בארץ? בארה"ב?
בארץ לדעתי עדיין לא מבינים את החומרה של התופעה, וגם לא רואים בזה משהו דחוף כי עדיין מרבית הספאם לא מגיע מהארץ. בארה"ב, נראה שיותר מדי סנטורים רואים בספאם משהו לגיטימי. בסופו של דבר יחקקו חוקים נגד ספאם, או ימצאו תחליף לדואר האלקטרוני שהספאם ימית אותו כליל. כמה מילים: בארה"ב יש מספר גופים חשובים שפועלים לשינוי החוק באופן שילחם בתופעה. אחד הגדולים שבהם הוא
CAUCE. יש אתר משרכז את האינפורמציה על המצב החקיקתי בארה"ב:
http://www.spamlaws.com דיונים על תביעות משפטיות ועל פסיקות אפשר גם למצוא כאן:
http://law.spamcon.org בגדול בקליפורניה נחקק חוק די טוב נגד ספאם, אבל בתחילת השנה הוחל בארה"ב חוק פדרלי שאפשר להגדירו כחוק להסדרת הספאם, שבמובנים מסויימים דווקא מחליש את החוק בקליפורניה (אפשר למצוא על זה חומר בקישורים שנתתי). מעבר לזה מדובר במשהו בינלאומי, שחלק מההפצה של הספאם, מגיעה מכל מיני מדינות נידחות. לפעמים מחוץ למים הטריטוריאלים של המדינות השונות. יתר על כן, כיום יש תולעים (מעין וירוס), שמשמשות כשרתי דואר להפצת ספאם, ופועלות ממחשבים נגועים. בארץ שמעתי הרצאה של עו"ד חיים רביה בנושא, וקיבלתי את התחושה שעדיין לא הבינו שמדובר במשהו שהחוקים הקיימים לא מסוגלים לטפל בו בצורה סבירה. הגישה שלו היתה שהחוקים הקיימים אמורים לתת מענה (למשל החוק נגד הטרדה), ושיש בעיה להגדיר במדוייק מה זה ספאם. למרות שככלל, אני תומך בגישה שהחוקים לא צריכים להיות תלויי טכנולוגיה (ולא ברור לי אם זה בדיוק מה שהוא תומך בו), במקרה של דואר זבל, ברור לי שהחוקים הקיימים לא יכולים לתת מענה. בעבר לפני שתופעת דואר הזבל היתה נפוצה, הייתי מפרסם את כתובת הדוא"ל שלי באופן חופשי, ובהרבה מאוד ארכיוני אינטרנט היא רשומה בגלוי. אני מדבר על כתובת ב- Yahoo/Geocities. כיום אין לי שימוש בכתובת הזאת, אבל אני לא מבטל אותה. אני רק מוחק משם הודעות דואר זבל. כיום מגיעות לשם מדי יום כ- 300 הודעות וכולן דואר זבל. מכיוון שאני לא משתמש בכתובת הנ"ל, הגדרתי את השרות כך שכל הודעה שחשודה כדואר זבל תימחק מייד. יכולתי להרשות לעצמי לעשות את זה כיוון שאני לא משתמש בכתובת הזאת לשום שימוש אחר. אדם אחר, היה מעדיף לרכז את כל אלו בתיקייה ספציפית כיוון שבכל זאת מדי פעם דואר לגיטימי מזוהה בטעות כדואר זבל. מה שעדיין היה מחייב אותו לעבור על הדואר. לחילופין מחיקת דואר זבל אוטומטית היתה גורמת לו מדי פעם לאבד מכתב לגיטימי ואולי חשוב. אם לא הייתי מוחק את אלו שחשודים כדואר זבל מיידית, הייתי חייב כל יום או לכל היותר יומיים לנקות את התיבה, שכן היקף הדואר היומי שמגיע הוא כ- 40-50 אחוז מנפח התיבה, ולשלם ליאהו על מנת להגדיל את נפח התיבה שיהיה מקום עבור דואר זבל נוסף לא הייתי רוצה. אבל יותר גרוע מזה: אם השנה אני מקבל לתיבה בממוצע כ- 300 מכתבי דואר זבל ליום, הרי ששנה שעברה קיבלתי בממוצע רק כ- 100 מכתבי דואר זבל ליום, ולפני שנתיים רק כ- 30. על פי הנתונים האלו, הצפי לשנה הבאה (אפריל 2005) הוא שאקבל לתיבת הדואר ב- Yahoo כ- 1000 מכתבי דואר זבל מדי יום. ובעוד שנתיים, אם אף אחד לא יתעורר? אכן - כ- 3000 מכתבים ליום. שנחשוב על עוד שלוש שנים? וכל זאת למרות שכבר שנים שאני לא משתמש בכתובת הזאת. הכתובת שלי פשוט צורפה לעוד ועוד רשימות כתובות שנסחרות עם הזמן לעוד ועוד ספאמרים, ובהעדר מנגנון רגולציה שיווסת או יעצור את הסחף, רק הנפח הפיזי של התיבה שלי יגביל את היקף דואר הזבל. לדעתי חשוב שבארץ יחקק חוק חזק נגד דואר זבל, וגם אם לא יהיה קל לאכפו, לפחות יהיה בזה משום נקיטת עמדה רשמית.