את רואה? לא צריך להתייאש
מה אני אעשה? אני לא יכולה לראות כל אחד. העבר התקשר חברת ילדות של אחותי מהצפון שגילו לה משהו בבלוטת התריס, והאם אני יכולה בכל זאת לראןץ אותה? מזל שיכולתי להרגיע אותה בטלפון שאין שום דבר דחוף. היא פחדה לנסוע לחיפה להמשך בירור, אצלם בטבעון די שקט .... הכל יחסי... אבל אני בן אדם, אם אני אתחיל לראות 40 אנשים ביום, אני כבר לא אהיה מי שאני. אין ברירה. יש לזה מחיר. וזה מה שקורה בקופות. מהר, מהר, ולא תמיד הכי, הכי.. OK, אז אם הבנתי נכון נתראה ביום א'. לגבי הטסט. כן יש חשיבות באיסוף שתן בסיסי (ללא דקסמטזון) נוסף. לפחות אחד כי זה הבסיס להשוואה. הפורטוקול שנתן לך הרופאה החדשה נקרא הפרוטוקול ע"ש Liddle. הוא הכי מקובל ולא תמיד נותן את המענה. הוא מבצוע ע"י מתן של דקסמטזון ואיסופי שתן. בדיקות הדם עוזרות אבל הן אינן חלק אינטגרלי או הכרחי של הפרטוקול אחרי שני איסופים בסיסיים, הבן אדם מתחיל לקחת כדור של 0.5 מ"ג דקסמטזון 4 פעמים ביום, כל 6 שעות. והוא אוסף שתן יום אחרי יום בנפרדד כמובן. ביום השני של האיסוף, אם זה לא וקשינג, הקרוטיזול בשתן אמור להיות מתחת ל-20 מיקרוגרם ל-24 שעות. זה מחזק מאד את האבנחה של קושינג. עדיין מבלי שנדע על איזה קושינג מדובר. מכוון שבד"כ ממשיכים הלאה, עוד לפני שמקבלים את התוצאה של הקורטיזול בשתן, עוברים למינון הגבוה. כאן לוקחים 2 מ"ג (לא 20), כלומר 4 כדורים, כל 6 שבועת, וממשיכים לאסוף שתן עוד שתי תשקופות של 24 שעות. כאן ביום השני של האיסוף, הפרשת הקורטיזול תרד בלפחות 90% ביחז לערך הסביסי (שנעשה ללא דקסמטזון)אם זה קושינג היפופישרי, אם זה קושינג אדרנלי או אקטופי, לא תהיה ירידה או שתהיה פחותה בהרבה מ-90%. כמובן שאם הכל היה הולך צ'יק צ'ק, היה צריך לראות מה המבחן של ה2 מ"ג ליום ( 4 פעמים 0.5, מינון קטן) מראה. אם זה מאשר קושינג, אפשר למדוד ACTH בשלב הזה, ומכאן ללכת. אבל מכוון שיש כל מיני אילוצים שנובעים מהמעבדות, בד"כ עושים את כל הפרוטוקול בשוונג, גם אם אחר כך יסתבר שכלל לא היה קושינג. במקרה שלך אני די בטוחה שיהיה אישור של מה שאנחנו חושדים מהאיסוף הראשון. נושא ה-IPSS. זו בדיקה שעושים אותה רק אם לא משוכנעים שה-ACTH יוצא באמת מגידול בהיפופיזה. נכון שלרוב הגידולים האלה (שהם הסיבה המובילה לקושינג) כל כך קטנים שלא רואים אותם לא ב-CT ולא ב-MRI. במקרים כאלה, טוב לעשות IPSS (שום אייום בכך) ולוודא שזה באמת בא מההיפופיזה. האפשרות האחרת היא שההפרשה של ACTH שמקורה במקום אחר. מה שקרוי ectopic ACTH syndrome . אני מקווה שכבר לקחו לך דם ל-ACTH. אז אם את מחליטה לעשות את הטסט. את יכולה להתחיל לאסוף שתן משבת עד יום א', ללא כדורים. זה יהיה איסוף נוסף בסיסי. תמסרי אותו למעבדה ביום א'. מיום א', תתחילי ב-6:00 בבקר עם הדקסמטזון, ותאספי שתן. כל איסוף בנפרד, וצריך להיות רשום בצורה ברורה שזה יום 1 או 2 של המינון הקטן, ואחר כך יום 1 או 2 של המינון הגבוה. אני בד"כ גם כוללת בדיקת דם בבקר לקורטיזול ול-ACTH בגמר היום השני של הטסט עם המינון הנמוך (כלומר כאילו ביום השליליש, לפני שמתחילים את המינון הגבוה), ובגמר הטסט עם המינון הגבוה, כלומר בבקר היום ה-3 של טסט זה. אני מקווה שזה לא מבלבל אותך יותר מדי. אם את רוצה, את יכולה גם לדחות את הכל ביום אחד, כך שנוכל לעבור על זה שוב ביחד במרפאה. שלא יהיו טעויות. מאד נפוץ לראות שיש בלבלול בביצוע ההנחיות ואז לא כל כך יודעים איך לפרש את התוצאות. להתראות ביום א'.