מתחת לאף... ../images/Emo6.gif
לפני כחודשיים כתבתי כאן סיכום של הגילויים ב"ענף" הטורקי שלי. הנה עוד התקדמות (מתנצל על ההודעה הארוכה
). החלקים ה"קדומים" של הענף הטורקי, מתבססים בעיקר על מידע שקיבלתי מדב הכהן. המידע כולל בין היתר פרטים על שתי אחיות של הסבא רבה רבה שלי, אברהם בכור טולידאנו מהעיר איזמיר (שהיה מן הסתם האחר הבכור...). האחות הראשונה, ריקה טולידאנו, נישאה בשנת 1862 לאדם בשם דוד בן-אבט (Benevet) כאשר הייתה בת 17. היא נפטרה (ככל הנראה לפני שהייתה בת 20
) ללא ילדים, ובשנת 1865 נישא דוד בן-אבט הנ"ל לאחותה הצעירה, וידה-סולטנה טולידאנו (בת 18). לוידה-סולטנה ודוד בן-אבט נולדו 5 בנים. לגבי השניים הראשונים, אליה ויוסף, היו לי גם פרטים לגבי נישואין (תאריכים ושמות בנות זוג - סולטנה נישאה לאליה ומזלטוב נישאה ליוסף). לגבי הבנים האחרים גם את זה לא היה לי. בשבועות האחרונים הייתי עסוק בניסיונות לאתר צאצאים של חמשת בני בן-אבט. הגילוי הראשון היה של הבן הרביעי, דניאל בן-אבט. מצאתי רישומים של אדם בשם זה במפקדים בארה"ב, כאשר שנת הלידה התאימה לנתונים שהיו לי. מצאתי גם תאריך פטירה שלו, אך לא מצאתי שום פרטים לגבי בת זוג או צאצאים. בהמשך מצאתי רישום כניסה לארה"ב (דרך Ellis Island) של נערה בשם ויקטוריה בן-אבט. היא לא הייתה בעץ שהיה לי, אך ברישומי הכניסה היא רשמה את הכתובת בארה"ב של אדם שציינה שהוא דודה, ושמו דניאל בן-אבט, וציינה ששמה הפרטי של אימה הוא סולטנה (אותו כן היה לי בעץ
) - מה שהוכיח שהיא ביתו של הבן הבכור אליה, ושדניאל בן-אבט שמצאתי הוא אכן הבן הרביעי. לאחר מספר ניסיונות לאיתור צאצאיה של ויקטוריה (והצלחות חלקיות), החלטתי לפנות למומחה (ארנון...). בלי להיכנס לפרטים, באמצעות ה"ארסנל" המרשים של ארנון בכל הנוגע לאיתור קרובים בארה"ב (
), ובאמצעות חוקר אחר שהצלחתי לאתר (יחי google...), שהחזיק בידו את עץ המשפחה של ויקטוריה בן-אבט הצלחתי למצוא את שמות צאצאיה של ויקטוריה. ארנון הצליח לאתר לי את אחת מנכדותיה של ויקטוריה בארה"ב (דוקטורית לרפואה המתגוררת בטנסי), ודרך ClassMates העברתי לה הודעה. עברו שבועיים. תשובה עדיין לא הגיעה...
ובינתיים... בתחילת השבוע חגגנו מסיבת סיום בגן של הבן שלי
. בשלב התודות לצוות הגן, הוזמנו הסייעות לגננת לקבלת תשורות, כאשר כל אחת הוזמנה בציון שמה ושם משפחתה. שם המשפחה של אחת מהן (אותה ראיתי בכל בוקר במשך שנה, מבלי לדעת מהו שם המשפחה שלה...) הוא דוניו. השם צלצל לי מוכר. רצתי לעץ המשפחה לבדוק. מזלטוב דוניו נישאה ב - 1901 ליוסף בן-אבט, הבן השני מחמשת הבנים (כלומר, לאחיינו של הסבא רבה רבה שלי). מכיוון שלא מצאתי שום דבר עד כה על השם דוניו, הייתה לי הרגשה שיש סיכוי. העובדה שהסייעת עלתה לאחרונה מאורוגוואי הוסיפה לתקווה (יהודים רבים מטורקיה היגרו לדרום אמריקה). למחרת בבוקר, ניגשתי ושאלתי אם היא יודעת מה מקור השם. היא אמרה שהשם הוא של משפחת בעלה, שהגיעה במקור מ... טורקיה
. לשאלה הבאה כבר הייתי בטוח שהתשובה תהיה חיובית - המיקום הספציפי בטורקיה הוא העיר איזמיר
. השמות של אביו וסבו של הבעל לא היו לי מוכרים, אבל בכל זאת רשמתי על פתק כל מה שהיה לי ולמחרת נתתי לה בכדי שתעביר לבעלה. בבוקר שלאחר מכן היא בישרה לי שמזלטוב דוניו, היא אכן קרובת משפחה של בעלה
בערב כבר דיברתי עם הבעל בטלפון. מסתבר שמזלטוב הייתה אחות של סבו. הוא כבר הספיק לדבר עם דודתו, שגרה בכ"ס, שאפילו זוכרת את מזלטוב ובעלה יוסף מימי ילדותה, ואף ידעה לספר שהם קבורים זה לצד זה באורוגוואי. מיותר לציין שזו הייתה שיחה מרגשת. מסתבר שהאיש מנסה כבר שנים לחפש פרטים לגבי שורשיו, אך ללא הצלחה רבה - ופתאום אני "נופל" עליו... אני לעומת זאת, "הרחקתי" עד ארה"ב, רק כדי לגלות בסוף
ממש כאן "מתחת לאף"... העובדה היחידה שקצת העיבה על השמחה - למזלטוב ויוסף הנ"ל לא היו ילדים (כלומר אין צאצאים שיש לי קשר דם אליהם
). המשמעות - בכדי למצוא צאצאים חיים של וידה-סולטנה טולידאנו, אחות הסבא רבה רבה שלי, אני עדיין צריך להמתין לתגובה מהדוקטורית מטנסי
...
לפני כחודשיים כתבתי כאן סיכום של הגילויים ב"ענף" הטורקי שלי. הנה עוד התקדמות (מתנצל על ההודעה הארוכה