משפחת שמרלינג, יפו

meorero

New member
משפחת שמרלינג, יפו

מצד סבתי (אמא של אבא) אני ממשפחת שמרלינג. חיים שמרלינג, פרט להיותו עמיל המכס הראשון בארץ ישראל (נמל יפו), היה גם מראשי הקהילה היהודית ביפו, באמצע- וסוף המאה ה- 19. מצאתי ספרון שכתב דוד תדהר לרגל יובל לפטירתו. פרט לזה ולעוד ספר שורשים משפחתי (ואיזכורים קטנים מאוד בשאר ספרים) לא עליתי על הרבה. אולי למישהו יש רעיון מה והיכן לחפש...

ספרן

New member
שמרלינג מחברון

אני יודע על משפחת שמרלינג שראש המשפחה היה מראשוני המתיישבים של חב"ד בעיר חברון ת"ו. הם גם מתייחסים לאדמו"ר הזקן (רבי שניאור זלמן מלאדי). אני לא יודע אם הם קשורים לשמרלינג שלך. אם כן - הרי צאצאיהם רשומים בספר הצאצאים של אדמו"ר הזקן.

כוכה

New member
אכן יש רבות ב"הו עיר הו אם"

מאת שלמה שבא,שציטטתי ממנו לארנון השבוע על ראשית תל-אביב. יהיה זמן, אחפש.

והנה עוד גורם מקשר בין חברי הפורום

הנושא נדון כאן רבות השבוע - במסגרת הקריאות בספרים של שרי ושל כוכה, ובכל זאת: גם חיים יהושע גולדברג (חיים בקר), סבה של סבתי, היה מראשוני הקהילה היהודית ביפו באמצע וסוף המאה ה - 19 (כשהגיע לשם, עוד לא היה מניין). גם הוא היה דמות מובילה בקהילה היהודית בהמשך. אני מתכוון לחפש חומר עליו בארכיון העיר ת"א, כנראה נוכל להעשיר אחד את השני בעניין זה. כדאי למצוא מידע עליו במפקדי מונטיפיורי, שנדונו כאן פעמים אחדות, אך בשבילם צריך לנסוע לי-ם לבית הספרים הלאומי (ובעצם, איפה עוד הם נמצאים?). ארנון

כוכה

New member
מצאתי בינתיים רק איזכור קצר

בספר: "הו עיר או אם" איזכור מיוחד (עמ´ 149) על המקורבים לענייני התיישבות שהיו פעילים ביפו ושמם חיים: חיים אמזלג, חיים בקר מיודענו, ו... חיים שמרלינג כמובן. "...והיה חיים שמרלינג, עמיל המכס הנכבד ופרנס העיר, שדאג לצרכיי ציבור...." ועוד משהו משם: ב1839 היה מפקד אוכלוסין ונספרו ביפו 122 יהודים....

friend9

New member
ועוד איזכור קצר

מהספר כל ההתחלות מאת גרשון גרא (עמוד 31): הבא לנמל יפו באותם ימים לא היה מוצא את ידיו ואת רגליו, אלמלא היה שם חיים שמרלינג. יהודי זה, חסיד חב"ד, שהיה יליד חברון, היה החלפן היהידי הראשון בשער הנמל. עד מהרה לא הסתפק בהחלפת מטבעות בלבד וייסד יחד עם שלושת בניו, יצחק-דוב, יחיאל-אביגדור וצבי-הירש ענף חדש בנמל, עמילות מכם ו"קומיסיון". צעיר בניו היה "כלי קודש", שוחט ובודק. ובהמשך מסופר על עזרתו לעולים והכנסת האורחים שלו, על חברת הטבק "לאנדו ושמרלינג, ועל חלקו בייסוד בית הכנסת האשכנזי ובית החולים היהודי ביפו, ושכונת מנשיה.

שרי סילבר

Active member
ואם שמרלינג הוא יליד חברון אז בודאי לקחת ברצינות את האפשרות שהועלתה בהודעתו של ספרן. סביר שהמדובר באותה משפחה.

ספרן

New member
שמרלינג מחברון

אם כן ברור שזו משפחת שמרלינג, מראשוני היישוב החבד"י בחברון. זכיתי להכיר לזמן קצר את שניאור זלמן שמרלינג ז"ל, מראשוני המתיישבים בשומרון. הוא היה נהג "דן", ונהרג ב 1978 בתאונת דרכים בשומרון. כמובן שמשמו ניתן לראות שהוא - כמו שאר בני שמרלינג - מצאצאי אדמו"ר הזקן - רבי שניאור זלמן מלאדי. כולם רשומים בספר הצאצאים של רבינו הזקן - אותו כבר הזכרתי כאן מספר פעמים. מבני המשפחה - גם משפחת סלונים מחברון. אחד מהם הוא מיודענו אברום בורג (מצד אמו). אני זוכר את ברית המילה של בנו של ש.ז. שמרלינג ז"ל , כשבוע לפני מותו הטראגי, ואת ביקורו של שר הפנים ד"ר בורג ז"ל בברית.

avitalit

New member
ואם אכן זה הם אזי יש לי הרבה פרטים

על משפחת שמרלינג מרעננה שמיוחסת באופן ישיר (נכדים) לשמרלינג בחברון. הנכדה למדה איתי מהיסודי .... . אם צריך את התיווך - אני כאן . איצ

meorero

New member
../images/Emo163.gifאכן מחברון (ותודה למגיבים)

חיים שמרלינג, עמיל המכס הראשון בנמל יפו (ובכלל בארץ ישראל), היה חסיד חב"ד יליד חברון. המשפחה מקורבת למשפחות סלונים, ליפקין, ריבלין בהרבה קשרי נישואין. וכמובן - לר´ מליאדי, שהרי במצוותו הגיעו לארץ הקודש! להלן פרטי ספר שבספרייה הלאומית בירושלים: מחבר תדהר, דוד כותר חיים ש´ שמרלינג דפוסת תל-אביב : הוצאת ספרית ראשונים <דוד תדהר>, תש"ו. מקום כר. תל אביב F-year 1946 עמודים 32 ע´ : איורים ;

הדס ח

New member
המפקדים האורגינליים

נמצאים בלונדון וכאן יש מפקד אחד (1839 הראשון) שיצא בדפוס, והשאר על מיקרופילים בבית הספרים הלאומי. לצערנו אנחנו הצפוניים לא יכולים רק לקפוץ אחה"צ אלא צריכים להתארגן ליום שלם של בילוי..... שוב, בהצלחה הדס

ornan

New member
עוד ספר על מש´ שמרלינג

"סיפורי משפחות" עורך: זאב ענר, הוצאת משרד הבטחון 1990. יש פרק שלם על משפחת שמרלינג בין חברון ליפו. כולל תמונות משפחתיות וצילומים של המקומות בהם גרו. ארנה

למעלה