משפחתו של הרב אלימלך

dashar

New member
משפחתו של הרב אלימלך

שלום לכולם, לפני מספר ימים כתבתי כאן הודעה נרגשת על הקשר האפשרי שקיים עם הרב אלימלך, על פי מה שאספתי. אבל כרגע נתקעתי בקישור: לפי הרשום עם מיהימנות חלקית מאד, הקשר הולך בערך כך: שם אמי הוא יהודית שמו של אביה יחזקאל (נולד בצפת ב 1915) שם אביו של יחזקאל היה משה יהודה נולדת ב1890-1900 או בצפת או בגליציה ושמה של אשתו: בובה צירטל (עדינה) צייגר, נולדה בצפת כנראה באותו הזמן חות או יותר. כנראה דרכה קיים ההקשר לרב אלימלך. שם אביה של בובה צירטל היה יעקוב גבריאל (צייגר) אף הוא נולד בצפת שם אביו של יעקוב גבריאל צייגר הוא משה חרג' (צייגר) במקום מסויים מופיע גם השם צ'ריק, נולד בצפת שם אביו: גבריאל(צ'אק) שעלה לארץ בסביבות 1800 אולי לפני כן, והתישב בצפת. עכשיו כאן הבעיה: בכיתוב שקיים אצלי: אביו של יעקוב גבריאל היא ר' זישא (אחיו של רב אלימלך) אבל בכל התיעודים של בניו של ר' אלימלך מצאתי רק שני בנים רבנים. בנוסף לכך, יתכן וחסר לי דור בין ר זישא לגבריאל צ'אק ויתכן שהדור החסר הוא של בתו של ר' זישא. אינני יודעת אם היו לו בנות, אבל משהו במסלול לא מסתדר לי. דבר נוסף שמטריד אותי, הוא העדר השם גבריאל בשושלת הזאת. אם אינני טועה לא מצאתי אף אחד מבני המשפחה של רב' אלימלך ורב' זישא עם השם גבריאל (יתכן וגם לו היה שם נוסף יעקוב, אבל אינני יודעת...) האם למישהו מחוקרי ויודעי משפחת הרב אלימלך, ודרך צאצאיו לצפת, משהו מהדהד פה מוכר? האם ידוע לכם על מישהו מבני הצאצאים ששמו היה גבריאל, משה צייגר או משהו כזה? תודה רבה רבה, שירה

yarpd

New member
כמה הבהרות..

- חשוב לברר מה בדיוק אומרת המסורת המשפחתית. לפי מה שכתבת, המשפחה מתייחסת לר' זושא, אבל הזכרת שאת מחפשת גם על בניו של ר' אלימלך. - האם במשה חרג' הכוונה למשה חר"ג ? אם כן, ייתכן שמקור שם המשפחה דווקא בראשי התיבות "חתן רבי גבריאל". היו עוד משפחות בצפת ובטבריה ששמקור שמן בראשי תיבות, למשל -- ברזל, שמקורו בר"ת "בן רבי זלמן לייב". - ידוע לי כי לזושא היה בן בשם ישראל אברהם. לפחות שם המשפחה של צאצאיו היה מזל, שמקורו ככה"נ בר"ת (כן, שוב ר"ת...) "משולם זושא ליפמן", על שם אבות המשפחה (ליפמן היה אביהם של האחים אלימלך וזושא). - לא הייתי "מוטרד" מהעדר השם גבריאל. ראשית, ייתכן שהשם גבריאל מגיע מנישואין "בדרך", ולא ממשפחת זושא עצמו. שנית, אל תראי את התיעוד שתמצאי בספרים על צאצאי זושא כממצה. לגבי רוב ה"צדיקים", בוודאי בדורות הראשונים לחסידות, התיעוד לגבי צאצאיהם הוא חלקי ביותר. בספרות הרבנית בד"כ מתועדים כאלה שהמשיכו ישירות את "השושלת", ולא ענפים שאינם "הקו המרכזי". חוץ מזה, ענפים שעלו לארץ במאה ה-19 במקרים רבים "חמקו" (בגלל העליה) מהתיעוד שנעשה בסופו של דבר באירופה. לפעמים נשאר אזכור של קרוב המשפחה שעלה לארץ, וזהו. שימור השושלת נשאר תלוי בעיקר בזכרון של הענף "שצמח" בארץ, אבל לא תמיד הספיקו לשאול את זקני המשפחה בזמן ... - אם יש לך פרטים נוספים על המשפחה -- אשמח אם תוסיפי. מכיוון שמקורות משפחתי גם בצפת, עברתי על לא מעט מסמכים, ביניהם כאלה עליהם חתום משה חר"ג, וייתכן שאוכל למצוא שם משהו. אם תזכירי לי במסר אחרי פסח (פשוט לא אהיה זמין עד אז) אשמח לבדוק. בהצלחה!

dashar

New member
וואו... עוד כיוונים מענינים

תודה רבה yarpd ראשית אכן כנראה כתוב חר"ג. האם ציון זה מאזכר את היחס בין משה צ'ריק צייגר לאותו גבריאל זאת אומרת שהוא נישא לבתו של משה? דבר נוסף, לפי התעוד החלקי שקיים, היחוס הוא לאחיו של רב' אלימלך לרב' זושא. אכן, שורשי המשפחה הידועים לי נטועים היטב בצפת! ועם תפקידים, ומקום כנראה מאד משמעותי בקרב אנשי צפת! ומיד אחרי פסח אשלך לך במסר אישי עוד פרטים שידועים לי. תודה רבה על ההתייחסות וחג שמח.

לגבי משפחת חר"ג מצפת

הייתי ממליץ לך לראות את הספר - חוברת, מגילת יוחסין - שלשלת הזהב של משפחתינו שכתב יהודה לייב קליערס המכנה את עצמו 'יהודה לייב ן' שמואל'. למיטב ידיעתי קשה להשיג את החוברת, אבל היא נמצאת בבית הספרים הלאומי http://aleph500.huji.ac.il/F/S37E36BI7KKP88R8MUYBAFKMEIM7CR19YTPIHCH3FVTI5NRJ7N-01033?func=full-set-set&set_number=006607&set_entry=000024&format=999

למעלה