מת הנימוס?

מת הנימוס?

בזמן האחרון מופיעים בעיתונות (הכתובה והמדוברת) התייחסות בסגנון - משה זוכמיר מת בגיל 59. מת התאום בן 4 החודשים. לא נכון ומנומס יותר לאמר -נפטר? מתי צריך להשתמש ב"מת" ומתי "נפטר"?

trilliane

Well-known member
מנהל
לא; אם כבר גזעני או אליטיסטי יותר, ולא בצדק

אבל אין כאן שום קשר לנימוס, ולטעמי גם לא לעדינות; מוות זה מוות, מכבסת המילים לא תשנה זאת. אם באמת רוצים להישמע מליציים יותר ולהגביה את המשלב אפשר לומר "הלך לעולמו", ואם ממש רוצים להתפייט "נאסף אל אבותיו" (ויש ניבים נוספים).

למה גזעני ואליטיסטי?

אותי לימדו ש"נפטר" זה נפטר מ"עול תורה ומצוות", וכאמור, אלו לא חלים על הגוי.. (למעט 7 מצוות בני נח) וכמובן, שמת זה פשוט מלשון מוות..

כן.

ומצאתי אותו מאוד מכעיס, מוקצן, חוטא למציאות ומגמתי. מכל מיני סיבות שזה בהחלט לא המקום לפרוש אותן פה.. ובכל זאת, הדעה הרווחת(לפחות בציבור שלי) - ש"נפטר" קשור לפטור מעול תורה ומצוות שמתייחס אך ורק ליהודים, ולא לאיזשהי עליונות/נרקיסיזם/"שנאת הגויים"/ כל המסקנות, הרוח והצלצולים שקראתי במאמר הנ"ל.

יש

יש משהו בדברייך. אמנם מבחינה לשונית-היסטורית ואף מבחינת הרווח בדיבור היום "נפטר" משמעו נפטר מהעולם, אבל את צודקת שכותב המאמר נחפז לתת פרשנות גזענית לעמדה שאינה בהכרח כזו. ואין סיבה לטפול על מי שמבין את "נפטר" כ"נפטר מעול מצוות" אשמת גזענות. גם בנוגע לנקודות אחרות המוזכרות במאמר הכותב שגה בהעניקו להן פשר שלילי-גזעני, אך למעשה "כפריים" ו"פועלים" הן מילים ניטרליות (וזקני הסוציאליסטים דווקא רואים מעלה מיוחדת במילה "פועלים"), המילה "סוחרים", בניגוד לדבריו, אינה שלילית ואינה מיוחדת לערבים בלבד, ו"מקומיים" לא רק שאינה שלילית אלא אפשר לראות בה מילה שמפלה ערבים לטובה (המתנחלים היו דווקא רוצים שיקראו להם כך).

trilliane

Well-known member
מנהל
אני יודעת מהי הדעה הרווחת, אבל הכותב בעצם

יוצא נגדה כי היא מבדילה בין מוות למוות על בסיס דת / לאום. אני מסכימה שהניסוח מוקצן (בכל זאת, הארץ) ולא מעיד על שנאת גויים, ועדיין, אני מבינה את הנקודה שלו. אם נוצר בידול של מילה במשלב גבוה יותר (וכאן בדיון יש מי שמוצא אותה עדינה ומנומסת יותר) והיא שמורה למוות של בני אדם מדת או לאום מסוים בלבד, יש בכך מעין גזענות לשונית (גם אם היא סמויה ולא מכוונת מצד המשתמשים במילה).

זה לא חדש

השימוש במילה "מת" בעיתונות אינו חדש כלל וכלל, המילה "מת" היא ניטרלית כשלעצמה ומשתמשים בה לעתים תכופות. את צודקת, לדעתי, שלמילה "נפטר" שימוש עדין יותר. לכן בדרך כלל אין משתמשים במילה "נפטר" כלפי אנשים שטוב שמתו. סביר שלא תמצאי ידיעה כגון "הפושע הנאצי X נפטר" (לא שלא תוכלי בכלל למצוא ידיעות המנוסחות כך, אבל פחות מתפוצת השימוש הרגיל). אין בעיה לשונית להשתמש במילה זו, אבל יש בה עדינות שאינה במקומה כשמדובר בבני בליעל (והעדינות אינה טמונה במשמעות המילה, שהרי "נפטר"= נפרד מהעולם=מת. העדינות טמונה בהרגלי השימוש).

עוד משהו

שוב, איך שאותי לימדו זה ש"נפטר" זה מוות טבעי. לא הרג/רצח/חנק/וכדו' "מת" למיטב הבנתי כן אולי יכול להתאים למקרים הנ"ל, אך אולי לא ידייק במיוחד.. ( שאם בנאדם אכן נרצח, מן הראוי לכתוב "נרצח" ולא "מת"..)

למעלה