משפט פיתגורס.

דלסינאה

New member
משפט פיתגורס.

שוב שלום, אשמח לקבל כמה שיותר הוכחות (מקוריות), פחות סטנדרטיות למשפטנו האגדי ;) רב תודות, עוד חסידה של פיתגורס.

את חתיכת פריקית !! יש יותר מ-200!!

את בטח כזאת בחורה עזובה שהסביבה התאכזרה אליה. אין לך חברות ובטח שלא ראית אפילו זין בחיים שלך בתולונת חננה. צאי אל העולם, הוא יפה מאד ותתחילי לבלות, כי החיים יותר מעניינם ממתימתיקה.

1ca1

New member
הוכחה נחמדה בוקטורים....

נגדיר משולש ABC ישר זווית כך שזווית abc היא הישרה נגדיר וקטורים (שימו לב לשמור על הכיוון פשוט פה אי אפשר לעשות את זה)
ab=U bc=V שימו לב ש ab מאונך ל bc עכשיו נמצא את ac לפי סכום וקטורי נקבל ac=u+v עכשיו נמצא את אורך ac |ac|=sqrt(ac^2)=sqrt(u^2+v^2+2u*v) כמובן לשים לב שמדובר במכפלה סקלרית בין u ו v אז נשים לב ש u מאונך ל v => u*v=|u|
cos(u,v)=|u|
cos(90)=0 נציב בביטוי שקיבלנו ונקבל |ac|=sqrt(u^2+v^2) מאחר ש (ab)^2=(ba)^2=u^2=|ab|^2=|ba|^2 ו (bc)^2=(cb)^2=v^2=|bc|^2=|cb|^2 (כי מאחר שמדובר במכפלה סקלרית של האורכים והזווית היא אפס אין צורך לשים לב לכיוון כאשר כופלים את הוקטור בעצמו) ואז נציב את זה ונקבל |ac|=sqrt(|ab|^2+|bc|^2) וזהו משפט פיתגורס המפורסם (אני הוספתי את התיאור של הצלעות רק כדי להמחיש כעקרון אפשר להגדיר וקטור w שיהיה היתר ואז לקבל את אורך w באותה דרך וזהו ואז יצא משהו בדומה |w|=sqrt(|u|^2+
^2) וזהו)​

נחמד מאוד אבל שאלה אכזרית:

האם אנחנו יכולים להיות בטוחים, שהחומר שאתה מסתמך עליו, אינו משתמש ב...משפט פיתגורס? אני לא אומר שלא. פשוט אני לא יודע. זו שאלה רצינית. למשל ידוע, שאפשר להוכיח את הפסטולט החמישי של אוקלידס ("אקסיומת המקבילים") בהסתמכות על משפט פיתגורס, שהוא עצמו נכון רק בהנדסה האוקלידית, כלומר מסתמך על אקסיומת המקבילים. האם אנו בטוחים, שאין לנו כאן מקרה דומה?

1ca1

New member
אני לא חושב כך טלמון

כפי שהראיתי אני מסתמך על הגדרת המכפלה הסקלרית והנוסחא לחישוב אורך של וקטור... אין שום שמץ לגיאומטריה בהוכחה שלי (חוץ מכמובן הסתמכתי שקיימת זווית ישרה במשולש והיא נמצא בין 2 הוקטורים u,v...) למעשה אפשר להוכיח את משפט הקוסינוסים באותה דרך (כאילו אם תפתח את זה עבור זוית כללית cosa תקבל שם בדיוק את משפט הקוסינוסים) ונגיד אם תוריד את ההוכחה שלי עדיין נשארו איזה e^6 (אהה מה נסגר איתי היום?) הוכחות למשפט...

אני לא אומר שלא, אבל כדאי לבדוק

את כל ההגדרות הרבה מאוד אחורנית, ולהיווכח שאין הסתמכות על משפט פיתגורס. למשל: מה זה בכלל אורך של וקטור?

1ca1

New member
אורך של וקטור

אורך של וקטור נובע מהגדרת הוקטור וקטור=גודל פיזיקלי + כיוון... =>גודל של הוקטור זה החלק של ה"גודל" בהגדרה (לכן גם אין כ"כ הרבה משמעות לכיוון בעניין של פיתגורס) את הגודל של וקטור ניתן לקבל ע"י הפעלת שורש... על המכפלה הסקלרית של הוקטור בעצמו... ניתן להוכיח את הנוסחא של אורך של וקטור ע"ס משפט פיתגורס (ככה זה אצל הרבה משפטים ניתן להוכיח מאחד את השני ולהפך) אבל אם אני לא טועה ישנם גם הוכחות אחרות לנוסחא שאינן מתייחסות לפיתגורס...

Fingertip

New member
עד כמה שאני זוכר מתורת הוקטורים...

לוקטור יש אורך וכיוון. אפשר לעשות התאמה חח"ע ועל בין כל הוקטורים לבין כל הקטעים המכוונים שמתחילים בראשית הצירים. את הנוסחה לאורך של וקטור אפשר לקבל באמצעות אינדוקציה על משפט פתגורס. עבור n=2 ממדים, זהו בדיוק משפט פתגורס. אם הנוסחא נכונה עבור n=k ממדים, אז עבור וקטור של n=k+1 ממדים אפשר לעשות הטלה על אחד הצירים, למשל על הציר ה-k+1-י. הקורדינטה ה-k+1-ית היא אורך הקו שמחבר את ראש הוקטור עם נקודת ההטלה שלו על הציר. את אורך ההיטל אפשר לחשב באמצעות הנוסחה עבור n=k ממדים, ומקבלים לפי פתגורס שאורך הוקטור הוא:
sqrt[(sqrt(x1^2+x2^2+...+xk^2)^2+x(k+1)^2]​
אהד.

זו בדיוק השאלה:

האם נכונה הוכחת משפט פיתגורס באמצעות מכפלה סקלרית של וקטורים? האם לא מתקבלת כאן "לולאה" לוגית?

1ca1

New member
טוב מצאתי את הדרוש

אורך של וקטור (אלגברי) ניתן להביע ע"י וקטורי היחידה של הצירים (כי הם מהווים את הבסיס למרחב הוקטורי...)... וזה בלי שום קשר למשפט פיתגורס (כמובן אפשר להוכיח גם עם פיתגורס אבל זאת אינה המטרה)

1ca1

New member
וגם עוד משהו

נשתמש בנוסחא של מכפלה סקלרית
u*v=|u|
cos(u,v) אז נציב u*u=|u|^2*cos0=|u|^2 וזהו... אין קשר בכלל לפיתגורס... זה מסתמך על הגדרת המכפלה הסקלרית...​

Fingertip

New member
אבל שוב....

מאיפה אתה יודע שכל ההגדרות האלה מתאימות ונכונות? אולי השתמשו במשפט פיתגורס על מנת להוכיח אותן? (משפט פיתגורס הוא משפט גיאומטרי די יסודי באלגברה לינארית) אהד.

Escova

New member
חידה קטנה בגאומטריה...

הצלחתי היום להמציא משפט לגבי מציאת אורך האלכסון במלבן בו ידועים אורכי הצלעות. זה הולך ככה: "אורך האלכסון בריבוע שווה למחצית היקף המלבן בריבוע, פחות פעמיים מחצית מכפלת היקף הריבוע" הבקשה שלי, אם מישהו יכול להציג לי הוכחה למשפט ? (האמת זה די קל, יחסית) אני לא מאמין שהמשפט הזה כבר קיים, אם כן תודיעו לי, אם לא, נקרא אותו על שמי...

למעלה