מתקף ותנע

מתקף ותנע

שאלה 21 (המהירות של שניהם 30מ/ש נכון? עשיתי עם הנוסחא של m1v1+m2v2=m1u1+m2u2 וכמובן שu1=u2=u ולא יצא לי טוב..
שני כדורי פלסטלינה נעים זה לקראת זה במהירות של30m/s . מסתו של הכדור אחד היא 5 ק"ג ומסת הכדור השני היא 25 ק"ג.
א) מצא את מהירותם המשותפת לאחר ההתנגשות הפלסטית ביניהם.
ב)מצא את האנרגיה המבוזבזת בהתנגשות.
ג) לאחר ההתנגשות הם נעים יחד על משטח מחוספס כאשר מקדם החיכוך בין הכדורים למשטח 0.8. מצא תוך כמה זמן יעצרו.

[ת: א. -20 m/sec ב. -7500 J ג. 2.5 sec]

שאלה 22 (את א' הצלחתי) מזה אומר הביטוי רגע לאחר?)
ואיך עושים את הסעיפים הבאים?
פגז שמסתו 6 ק"ג נורה אנכית מעלה במהירות 720 קמ"ש. כאשר הפגז הגיע לגובה 2 ק"מ, הוא התפוצץ לשני חלקים. אחרי הפיצוץ החלק שמסתו 4kg עף כלפי מעלה ואילו החלק שמסתו 2kg עף ישר כלפי מטה והגיעה לקרקע תוך 8 שניות.
א) חשב את מהירות הפגז רגע לפני הפיצוץ.
ב)מצא את מהירות המסה הקטנה רגע לאחר הפיצוץ .
ג)מצא את מהירות המסה הגדולה רגע לאחר הפיצוץ.
ד)מצא את שיא הגובה של המסה הגדולה.
ה)מצא תוך כמה זמן לאחר פגיעת המסה הקטנה בקרקע תפגע המסה הגדולה בקרקע.
ו)תאר את גלגולי האנרגיה החל מהירייה.

[ת: א. 0 m/sec ב. -210 m/sec ג. 105 m/sec ד. 2551.25 m ה. 25.08 sec]

תשובה ל - 21

הנסוח של השאלה מאוד מטעה - ניתן להבין ממנו שהמהירות היחסית ביניהם היא 30 מ\שניה.

הדרכה ל - 22

רגע לאחר הפיצוץ הכוונה מייד עם התרחשותו, לפני שכוחות נוספים משפיעים.
סעיף ב' - וג' - נדרש להרכיב משוואת שימור תנע. מסת הפגז השלם כפול המהירות שחישבת ב - א' תהיה שווה לסכום התנע של שני החלקים אחרי הפיצוץ. את המהירות של החלק של 2 ק"ג תוכל למצוא לפי זמן פגיעתו בקרקע והעובדה שהוא נופל בתאוצה קבועה מגובה ידוע.
סעיף ד': לפי מהירות החלק של 4 ק"ג, תוכל למצוא את שיא הגובה שלו לפי הנוסחה: v^2=2gh. את הגובה הזה צריך להוסיף ל - 2 ק"מ אליו הגיע הפגז השלם.
סעיף ה': לפי הגובה אליו הגיעה המסה הגדולה, חשב זמן לפי נפילה חופשית מגובה זה וחסר ממנו את זמן הגעת המסה הקטנה.
סעיף ו': יש כאן אנרגיה פוטנציאלית של גובה וקינטית, כאשר גוף מגיע לשיא הגובה יש לו רק פוטנציאלית וכו'.

תודה ועוד משהו

אעבור על הפיתרון תכף, תודה.
עוד משהו:
שאלה 29
כדור טניס שמסתו 120 גרם פגע במחבט במהירות 10m/sec וחזר בכיוון הפוך במהירות 20m/sec.
א. מצא את המתקף שפעל על הכדור במהלך הפגיעה .
ב. האם מתקף זה זהה למתקף שפעל על המחבט.

[ת: 3.6 N*sec]

סעיף א' -עשיתי תנע סופי (0.12X(-20 שזה החזרת הכדול פחות התנע ההתחלתי (0.12X10) ויוצא לי -3.6 ובתשובות זה 3.6, מה צריך לעשות פה?
סעיף ב'- זהה לפי ניוטון?

עוד קצת לכבוד שבת :)

בשאלה 31 סעיף ג' לא מצאתי את הזוית סטיה.. ניסיתי לעשות סינוס הזוית אך לא יצא לי טוב.
וסעיפים ד וה' גם לא יצאו לי טובים..
שאלה 40 ו41 לא הצלחתי

תודה !

תשובה ל - 31

ראה בקובץ פתרון ל ג', ד'. את סעיף ה' פותרים עם משוואת אנרגיה וחישוב זוית בדיוק כמו בסעיף ג'.

תשובה

פתרת נכון את שני הסעיפים. הסיבה שקיבלת מינוס היא כי הגדרת שהתנע הסופי שלילי (מנוגד לכיוון ההתחלתי) וזה בסדר גמור, כי כיווני הצירים שבחרת נשמרו.
סעיף ב': אתה צודק, לפי חוק פעולה ותגובה פעל על שניהם אותו כוח ואותו מתקף.

הסבר

סכום התנע של הכדור והרובה שווה יחד אפס (כי פעל ביניהם כוח פנימי של הירי ואין כוח חיצוני).
בשאלה הזו אפשר גם לרשום את המשוואה כך:

zz m1V1=m2V2 zz

כי אין חשיבות מיוחדת לסימן כאן.

למעלה