נוסטלגיה

נוסטלגיה

ראיתי שרשור די עתיק פה באתר, (הגעתי לכאן דרכו...) בנושא חופש- מה זה? הייתי שמח לחיות את הנושא מכיוון שלא הצלחתי לראות את כל השרשור, וגם כי הייתי שמח לשמוע דעות טריות בנושא. אז מה זה חופש? האם אנחנו חופשיים? אם לא- האם זה משנה?

ההגדרה שלי לחופש היא

אני זוכר את השרשור הזה. זה לטעמי אחד הנושאים הקשים ביותר בפילוסופיה בכל מקרה, לדעתי חופש הוא מידה כלשהיא של בחירה. ושאלה שעולה מיידית היא - האם זה שאני חושב שיש לי בחירה, למרות שייתכן בהחלט שאין לי, הופכת אותי לחופשי?

לבחור זה חופש...

אני גם חושב ככה במידה מסוימת... מצד שני כמו שאמרת- איך אנחנו יודעים שאנחנו באמת בוחרים... לשאלה ששאלת- אני חושב שכן זה הופך אותך לחופשי. חופש זה לא מוסג אבסלוטי, שקשור איך שהוא לאמת אחת- הוא קשור לאמת שלך.... מקווה שרואים את ההבדל. אם אתה באמת מאמין במה שאתה עושה- אתה חופשי.

נניח שאני בונה רובוט שיישמע לכל הוראותיי

אבל במנגנון הפנימי שלו מתכנת אותו כך שהוא יחשוב שהוא עושה הכל מתוך בחירה. האם הוא חופשי? כבר היה לנו דיון רחב בנושא, לכן אני מרגיש שאני קצת חוזר על עצמי
מצד שני כמו שאמרתי זה אחד הנושאים הבעייתיים לדעתי, ולכן אשמח לשמוע חשיבה ממקור נוסף

חיכיתי לזה... XD

זה השאלה הכי מעניינת בעצם- האם חופש זה חופש גם אם זו אשליה... (זה בערך הכוונה אם הרובוט? גם אם לא- לא נורא XD) אני אישית חושב שכן, מכיוון שאם אתה בחרת- גם אם בעצם תכנתו אותך לבחור (וזה היינו הך אם זה רובוט, או אפילו בני אדם שבטוחים במשהו גם כנגד כל ההוחכות), אתה מרגיש שבחרת, אתה מרגיש שאתה מקיים את מה שאתה מאמין בו, ולכן אתה חופשי- גם אם הבחירה לא בידך... אני אתן דוגמא- קראת את הספר "המשחק של אנדר"? מכיר את ספרי ההמשך? אם אני לא טועה, בספר השני (קול למתים גמדומני... או שזה בקסנוסייד), יש כוכב אחד שבו חי עם (בני אדם), שישי להם מעין "הפרעה נפשית"- טבעית, יש אותה רק לאצילים (זה כאילו עובר בדם)- שגורמת להם לחוש מלוכלכים. הם מפרשים את זה כאות מהאלים, והם בעצם צריכים להשתחרר מהלכלוך ע"י סיגופים מוזרים... לא חשוב. הנקודה היא, שבסוף הספר מתגלה שההפרעה הזו הושתלה במוח שלהם בעבר הרחוק מאד, ובעצם זה ממש לא מסר מהאלים... כל האמונה שלהם מתפרקת, חוץ מאחת- שממשיכה להאמין שזה רק מבחן מהאלים... אני שואל אותך עכשיו- האם היא חופשית אפילו שזה ידוע לנו שההפרעה היא לא מסר מהאלים? הוכח לה שזה גידול מוחי... אבל היא בחרה לבחור באשליה- בשקר... זה אומר שהיא לא חופשיה? ברור שכן- היא מאמינה במה שהיא בחרה בו ולכן היא חופשיה! אני אגדיר לך את החופש מבחינתי- חופש זה לעשות (לבחור) את הדבר הנכון במסגרת הגבולות שלך- שזה בעצם אמונה אמיתית (אמיתית כלומר שחקרת אותה ואתה משוכנע באמיתותה)... תחשוב על זה קצת

יש לי עוד דילמה בשבילך ../images/Emo3.gif

מה קורה, אם הרובוט הקטן והחופשי שלי, מקבל פתאום אלגוריתם, שגורם לו לתהות- שמא הוא לא באמת מקבל את ההחלטות שלו, ושאולי יש איזה בן אנוש עם שלט רחוק שמניע אותו, או משהו קצת יותר נעלה מזה. האם הוא עדיין חופשי? ועוד דבר- עצם העובדה שחסר לי המידע החד משמעי לגבי שאלת היותי חופשי, אתה טוען שזה מה שמעניק לי את החופש, למרות שייתכן שבכלל אין לי חופש. אם כך, האם בורות היא חופש? נדמה לי שיש משפט במטריקס שטוען בדיוק את זה.

ברור שלא

הרובוט לא יהיה במצב חופשי אם הוא ידע- או אפילו יחשוד שמישהו שולט בו... והוא שהוא לא יכול לבחור בעצמו (דגש על זה). חופש זה לא דבר אבסלוטי- אני יכול להיות חופשי ואתה יכול לו- חופש יש לכל אדם לפי המצב הפרטי שלו... לכן- כמובן שלא לדעת דברים מסוימים זה בהחלט להיות חופשי... ילדים קטנים הם מהיצורים הכי חופשיים בעולם. אבל יד לי דיוק פה- לא לדעת דברים אחרים זה יכול להיות חופש- אבל ברגע שאתה יודע שאתה לא יודע- זה ממש לא חופש... כלומר אם מתגלה לך שיש משהו שחשבת שהוא משהו ועכשיו הוא התעוות לגמרי... אתה לא יודע- אבל אתה יודע שמשהו לא נכון... אתה כבר לא חופשי כי יש לך ספקות. והאמת אפשר לקרוא לזה בשם אחר- במקום בורות- תמימות. תמימות זה חופש. מה זה תמימות... זה כבר לשרשור אחר

למעלה