מצטרף לדיון באיחור - מבט עסקי
ראשית דבר, ההשוואה בין חנויות רשת בחו"ל לחנויות פיזיות בארץ אינה הוגנת. לחנות רשת בארה"ב/אירופה אין הרבה מאד מהמיסים המוטלים בארץ על יבוא משחקים (שאגב, נחשבים כ"צעצועים" מבחינת המכס), לא משנה מה מדינת המקור שלהם (סין, ארה"ב או אירופה). דבר שני, הוצאות משלוח - לחנות בארה"ב אין הוצאות משלוח ברכישה מספק אמריקאי, ולחנות באירופה אין (ברוב המקרים) הוצאות משלוח ברכישה מספק אירופאי. למה? כי זו המדיניות של הספקים שם. לנו בארץ, לעומת זאת, יש הוצאות משלוח מחו"ל לישראל. למי שלא שם לב, ישנם 3 גורמים שקובעים את עלויות המשלוח, בגדול: א. מחירו של הדולר. ב. מחירו של הנפט. ג. נפח/משקל המשלוח. הדולר אמנם ירד, אבל הנפט קפץ למעלה בזינוק מטאורי. כל ירידה של הדולר בטלה בשישים לעומת הנפט. לדואר ישראל ולשרותי קורייר (יופיאס, פדאקס וכו') לוקח זמן לבצע התאמת מחירים. לחברות התעופה לעומת זאת (ועוד שניה למה המשלוחים מגיעים באויר ולא בים) זה לוקח 5 דקות. בערך כל 10 ימים מחירי ההובלה עולים. דבר דומה קורה גם במחירי כרטיסי טיסה, אם כי יותר לאט (לצורך העניין, בשבוע שעבר אלעל העלתה מחירי כרטיסים, ודואר ישראל לחו"ל, EMS, לא העלה אפילו באגורה). גורם שלישי הוא גודל המשלוח, בין אם בנפח בין אם במשקל פיזי. מאחר והשוק כאן יחסית קטן, מרבית משלוחי היבוא בתחום נעשים בדרך האוויר, כי אין כדאיות כלכליות למשלוח בים. נכון, משלוח אווירי יותר יקר פר קילו, אבל במשלוח ימי יש מינימום משקל/נפח, ויש הוצאות שאין משלוח אווירי שהן גבוהות מאד, אם אתה לא מזמין לפחות חצי-קונטיינר (שזה ה-מ-ו-ן משחקים). אז עם מה נשארנו? עם העובדה שלחנויות הרשת בחו"ל אין הוצאות גדולות כמו שיש ליבוא לארץ, עם מיסים מיותרים ביבוא, עם הובלה מאד יקרה לארץ. על כל אלו יש להוסיף כמובן את העובדה ש"חנות" רשת יכולה להיות גם בחור בן 16 שעובד מהחניה של ההורים או מהמרתף בבית, לעומת חנות פיזית שמשלמת ארנונה ואגרת שילוט ושכר דירה וחשמל ומים וטלפון ושכר לעובדים. הפערים בין חנות פיזית בארה"ב לבין חנות רשת בארה"ב הם אדירים, אז איך אתם מצפים מחנות פיזית בארץ לעמוד בכלל בתחרות הזו? רק השבוע הכריזה חברת MAYFAIR GAMES, כחלק ממהפכה שמתחילה בעולם הקמעונאות האמריקאי, כי חנות רשת שתציע מעל 20% הנחה על מוצריה תאבד את זכותה לבצע הזמנות (זאת בעקבות פסיקה מהפכנית בארה"ב, שקובעת שמותר לאכוף מחיר קטלוגי, או "מחיר מומלץ לצרכן"). MAYFAIR היא הראשונה, אבל היא לא תהיה האחרונה. אגב, בסעיף "התייקרות הנפט" למעלה, אפשר להוסיף השפעה נוספת : MAYFAIR הודיעה שהגרסה החדשה של CATTAN תעלה יותר, מ-2 סיבות: א. המחיר לא השתנה ב-7 השנים האחרונות. ב. עלות החומרים עלתה באופן דרסטי בשנה האחרונה, בגלל עלית מחיר הנפט. אז אתם רואים, זה לא רק אצלנו. לסיכום החלק הראשונה, ההשוואה בין חנות רשת בחו"ל לבין חנות פיזית בארץ היא בכלל לא הגיונית ולא ברת ביצוע. אין שום בסיס מינימלי להשוואה. מצד שני, זה בכלל לא מעניין אתכם. כמו בהרבה דברים אחרים, אתכם כצרכנים מעניין רק דבר אחד - כמה זה עולה לי. ומצידכם, בגדול, אתם צודקים. אם נקודת המבט שלכם ממוקדת אך ורק בשאלה "איפה יותר זול", הרי שלצערי, ברובם המכריע של המקרים יותר זול לקנות בחנות רשת בחו"ל, מאשר בחנות פיזית בארץ. זה המצב, ואין מה לעשות בעניין. גם אם אפשר להוריד מחירים כאן בארץ, לא מדובר על סדר גודל של 20-30%, אלא יותר משהו כמו 2-5%, במקרה הקיצוני. אולי כדאי שתלחצו על משרד האוצר ליצור קטגוריה שונה למשחקים, ולהוזיל עבורה את המכס, בשונה מצעצועים. אבל, אם נקודת המבט שלכם היא לא רק המחיר, אלא התרבות, אז אנחנו נכנסים לדיון אחר לגמרי. כפי שאני אישית רואה את העניין, גם אם CATTAN יעלה בארץ 150, או 120 ש"ח, לא תבוא המהפכה. פשוט כי אין בארץ תרבות משחק, והדבר אינו תוצאה של מחיר. גם אם GAME OF THRONES יעלה 150 ש"ח, הוא לא ימכור אלפי חידות, כי אנשים לא מבינים מה בכלל יש בקופסה הזו, ומה עושים עם זה. הדרך ה-י-ח-י-ד-ה לשנות, היא ע"י יצירת תרבות משחקים, ותרבות משחקים זה משהו שחנות פיזית יכולה ליצור, וחנות רשת יכולה רק להתעלק עליו. חנות פיזית בה לקוח יכול לשבת ולשחק את המשחק עם חברים, תוך קבלת הסבר ותמיכה במקום מהמוכר - זו חנות שיכולה לחולל שינוי בתרבות הפנאי. ואגב, רק לצורך הבהרה, חנות המשחקים החדשה, "טקטיקה" שנפתחת החודש בדיזינגוף סנטר, נוצרה על-מנת, מיועדת ומתוכננת כולה ליצירת השינוי התרבותי הזה. בחנות יש שולחן הדגמה בקדמת החנות בו ניתן לקבל הסברים והדגמות על שלל משחקים, וחדק אחורי בו ממש אפשר לקבל "שיעור פרטי" לקבוצת שחקנים שמעוניינים ללמוד. אם מישהו ישב עם הלקוחות ויסביר לכם איך לשחק GAME OF THRONES, הם יעזו לפתוח את הקופסה, הם יעזו לפתוח אותה בבית ולשחק. החוויה הפיזית, המוכר שנותן הסבר מלא ודוגמאות למי שנכנס לחנות - זה שירות ששווה, לטעמי, לשלם עליו. נכון, יש את BGG ועוד אתרים. אבל 99% מהאוכלוסיה לא יודעים עליהם, כי משחקי קופסה כתחביב לגיטימי הם רעיון זר ומוזר להם כל כך, שזה פשוט לא משהו שהם ילכו לחפש. אבל אם הם ישוטטו בקניון ויראו בחלון הראווה חנות מלאת משחקים, או שולחן סביבו יושבים בני גילם ומשחקים - הסיכוי ליצירת עניין גבוה פי כמה. והערה אחרונה. כוכבי כסף היא היבואן של FANTASY FLIGHT GAMES בארץ. המחירים למוצרי FFG רשומים באתר כוכבי כסף. אתם מוזמנים לבדוק אצלנו ולהשוות. לא ברור לי למה חנות כזו או אחרת מוכרת את Arkham Horror ב-320 ש"ח כשמחיר היבואן הוא 280ש"ח, או את Runebound ב-320 ש"ח כשהמחיר הקטלוגי הוא 260 ש"ח. זו באמת קפיצה לא מוסברת במחיר, שאין אלא להסבירה בטעות חישוב אנושית. אנחנו כ"כ נאבקים להוריד מחירים, שאני אפילו לא רוצה לחשוב שזה המחיר שחנות כזו או אחרת מוכרת בו את המשחק, אלא באמת מעדיף לחשוב שזו פשוט שגיאת דפוס, וטעות אנוש. אני מבין שלאור הפרסום הזה של המחירים עלה כאן הדיון מחדש, ומלבד שני המשחקים שציינתי בשורה האחורה, שאין לי כאמור הסבר לגביהם, הרי שאני חושב שהסברתי לא רע בכלל את מצב השוק בארץ. בברכה, אלוני יהונתן מנכ"ל כוכבי כסף הוצאה לאור