המשך הכתבה
קשה לשלוט בדחף דיווחים מדעיים מצביעים על כך שעד 30% מהאוכולוסיה סובלים מטיקים כלשהם,אותן הפרעות תנועה שמתבטאות בהתכווציות שרירים בלתי רצוניות,הפרעות אלו נפוצות אצל גברים יותר מאצל נשים,והן מתגברות בתקופת החורף. מהתופעה הזו סובלים בני כל הגילים,אך היא פוגעת במיוחד בילדים ובבני נוער.למעשה בחלק קטן מהמקרים הטיקים מופיעים כבר בלידה.15% מהילדים ובני הנוער סובלים מסוגים שונים של טיקים.הטיקים הפשוטים ,שכוללים מצמוץ ומשיכת איברים ,נעלמים עם הזמן .אחרים מתקבעים וללא טיפול נשארים ואפילו מחריפים",מסבירה ד"ר מארייטה אנקה-הרשקוביץ ,נוירולוגית בכירה מומחית להפרעות תנועה ומנהלת המרפאה העוסקת בתחום זה בוולפסון. "מדובר במצב שבא והולך ,ישנם טיקים שנמשכים על פני שבועות וחודשים ואחר כך נעלמים ,אבל טיקים אחרים נוטים לעבור משריר אחד לשריר אחר.כך למשל,טיק מהפנים זז לכתף או למיתרי הקול וגורם להתכווצותם ואז החולה מכחכח,יורק,מגמגם וקולו מצטרד.הוא פונה לרופא אף-אוזן וגרון ,עובר בירורים ובדיקות רבות ומיותרות והבעיה לא מאובחנת,כי המקור שלה הוא נוירולוגי ולכן החולה ממשיך לסבול,הטיק ניתן לשליטה חלקית בלבד;לאדם הלוקה בהפרעה זו יש מאין דחף שמחייב אותו להזיז את השריר המגורה ברגע נתון" טיקים יכולים להופיע בין השאר,בעקבות מתח ממושך,תאונה,חבלה,נטילת תרופות או פגיעה מוחית."המקור לטיקים הוא נוירולוגי"מסבירה ד"ר אנקה הרשקרוביץ."פעולה משובשת של אחד מקולטני הורמון הדופמין המופרש במוח גורמת לבעיות התנועה האלה". ד"ר יורם ברק ,פסיכיאטר בכיר בבית החולים אברבנאל מסביר:"מדובר בהפרעה המתגברת במצבי מתח ודחק.טיקים עלולים להופיע אצל חולים בכפייתיות יתר או באוטיזם,אצל ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז ואצל בני נוער הנמצאים במשבר גיל ההתבגרות .הטיקים עלולים להופיע גם כתופעת לוואי לתרופות נוגדות דיכאון ול'ריטאלין'.לאחרונה מתמקדים מחקרים בקשר שבין המערכת החיסונית של הסובלים מהפרעה זו לבין מערכת העצבים המרכזית.חוקרים בודקים האם הילדים הסובלים מטיקים לקו בעבר בזיהום המשפיע על מערכת העצבים". להשתלט על ההתכווצויות עד השנים האחרונות נידונו אנשים שסבלו מהפרעה זו ממנה עד סוף חייהם.רק בשנים האחרונות למדה הרפואה כיצד להתגבר על הפרעת הטיקים.כיום ניתן טיפול בהפרעות תנועה במרפאות הנוירולוגיות של מרבית המרכזים הרפואיים בארץ. "הבעיחה היא חלק מהרופאים בחולים כאלה לא מזהים שמדובר בטיק ושולחים אותם לרופאי אף אוזן וגרון ולבדיקות יקרות ומיותרות,שבסופו של דבר לא מועילות".מסברה ד"ר אנקה הרשקטביץ. ישנן מספר דרכים לטפעל בתופעה.בחלק מהמקרים ניתן לשלב ביניהן: הזרקת 'בוטקום’: בשניים האחרונות הפכה זריקת 'הבוטקום' לטיפול הנפוץ לטיקים שמופיעים בפנים.כשמזריקים את ה'בוטקום' לאזור שבו מופיעות התכווצויות,החומר משתק אותן - אל לזמן קצוב.כדי למנטע מהטיקים לשוב ולהופיע יש לקבל זריקת 'בוטקס' מדי שלוה חודשים לכל החיים. בוטקס הוא רעלן שנמצא בשימוש ברפואה יותר מעשר שנים.הוא ניתן בהתוויה להתכווצויות שרירים וכן לילדים שסובלים מתסמונת סי.פי. טיפול תרופתי:ד"ר אנקה הרשקוביץ מסבירה ש"הטיפול התרופתי מתיישב על קוחטני הדופמין המשובשים ומחליף את פעילותם,ובכך מאזן ומרגיע את תנועתיות היתר". לדבריה,אדם שסובל מהתופעה מרגיש את הטיקים מתקרבים ויודע באיזה מצבים הם עלולים להתפרץ.לכן,כשהמטופל נמצא במצבי לחץ או התרגשות הוא יכול להשתמש בתרופות. השתלת קוצב במוחבמקרים של טיקים חריפים ,שעמידים בפני תרופות,ניתן להשתיל במוח קוצב שמשנה את תדר התנועות. טיפול תומך לחולה: טיפול פסיכולוגי: הסובלים מטיקים חשופים לעלבונות וללעג.טיפול נפשי אמור להקל עליהם להתמודד עם הבעיות האלה. פעילות גופנית:במקרה שבהם מופיעים הטיקים בידיים וברגליים,עשויה פעילות ספורטיבית להקל את החומרה והתדירות שבה הם מופיעים. "מסתכלים עלי מוזר" ייתכן שטיפול מתאים יוכל לעזור מאוד למירי(47),שסובלת כבר עשרות שנים מטיקים קלים בכתפיה,"אני לא שמה לב ,אבל מעירים לי שמדי פעם אני מרימה באופן לא רצוני כתף אחת או את שתיהן כלפי מעלה".היא מספרת."אני לא מרגישה שאני עושה זה וזה גם לא מפריע לי,למעט במקרים מסויימים .כשילדי היו קטנים והייתי לוקחת אותם לגן ,הם היו אומרים לי 'אמא ,למה את מושכת אותי?.גם בחוג לריקודי עם אני מבחינה שמדי פעם מסתכלים עלי באופן מוזר וכשאני רוקדת במעגל,אלה שעומדים מימיני ומשמאלי תמיד לוחשים 'מירי,תפסיקי כבר להרים את הכתף,תירגעי'.עד היום לא ידעתי כלל שישנו מרפאות לטיפול בטיקים.אני מאודאשמח לקבל טיפול ולחיות בלי להרים כתפיים.