משתנה mederator

63dymn

New member
משתנה mederator

מי מכם יודע אולי איך קובעים שמשתנה הוא משתנה ממתן? האם הוא צריך להיות בקורולציה עם הבלתי תלוי והתלוי לפני שאני מחליט לבדוק אותו כמשתנה ממתן?

sense9

Member
מנהל
הוא צריך להיות בקורלציה עם התלוי

אם זה משתנה שהוא בקורלציה עם הב"ת+התלוי בד"כ הוא יהיה מתווך.

63dymn

New member
דוגמה:

נניח הבלתי תלוי שלי הוא משכורת חודשית והתלוי בטחון בעבודה. בשביל לבדוק משתנה ממתן אני צריך לראות שבספרות הוא קשור לבטחון בעבודה ולא קשור למשכורת החודשית?
&nbsp

63dymn

New member
ואם יש לי משתנה מתווך

האם המשתנה הממתן יכול להיות קשור למשתנה המתווך?
&nbsp
דבר שני, האם משתנה ממתן רק מחליש את הקשר בין המשתנה הבלתי תלוי למשתנה התלוי או שהוא יכול גם לחזק את הקשר ביניהם?

sense9

Member
מנהל
לגבי 2

הוא יכול גם לחזק.
&nbsp
לגבי 1- לא הבנתי מה אתה מנסה לעשות. השערה שכוללת גם מתווך וגם ממתן??

63dymn

New member
אסביר את דברי!

1) משכורת נוכחית (בלתי תלוי)
2) בטחון עצמי (מתווך)
3) בטחון בעבודה (תלוי)

השערה 1- משכורת נוכחית מסבירה את הבטחון בעבודה (1-3)
השערה 2- משכורת נוכחית מסבירה את הבטחון בעבודה באמצעות בטחון עצמי (1-2-3)
בנוסף אני רוצה להוסיף את המשתנה יחסים עם המנהל כמשתנה ממתן בהשערה 1. וכמשתנה מתערב בהשערה 2 במשתנים בטחון עצמי (מתוך) בטחון בעבודה (תלוי).
האם הדבר אפשרי???????

sense9

Member
מנהל
אני חושבת שכן

ליתר בטחון תשאל את המנחה שלך..

63dymn

New member
שאלה אחרונה

את יודעת אולי האם משתנה מתערב יכול להיות גם במשתנה מתווך וגם במשתנה התלוי או שהוא חייב להיות רק בבלתי תלוי ובתלוי?

tulkin

New member
כמה הערות:

1) אותו משתנה לא יכול להיות גם מתווך וגם ממתן.
2) הדברים שאתה מתאר קרובים מספיק לנושא של תיווך ממותן ומיתון מתווך. יש על זה לא מעט ספרות והערות ודוגמאות. הנה 3 די מפורסמים:
&nbsp
Edwards, J. R., & Lambert, L. S. (2007). Methods for integrating moderation and mediation: a general analytical framework using moderated path analysis. Psychological methods, 12(1), 1.
&nbsp
Preacher, K. J., Rucker, D. D., & Hayes, A. F. (2007). Addressing moderated mediation hypotheses: Theory, methods, and prescriptions. Multivariate behavioral research, 42(1), 185-227.
&nbsp
Muller, D., Judd, C. M., & Yzerbyt, V. Y. (2005). When moderation is mediated and mediation is moderated. Journal of personality and social psychology, 89(6), 852.
&nbsp
&nbsp

tulkin

New member
אה, וגם אסור ש

המשתנה הממתן יוסבר על ידי המשתנה הבלתי תלוי - זה יוצר בעיות של אנדוגניות.

63dymn

New member
אבל אתה לא יכול לדעת לפני שאתה מריץ את בדיקת המודל

אם המשתנה הבלתי תלוי והממתן נמצאים בקורולציה זו לזו....אז?

tulkin

New member
אז... בודקים

אם יש לך השערה ש M ממתן את הקשר בין XלY. אז בודקים, ואם מגלים שX משפיע על M אז כותבים בחלק התוצאות משהו בסגנון של: כדי לבדוק מיתון קודם כל צריך לוודא שX אינו משפיע על M, שכן אז M הופך להיות משתנה אנדוגני לקשר בין X ל Y. באמצעות רגרסיה מצאנו שM אכן מושפע מY ושלא ניתן לנטרל השפעה זו על ידי שליטה במשתנים אחרים. לפיכך עלינו לדחות את השערת המיתון. בחלק הדיון אדון על הסברים אלטרנטיביים אשר עשויים להאיר את הקשר בין המשתנים"
&nbsp
זה לא נורא מסובך. נכון?
&nbsp
&nbsp
&nbsp

63dymn

New member
בקיצר אז אתה אומר....

אתה אומר שבאמצעות רגרסיה בודקים אם הבלתי תלוי משפיע על הממתן, ואם הממתן משפיע על התלוי. אם מוצאים שהבלתי תלוי לא משפיע על הממתן ושהממתן משפיע על התלוי- אז אפשר להשתמש במשתנה הממתן כממתן????
ולהיפך אם הבלתי תלוי משפיע על הממתן או שהתלוי משפיע על הממתן ולא להיפך אז אי אפשר להשתמש בממתן... הבנתי נכון???כמובן שיכול להיות מצב שהממתן משפיע על התלוי אבל מושפע מהבלתי תלוי ואז גם אי אפשר להשתמש במשתנה הממתן כממתן.

63dymn

New member
משהו קטן

ולמה בעצם בודקים זאת ברגרסיה ולא פשוט מריצים את ניתוח משוואות מבניות כדי לבדוק את ההשפעה הממתנת?

למעלה