קשה לתת תשובה
ואני לא חושב שמישהו יודע. אנשים קונים ומוכרים דירות בהתאם לתחושות ותחזיות. מספיק שתחזית מסויימת לא תתרחש ואז יוצא שהעסקה לא כדאית. ניתן לנתח מגמות/תחזיות, שכפי שנאמר אף אחד לא יודע אם הם יתממשו. תחזית 1: דולר במגמת עלייה - רוב הכלכלנים חוזים שבחודשים הקרובים הדולר יעלה, במתינות אך הוא יעלה. אין שום תחזית שהדולר ירד. אם תחזית זו תתקיים, אז המחיר השקלי של הדירה יעלה. תחזית 2: הריביות על המשכנתא עומדים לעלות - המון פירסומים חוזים שהריביות שנותנים היום על המשכנתא הם אטרקטיביים, והבנקים עומדים לעלות ריביות. אם תחזית זו תתקיים, אז עלות המימון של הדירה תתייקר. תחזית 3: צמיחה במשק ועליית מחירים - למרות שהיום יש פחות דיבורים על זה, עדיין מדברים שזה הכיוון. אם כן לפי התחזיות כדאי היום לקנות דירה, אבל לפי תחזית שלי מנסיון העבר ניתן לחזות שהנגיד יעלה את הריבית בכדי שלא יהיה פיחות גדול, הצמיחה במשק היא לא כפי שציפו ועדיין יש חולשה בשוק הדירות, ובדרך כלל לקראת סיום השנה יש מבצעים של הבנקים למשכנתאות בכדי להציג דוחות שנתיים משופרים.כך שאולי יש זמן עד שנראה כאן משהו זז. אבל שוב לא ניתן לצפות מה יהיה, מספיק איזשהו משבר כלכלי או שיפור מפתיע ואז הכל ישתנה. עד כאן התחזית. בקשר לנתונים שנתת, יש טענות האומרות שאם שכר הדירה שאת משלמת (לא ציינת אם זה על דירה דומה) גבוהה מהחזר המשכנתא, אז עדיף לקחת משכנתא ולקנות. טענה נוספת אומרת שעדיף לקנות דירה כאשר רוב המימון הוא עצמי, ואצלך זה לא כך. שיקולים אחרים שצריך לקחת בחשבון הם: 1. תשלום המשכנתא עולה עם הזמן, וכבר היום תשלום המשכנתא יתפוס מעל 40% מהשכר שלך (שזה כבר לא מומלץ, אבל מצד שני את משלמת יותר על שכירות). 2. במידה ותפוטרי (חס וחלילה לא מאחל, אבל צריך לקחת בחשבון), האם תצליחי למצוא מקום עבודה שישלם לך שכר דומה. 3. במידה ולא תצליחי לעמוד בתשלומי המשכנתא, עלייך להבין שתצטרכי למכור את הדירה או להשכיר אותה. לכן יש לקחת בחשבון אם יש ביקוש לאזור ולסוג הדירה. 4. פרט לתשלום על הדירה יש עוד תשלומים שיכול להיות שלא לקחת בחשבון. 5. יש לבצע תחזית כלכלית עתידית, ולבדוק האם המצב הכלכלי אמור להשתנות לטובה או לרעה.(דוגמא: רצון לקנות אוטו יותר יקר, או לשלוח את הילדים לפנימייה/אוניברסיטה יקרה על חשבונך, או תשלומי המזונות קטנים או גדלים, אמור להשתחרר קרן השתלמות בקרוב, תוכנית לטוס לחו"ל ועוד) דיעה אישית: מצד אחד כדאי לקנות כי על שכירות את משלמת יותר, ויחסית הריביות במשק נמוכות, הצפי לשינוי במחירי הדירות הוא יותר כלפי מעלה מאשר מטה. מצד שני המשכנתא תתפוס חלק נכבד מהכנסותייך, שזה משכורת יחידה ואין תמיכה בשעות צרה, אני מניח שהביקוש לדירה לא גבוהה במידה ותצטרכי למכור, אין כסף בצד (ה 90 אלף ש"ח) שבשעת צרה יכול לעזור. ובשעת צרה ניתן לשכור דירה יותר זולה מאשר היום. זאת אומרת שההחלטה מאוד קשה, מהחשש שבשעת צרה לא תסתדרי. אם הילדים שלך קטנים, וצפוי שהם יגורו איתך עוד זמן רב וכיום את מצליחה להסתדר עם המשכורת ואין תחזית שהמצב הכלכלי יורע ואת מאוד בטוחה שתצליחי לעמוד בתשלומי המשכנתא, אז אני הייתי הולך על קנייה. אם יחסית ילדייך בוגרים, וסביר להניח שהם יעזבו בעוד מיספר שנים, אז אני הייתי מחכה שהם יצאו ואז קונה דירה יותר קטנה וזולה שמספיקה לי בלבד. שוב אני חוזר, כל הדברים שכתבתי הם בגדר תחזיות ודיעה אישית כללית. ניסיתי לתת לך נתונים כלליים בכדי שתהיה לך תמונה כללית. שיהיה לך בהצלחה בכל אשר תבחרי, ובעיקר את צריכה להיות שלמה עם ההחלטה שלך, כי זאת החלטה כבדת אחריות.