביום שבת הייתי בקניון חיפה בתוך תחפושת של פרה (
). ילדה אחת (בת שמונה בערך) ניגשה אלי, ולאחר בירור קצר היא אמרה שהיא צמחונית. הובלתי אותה לאט קרוב יותר אלינו לדוכן, המלצתי על החוברת "צמחונות בקלות", ולאחר מכן סיפרתי לכל מי שרצה להשיב על השמדת האפרוחים בתעשיית הביצים (בעזרת תמונה). כאשר ראיתי דמעות בעיני הילדה הפסקתי, וסיפרתי על הכוח שלנו כצרכנים להפסיק את הפגיעה בבעלי החיים.
אחר כך, ראיתי שהאם ובתה הבוכה ניגשו לתמונה הזו, וחברתי שהיתה שם (נטע והחתולים), אומרת שהאם אמרה לבתה: "הם חולים, והאנשים מטפלים בהם" אם הייתי שומעת את זה הייתי בהחלט מעירה לאם, בנימוס, אך לא בעדינות. ולמי שכתב את ההודעה מעלי: מכיוון שאני מניחה שאתה דואג לבריאות בתך, אני ממליצה לך לקרוא את הספר "הטבעונות הלכה למעשה", ולספר לה על תוכנו. אגב, כמו שכבר נכתב כאן, אין דרך לא להרוג חיידקים, שהרי גם שטיפת ידיים, נשימה, תרופות ויותר מכל - אכילת מוצרים מן החי - גורמים למוות חיידקים. לעומת זאת, טבעונות מצילה ממוות מיליוני בעלי חיים (שבכללם בני אדם).
יום נעים.

האפי לי

New member
נטע!

אחרי שהלכת היא הביאה עוד חברה שגם קנתה חוברת טבעונות איזה ילדה חמודה הייתי מאמצת אתה בשניה (ואני שונאת ילדים)

לא לקנות את "טבעונות הלכה למעשה"!!!

זהו ספר שנכתב בשנות ה-60!! והרבה מידע בו לא תקף ו/או מופרך אחד מהדברים (למשל) החסרי אחריות שנכתבו שם, הוא שצום בריא לכל אדם , וישנן הוראות לצום "בריא" ו"טבעי" בהדרגה.. וזה כלל לא נכון!!! יש אנשים רבים עם חוסר איזון סוכר בדם (לא בהכרח סכרת, יש הרבה צורות של חוסר איזון שלא מורגשות, ולא תמיד מתגלות בבדיקות רגילות) שצום מאוד מזיק והרסני בשבילם. הספר מכיל הרבה מאוד "אמיתות" מאוד כלליות, שעלולות להזיק.(שלצערי אני לא זוכרת כרגע..P: קראתי אותו לפני 4-5 שנים בערך..) שלא לדבר שמחבר הספר מתנסח בפאתוס נוראי...
אני מאוד ממליצה להתייעץ עם אנשי/ות מקצוע. לפני שמבצעים הוראות שקראתם בספרים. (נכון שסדרת פגישות עולה הרבה יותר,מאשר לקנות ספר בחנות, אבל זה הגוף והבריאות שלכם/ן, חבל מאוד לסבול מנזקים קשים לאחר מכן.)

Yael Floyd

New member
אמממ....

אני לא יודעת, אני קוראת את הספר הזה והוא נורא מוצא חן בעיניי ואני גם הולכת לפי חלק מהדרכים שהוא מציע שם. יש שם כמה דברים שאני לא מסכימה, אני מדלגת עליהם. יש דברים שנראים קצת לא הגיוניים כמו לאכול 2 ארוחות ביום שמכילות רק עלי חסה ורוקט וכל מיני סוגי עלים, ופרוסת עגבנייה. זה נראה לי מיותר. אבל יש שם הרבה דברים יפים שעשויים לעזור. בקיצור- כל אדם צריך לעשות את השיקולים עם עצמו.

כמובן שעל כל אדם לעשות את שיקוליו

שלו, ואחלה שאת נהינת מהספר, גם אני מאוד התלהבתי ממנו בפעם הראשונה שקראתי (למרות הפאתוס..P:) אבל תמיד חשוב להיוועץ בא/נשי מקצוע מוסמכים ומהימנים. ולא לאמץ מיידית כל עצה בל ספר, וזהו ספר קיצוני ומיושן במיוחד. בכוונתי רק להזהיר , גם אני, וגם מישהי נוספת שיצא לי להכיר, עשינו בעבר צומות דיאטות, "אכילה טבעית" בעקבות הספר הזה, בשעה שהיו לנו חסרים תזונתיים שלא ידענו עליהם. למשל באחד הצומות ה"בטוחים" שניסיתי, שנעשה בהדרגה, ו"לפי הספר" ביום השלישי ראיתי כפול וכמעט התעלפתי... בקיצור- כל שינוי תזונתי-תמיד בפיקוח וליווי! ולפעמים מתח נפשי שמתלווה ל"אורח חיים בריא" בצורה פנאטית וקיצונית מדיי, יכול להזיק הרבה יותר ממונוסודיום ,שמן מזוקק, סוכר לבן וכו´...

דורון ק

New member
שלום לך-נוער וצמחונות

התשובות שענו לך מצוינות: תזונה צמחונית וגם צמחית לחלוטין(ללא חלב) מתאימה בהחלט לילדים בכל הגילאים. אולם אנחנו לא יכולים להגיד אם תזונת ילדתך נאותה או אם היא צריכה תוספי מזון או כל דבר אחר, מאחר שאנחנו לא מכירים את תזונתה או את נתוניה ולכן עצה כזו או אחרת אינה אחראית. מומלץ להתייעץ עם תזונאי/ת בעל הבנה בנושא על מנת לתכנן תפריט מגוון שיענה על צרכיה התזונתיים. מצרף לינקים למאמרים בקשר לתזונה צמחונית לילדים(ועל מה לשים דגש בתזונה).

למעלה