משקאות וכשרות לפסח...

הקורא

New member
משקאות וכשרות לפסח...

שלום לכם, ולרב. יש לי שאלות שמטרידה אותי כבר הרבה זמן: מדוע בירה נחשבת כחמץ? ואם תאמרו כי היא עשויה מדגן, אני אומר מה הקשר? איפה התפיחה? איפה ההחמצה? יש כאן הרי תהליך של יצירת אלכוהול... וגם מצה עשויה מחיטה שהיא בוודאי דגן, כך שלא כל מוצר מדגן אסור. ומדוע יין כשר לפסח? הרי בדיוק כמו בירה גם הוא מיוצר באותו תהליך רק המרכיבים שלו שונים - ענבים לעומת דגן... ואם תגידו הוא כשר כי צריך לברך על 4 כוסות, אני אגיד שאפשר לברך גם על מיץ ענבים... אם כך מה ההבדל? אם למישהו יש סיבה ביולוגית/כימית לעניין מה טוב. בתודה מראש.

הקורא

New member
מה הכוונה שעורה מוחמצת?

מה הקשר? ויין עשוי מענבים מוחמצים...מה ההבדל?

א77

New member
אולי הנך מערב

ענבים מוחמצים ?! אין כל פרי שמחמיץ. חיטה/עיסה שנילושה במי פירות, עשויה להחמיץ מהר יותר מחיטה/עיסה שנילושה במים. תסיסת ענבים ליין אינה חמיצה. היא תסיסה ולא חמיצה.

א77

New member
סליחה. דעה אחת...

השלטי גבורים הוא כמדומני היחיד מכל הפוסקים שסובר שעיסה הנילושית במי פירות מפירות 'חמוצים', הרי העיסה יכולה להחמיץ. הפוסקים בכללם הסכימו שמי פירות גם מפירות 'חמוצים' לא יכולים להחמיץ את העיסה.

danielhope

New member
חוץ מזה אסור כל חמץ

גם אם הוא לא החמיץ אסור גם גרעיני חיטה וקמח גם אם הם לא החמיצו לכן מכינים את המצות לפני הפסח

א77

New member
אם הוא לא החמיץ, אינו חמץ ומותר.

גרעיני חיטה וקמח שלא נתלחלחו כלל משעה שהבשילו, אין שום חמץ בהם. היו מקומות בחו" שהיו אופים מצות גם בחול המועד.

א77

New member
לא הבנתי שאלתך

מדבריך השתמע שקמח בכלל או גרעיני חיטה בכלל הרי הם אסורים. אמרתי שזה לא נכון. אסור זה רק מה שהחמיץ. כך מפורש בתורה. זה ש'היום מחמירים'. לאו דוקא מחמירים. באפיית המצות יש גם חמץ וודאי. ז"א השאריות מחמיצים לאחר שעבר ח"י רגעים. העבודה ואפיית המצות בחול המועד חייבת להיות בהקפדה יתירה וקשה פי מאה, אז למה לנו להיכנס לזה. כשהיו עושים בחו"ל מצות בחול המועד, זה היה בצורה פרטית, וממילא יכלו לעשות בצק אחד ומיד לאפות. היום במפעלים מנצלים את כל החי רגעים כמובן, כי יש עלות גבוהה. וממילא זה לא רלבנטי. וחוץ מזה יש בעיה נוספת של הפרשת חלה בארץ ישראל. בחו"ל אין את המצוה הזו. ואם לא הופרשה חלה מהמצה עד כניסת החג, הרי לא תוכל להפריש בחג ולא בחול המועד. כל טוב.

danielhope

New member
אז למעשה בא"י אין לעשות מצות

בחוה"מ.. אבל גם אין עניין עם הקמח שצריך לדאוג שהוא יהיה יבש ושלא ירטב או משהו?

הקורא

New member
נכון אבל

גם את הבירה מכינים לפני הפסח... כמו המצות... ואתה אומר שאסור לאפות בפסח? הרי בקמח יש חיטה...

בא ונעשה סדר בדברים...

חיטה היא אינה חמץ !!. חיטה יכולה להחמיץ !! חיטה בשדה כל זמן גידולה גם אם נרטבה אינה חמץ. חיטה שנקצרה - אם נרטבה במים - מחמיצה בתוך 18 דקות. חיטה שלא נרטבה ונטחנה - הקמח אינו חמץ. מרגע שהקמח בא במגע עם מים - תוך 18 דקות הוא מחמיץ. כל האמור לעיל הוא על 5 מיני דגן, שהם: חיטה, שעורה, שבולת שועל, כוסמת, שיפון. בבירה משתמשים בשעורה וכפי שאמרנו מרגע שבאה במגע עם מים היא מחמיצה בתוך 18 דקות. קמח חיטה שלא נרטבה אינו חמץ ולכן ניתן לאפות ממנו מצות בימי חול המועד בתנאי שלא יהיה שום חשש שיחמיץ - היינו שישהה כבצק 18 דקות. הבעייתיות שבזה, בצק המצות נוטה להתפורר והפירורים הרי מחמיצים ואז עלולים לעבור בבל יראה ובל ימצא. בקהילות תימן נהגו לאפות את "מצות המצוה" בליל הסדר אחר תפילת ערבית וסמוך לעריכת הסדר. עד היום ניתן למצוא בראש העין הוותיקה משפחות שאופות מצות בליל הסדר. חג כשר ושמח.

danielhope

New member
לכן אני לא מבין את האנשים

שמדברים על הכנת מצות הם אומרים חול המועד. גם בחג מותר כמובן לאפות מצות. רק יום אחד בפסח אסור.. וזה השבת שחלה בתוך הפסח..

הקורא

New member
עוד שאלה

תודה על התשובות - הן עשו לי קצת סדר... אבל... אתה אומר בעצם שזרעי חיטה יבשים שמרטיבים אותם במים ונותנים להם לנבוט הם חמץ? לפי גישה זו אסור לאכול נבטים בפסח?!? ואם משהו יזרע חיטה בפסח (והיום עם ההשקיה זה אפשרי) אז כל השדה חמץ? ומתי בכלל הצמח מפסיק להיות חמץ והופך להיות צמח? ומה בנוגע לקטניו כמו חומוס או פול? אם מרטיבים אותם לא קורה בדיוק אותו הדבר?

danielhope

New member
כתוב

כל עוד לא נקצרה-- לא יכולה להחמיץ.. וזרע בשדה, נראה לי, שזה כמו שעוד לא נקצרה...

הקורא

New member
אבל מה שקורה בשדה

ומה שקורה בקערת הנבטים שלי בבית הוא אותו דבר. אז איך נבטים הם חמץ?

נבט מ-5 מיני דגן אסור בפסח.

לגבי זריעה יש לברר, מאחר ואינו שאלה למעשה, תרשה לי לא להתאמץ ע"ז בימים דחוסים אלו.

למעלה