מ ההבדל ביו פרי לירק

alexrait1

New member
אין הבדל אמיתי

כל ירק הוא למעשה פרי במובן הביולוגי. ירק/פרי הם למעשה סיווג מסחרי של פירות. לרוב ירקות יצמחו מן האדמה (או שורשים למניהם) בעוד שהפירות יגיעו מן העצים. אבל זה לא תמיד ככה. מה שצריך לעשות הוא לזכור ולשנן.

dorgad

New member
פרי, מלשון פריון, אותו חלק בצמח אשר

"אחראי" על ההתרבות של הזן, ולכן ברוב הפירות אכן מוצאים גלעינים או גרעינים או גרגירים. ירק - כל השאר. ומאחר שאיני בוטנאית במקצועי, אולי ההגדרות אינן "סגורות" עד הסוף, ואשמח לדעות נוספות. דור

mucool2

New member
צדקת בקשר להגדרה הבוטנית של פרי

אבל גם ירק יכול להיות פרי, לדוגמא עגבניה או מלפפון. מקובל לחשוב שמה שכל הפירות גדלים על עצים וירקות גדלים קרוב לפני הקרקע, מעליה או מתחתיה. אבל גם זאת הגדרה בעייתית. איך מגדירים אבטיח או מלון? אצל הירקן הם נחשבים פירות ולא ירקות. ההגדרה שלי היא פחות-או-יותר כזאת: מתוק (אבטיח, אננס) ו/או גדל על עץ (אבוקדו) - פרי. עלים, שורשים או "פירות אדמה" לא מתוקים - ירק.

dorgad

New member
עגבנייה היא אכן פרי, ואפילו נחשבת ל

אפרודיזיאק. לגבי מלפפון, ושאר יצירי המקשאות (אבטיח, מלון, קישוא, דלועים למיניהם), אכן יש חלוקה לא ברורה. לפי ההגדרה הבוטנאית הם פירות, ובשימוש - אל חלקם מתייחסים כאל ירקות. דור

mucool2

New member
גם מלפפון וקישוא הם פירות (בוטנית)

אבל גם את העגבניה מוצאים על מדף הירקות בסופר...

dorgad

New member
עגבנייה נחשבת לירק על המדף בחנות

הירקות ובמטבח. מכל בחינה אחרת שהיא - היא פרי. דור

Yuvalenko

New member
אתם שוכחים כמובן שיש ירקות שאינם

פירות כלל ועיקר. למשה תפוח אדמה - ירק לכל דבר, אבל מפאת היותו שורש הצמח, הוא אינו פרי. הדבר נכון גם לגבי בצל, גזר ועוד.

Yuvalenko

New member
אוף! תני לי להרגיש חכם לכמה דקות...

סתם. פשוט זה היה חסר בשיחה, זה הכל...

dorgad

New member
אוי-ויי, לא שמתי ../images/Emo23.gif שלא חלפו

מספיק דקות
דור

בוטניקה או אוכל

בתחום ההגדרה הבוטנית אין שאלה כזאת. כמו שנאמר כאן, פרי הוא חלק הצמח המכיל את הזרעים. ירק אינו מונח בוטני. כאשר מדברים על אוכל הגבול אינו חד. אפשר להגיד, פרי גדל על עץ, ירק הוא חלק מצמח עשבוני. ואפשר, מה שמברכים עליו בורא פרי העץ ומה שמברכים עליו בורא פרי האדמה. וזה מזכיר לי מצרי תושב קהיר שבא לבקר בכפר, הסתכל על דקל גבוה ותמה: אם זה העץ של התמר, איך יהיה העץ של האבטיח?

or99

New member
גם אני רציתי להזכיר את הברכות...

אבל אז בדקתי במקור ומתברר שהעניין לא פשוט כלל: "כיצד מברכין על הפירות: על פירות האילן, הוא אומר בורא פרי העץ, חוץ מן היין, שעל היין הוא אומר בורא פרי הגפן. ועל פירות הארץ, הוא אומר בורא פרי האדמה, חוץ מן הפת, שעל הפת הוא אומר המוציא לחם מן הארץ. על הירקות, הוא אומר בורא פרי האדמה; רבי יהודה אומר, בורא מיני דשאים." (משנה ברכות ו,א) ניתן לראות יש כאן שלושה סוגים: פֵרות האילן, פֵרות הארץ וירקות. כל הסוגים נקראים גם בשם הכללי פֵרות. לצערי אין לי זמן עכשיו לברר את העניין לעומק.

תודה אור שהארת את עיני

חזרתי למקום שצינת, ברכות דף לה, ואכן הבדילו רבותינו בין פרות של צמחים עשבוניים לבין חלקי הצמח האחרים. מצד שני, בסוף הגמרא, דף מ, לאותה משנה, "אין הלכה כרבי יהודה" ועדיין, למיטב ידיעתי, מברכים על כלם בורא פרי האדמה. מצד שלישי, כאמור, אין "ירק" הגדרה בוטנית-מדעית (בתפיסת המדע של ימינו, ואין כאן גבול חד, אלא מה שיבחר לעצמו המברך, האוכל, והעומד במטבח.

yaely2

New member
מנהל
../images/Emo4.gifירק? פרי? מה ההבדל

שלום כולם, הרבה מסתכלת בפורום לא תמיד כותבת. אני למדתי בבית הספר (אני פה מבוגרת מכולם) שיש כמה אפשרויות חלוקה. 1. כבר נאמר פה - מן העץ. לכן זית הוא פרי. 2. שנתי או רב שנתי. מכאן תות שדה הוא ירק וגם בננה. 3. לפי שכבר נכתב פה על פקעות ושורשים. תודה 3.

friend9

New member
להזכיר למי ששכח

עגבניה ומלפפון אינם יֶרֶק. יֶרֶק זה דשא או עלים הדומים לדשא. עגבנהי ומלפפון הם יָרָק.

or99

New member
אגב...

מישהו יש לו אבן-שושן, ויכול למצוא מקורות ליָרָק כיחיד של ירקות? כי ברב-מילים זה מוגדר כ-"צורת יחיד נדירה של יְרָקוֹת", ובלשון המקרא המשמעות של יָרָק היא בעצם ירקות (כמו "גן ירק").

למעלה