משנה

משנה../images/Emo70.gif

-בעזרתך אבא- מקווה שמשנה זה תורה שבע"פ.
אממ.. אני צריכה את הפירוש של ברטנורא על המשנה האחרונה של פרק ו' בפרקי אבות. (כל מה שברא הקב"ה בעולמו וכו'...) הא, ועל הדרך-איזשהו סיפור שיכול להיות קשור לנושא של המשנה.
עזרה? מישהו?
תודה רבה

asaf2000

New member
פרק ו' משנה י'

תורה קנין אחד מנין דכתיב ה' קנני ראשי דרכו - שבריאתה קדמה לעולם מפני שכשעלה במחשבה לפניו לבראות עולמו אמר יתקיים בשביל התורה: שמים וארץ קנין אחד - שהם עמודיו של עולם שנאמר כה אמר ה' השמים כסאי והארץ הדום רגלי נאמר כאן הארץ ונאמר להלן הארץ שנאמר מלאה הארץ קנינך: אברהם קנין אחד מנין - שבראו הקב"ה לכך להיות קנינו של עולם ויתקיים בשבילו שנאמר ויברכהו ויאמר ברוך אברם לאל עליון קונה שמים וארץ ולמה בשביל שקרב את הבריות תחת כנפי השכינה והחזירן למוטב: ישראל מנין שנקראו קנין שנאמר עם זו קנית - ומנין שהעולם מתקיים בשבילם שנאמר לקדושים אשר בארץ המה ואדירי כל חפצי בם שהם עיקר דירה של הארץ: מקדש אדני כוננו ידיך - עדיין לא מצינו בו קנין אלא מפני שנאמר כאן מקדש ונאמר להלן ויביאם אלא גבול קדשו הר זה קנתה ימינו מה להלן מקדש בקנין אף כאן מקדש בקנין. ויש גמגומים בדבר. ולפי הענין נראה בעינינו שהברייתא לא נכתבה כתקנה שהרי במסכת פסחים בפרק האשה אינו אומר אלא תורה שמים וארץ וישראל ומביא ראיה לשמים וארץ מאותו פסוק שנא' באברהם קונה שמים וארץ: מאמר בנושא מאתר הידברות

ועוד משהו...

-בעזרתך אבא- מה שכתבת, זה הפירוש על משנה י'? הקישור שהבאת-זה על החלק שאומרים בסוף כל פרק במשנה?

asaf2000

New member
טעות טעיתי טעות

כנראה כתבתי לך את הפירוש על משנה י"א בטעות. זו משנה י': אָמַר רַבִּי יוֹסֵי בֶּן קִסְמָא, פַּעַם אַחַת הָיִיתִי מְהַלֵּךְ בַּדֶּרֶךְ וּפָּגַע בִּי אָדָם אֶחָד, וְנָתַן לִי שָׁלוֹם, וְהֶחֱזַרְתִּי לוֹ שָׁלוֹם, אָמַר לִי, רַבִּי מֵאֵיזֶה מָקוֹם אָתָּה, אָמַרְתִּי לוֹ, מֵעִיר גְּדוֹלָה שֶׁל חֲכָמִים וְשֶׁל סוֹפְרִים אָנִי, אָמַר לִי, רַבִּי רְצוֹנְךָ שֶׁתָּדוּר עִמָּנוּ בִּמְקוֹמֵנוּ וַאֲנִי אֶתֵּן לְךָ אֶלֶף אֲלָפִים דִּנְרֵי זָהָב וַאֲבָנִים טוֹבוֹת וּמַרְגָּלִיּוֹת, אָמַרְתִּי לוֹ אִם אַתָּה נוֹתֵן לִי כָּל כֶּסֶף וְזָהָב וַאֲבָנִים טוֹבוֹת וּמַרְגָּלִיּוֹת שֶׁבָּעוֹלָם, אֵינִי דָר אֶלָּא בִּמְקוֹם תּוֹרָה, וְכֵן כָּתוּב בְּסֵפֶר תְּהִלִּים עַל יְדֵי דָוִד מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל, טוֹב לִי תּוֹרַת פִּיךָ מֵאַלְפֵי זָהָב וָכָסֶף, וְלֹא עוֹד, אֶלָּא שֶׁבִּשְׁעַת פְּטִירָתוֹ שֶׁל אָדָם אֵין מְלַוִין לוֹ לְאָדָם לֹא כֶסֶף וְלֹא זָהָב וְלֹא אֲבָנִים טוֹבוֹת וּמַרְגָּלִיּוֹת, אֶלָּא תּוֹרָה וּמַעֲשִׂים טוֹבִים בִּלְבָד, שֶׁנֶּאֱמַר, בְּהִתְהַלֶּכְךָ תַּנְחֶה אוֹתָךְ בְּשָׁכְבְּךָ תִּשְׁמוֹר עָלֶיךָ וַהֲקִיצוֹתָ הִיא תְשִׂיחֶךָ, בְּהִתְהַלֶּכְךָ תַּנְחֶה אֹתָךְ, בָּעוֹלָם הַזֶּה, בְּשָׁכְבְּךָ תִּשְׁמוֹר עָלֶיךָ, בַּקָּבֶר, וַהֲקִיצוֹתָ הִיא תְשִׂיחֶךָ, לָעוֹלָם הַבָּא, וְאוֹמֵר, לִי הַכֶּסֶף וְלִי הַזָּהָב נְאֻם יְהֹוָה צְבָאוֹת: והנה פירוש ברטנורא על משנה פרק ו' משנה י': לי הכסף ולי הזהב - פירוש לשבחו ולכבודו שנאמר מלא כל הארץ כבודו: זהו... פירושים נוספים על המשנה: כאן פה ושם ועוד: http://www.torah.net/heb/parsha/01-30.htm אין מלוין לו לאדם...: כתוב בפרקי אבות (פרק ו משנה ט) "בשעת פטירתו של אדם אין מלוין לו לאדם לא כסף ולא זהב ולא אבנים טובות ומרגליות,אלא תורה ומעשים טובים בלבד". והמשילו זאת חז"ל במשל- שהיו לאדם אחד שלושה מכירים את הראשון אהב מאד והיה שרוי במחיצתו כל הזמן. את השני גם כן אהב אך היה שרוי במחיצתו פחות,ואילו בשלישי לא התעניין כ"כ ולא הקדיש לא מזמנו אלא מעט. והנה יום אחד מקבל הוא מכתב כי מוזמן הוא לבוא לדין אצל המלך. נתיירא האיש מאד ובצר לו פנה אל מכירו הראשון שאהבו אהבה רבה למען יבוא עמו ויעיד לפני המלך שאזרח טוב הוא ואין כל עוול בכפיו. אך לתדהמתו עונה לו הידיד שהוא מצטער אך אינו יכול לבוא עמו. ככל שבכה והתחנן לפניו אך הידיד בשלו הוא אינו יכול. ממורמר ומאוכזב פונה לידיד השני,והוא עונה לו שהוא מוכן לבוא עמו עד לפתח בית המלך,אך להכנס אינו יכול שהרי אינו מוזמן. מאוכזב גם מידיד זה פונה האיש בלית ברירה אל הידיד השלישי שלא אהבו כ"כ ולא הקדיש לו כ"כ זמן ותשומת לב,ולהפתעתו אומר לו הידיד,ודאי אבוא איתך ואכנס אתך עד לפני המלך ואמליץ טוב בעדך. והנמשל-הידיד הראשון שהאדם כ"כ אוהבו ומקדיש לו את כל זמנו זהו הכסף והממון,מבוקר עד ערב שרוי במחיצתו אך בבוא יום הפקודה הממון נשאר בכספת ואינו יכול לזוז ממקומו.הידיד השני הם משפחתו ובני ביתו שאומנם הם יכולים ללוותו אך רק עד לפתח הקבר יותר מזה לא. והידיד השלישי שהוא הידיד האמיתי שדוקא לו אין האדם מקדיש כ"כ זמן ותשומת לב זה לימוד התורה וקיום המצוות שהם הם המלווים היחידים שבאים עם האדם ביום דינו והם הממליצים טוב בעדו.

asaf2000

New member
זו המשנה אליה התכוונת?

כי היום ראיתי שיש נוסחאות שונות בסדר של הפרקים.

דוגרי? אין לי מושג..

-בעזרתך אבא- אני צריכה למסור שיעור על משנה מפרק ו',כך שזה לא משנה לי איזה משנה בדיוק. אבל
בהתחלה התכוונתי למשנה י"א: כל מה שברא הקב"ה בעולמו לא בראו אלא לכבודו שנאמר: כל הנקרא בשמי ולכבודי בראתיו יצרתיו אף עשיתיו" ואומר: ה' ימלוך לעולם ועד אח"כ שלחת לי פירושים על חמישה קניינים קנה הקב"ה בעולמו (משנה י') ...פעם אחת הייתי מהלך בדרך ופגע בי אדם אחד ונתן לי שלום... (משנה ט') הא, וגם מאמר על הסיומת: רבי חנניה בן עקשיא אומר רצה הקב"ה לזכות את ישראל..." דוגרי-לא משנה לי שכלום לא היה על מה שהתכוונתי, כי גם ככה אין לי נושא מוכן... אבל תודה רבה
הא, ואם כבר- למישהו יש רעיון למשחק ומזכרת שמתאימים ל1 מהמשניות שכתבתי? (פרק ו' משנה ט'/י' או הסיומת)

א י צ ו ש

New member
ביקשת רעיון

שקשור לסיומת... "ר` חנניא בן עקשיא אומר רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות וכו" אז יש לי רעיון נחמד להרבות במצוות... אם יש באפשרותך לערוך שולחן כדי שיוכלו לברך מג"ע א"ש (מזונות, גפן, עץ, אדמה, שהכל) זה יהיה נחמד... ע"י הברכות את מרבה במצוות... :)

אממ.. תודה אבל..../images/Emo67.gif

-בעזרתך אבא- רעיון נחמד, אבל אני צריכה שיעור בכתה רק לחצי שעה, ואין לי אפשרות לזה.. תודה בכולופן..
עוד רעיונות?

למעלה