משטרה ובני נוער

Amber

New member
משטרה ובני נוער

שלום
אני מתנדבת בעמותת על"מ ועקב מקרה שקרה לכמה מהנערים בימים האחרונים- יש לי מספר שאלות. 1. האם חוקי לקחת דגימת שתן מנער שעדיין לא מלאו לו 18 שנים, ללא הסכמת הוריו? 2. האם על שימוש בסמים, עצמי - ולא מכירה, ייפתח תיק במשטרה? האם הדין שונה במידה ומדובר בנער מתחת או מעל גיל 18? (אציין שחלק מהנערים הודו בשימוש מיד כשנשאלו וחלקם רק אחרי שנבדקו תוצאות בדיקת השתן שנערכה). 3. במידה ונפתח תיק, האם ניתן לסגור אותו שמדובר בנער מעל גיל 18? אודה לכם מאוד על כל תשובה יום טוב.

guya72

New member
סמים

זאת שאלה די מורכבת. מעורבים בה מספר חוקים, אשר מתנגשים אחד בשני. בנוסף חסר מידע בנושא (גיל הנער, סוג הסם, מידע קודם שיש לגביו, מהות העבירה המדוייקת ועוד). לפי פקודת הסמים המסוכנים מותר לקחת דגימת שתן, במיוחד כאשר זאת בדיקה (יחסית) לא חודרנית. אינני יודע מה חוק הנוער אומר לגבי זה. לא הצלחתי למצוא את החלק המדבר על חקירה. בנוסף, יש גם את הנחיות היועץ המשפטי לממשלה. במידה וזאת עבירה ראשונה + אלו סמים קלים + אין מידע קודם על שימוש + הנער מגלה מי הספק + מודה בעבירה ומקבל טיפול + שימוש עצמי בלבד - בהתקיים כל התנאים הללו ביחד, אזי הנער יופנה לשירות המבחן, אם ההמלצות חיוביות - ההנחיה מתירה לא להגיש כתב אישום ואף לגנוז את התיק (אך עדיין ישנו רישום מסויים בנושא). במידה ולפחות אחד התנאים לא מתקיים - אזי יוגש כנגדו כתב אישום + תיק פלילי. על החזקה לשימוש עצמי - ניתן להטיל עד 3 שנות מאסר. מעל גיל 18 - הוא כבר לא נער. לצורך העניין, הוא בגיר. אם נפתח לו תיק - רק חנינה מהנשיא תאפשר את סגירתו / ביטולו. הערה : אינני עו"ד, ולכן נא לקחת את תשובותיי בזהירות. בכל מקרה ומקרה - אני ממליץ להיעזר בשירותי עו"ד המתמחה בנושא.

guya72

New member
תוספת

לפי חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי), תשנ"ו מותר לקחת דגימת שתן מקטין גם ללא אישור האפוטרופוס שלו (במקרה זה - ללא אישור ההורים) במידה והוא הסכים לכך וביקש כי לא יידעו את הוריו (אם גילו פחות מ-14, אזי ישנה דרישה נוספת שלא אתייחס אליה).

Amber

New member
קודם כל, תודה רבה...

אני ממש מופתעת המעובדה שניתן לאסור לתקופה של עד 3 שנים על שימוש עצמי... כל התנאים שפירטת תקפים על הנערים לדעתי חוץ מגילוי פרטי הספק. אני מניחה שזה מכריע את העניין? ושאלה שאולי תישמע קצת תמימה... אבל בכל זאת... יש מקום למתנדבי ועובדי אגודת על"ם לדבר עם גורמים משטרתיים ולבחון האם בעניינם של נערים מסוימים ניתן להקל ולהמשיך מעקב בצירוף קציני מבחן? זו בכל זאת אגודה המעורבת מאוד בנושא...

guya72

New member
אינני מאמין

כי מישהו יהיה מוכן לתת לך ולו בדל של פרור לגבי הנושא ו/או המצב החוקי של אותם נערים. את אינך גורם מוסמך לקבל מידע ו/או להשתתף בהחלטות בנושא, וגם ישנם מגבלות חוקיות מאוד נוקשות לגבי מי שרשאי לקבל מידע בנדון. הדבר נכון במיוחד כאשר מדובר בנוער. מאידך, תמיד ניתן לנסות ולטעון כי אתם אגודה שמעורבת בנושא, ואתם מעוניינים לעזור בשיקומם (אינני מאמין שזה יעזור, אבל ניתן לנסות).

aeonf

New member
הרבה שטויות נכתבו פה

לא יודע מאיפה הבנת את הנתונים הפשוט לא נכונים הללו

guya72

New member
השטויות הללו לקוחות

ממגוון רחב של מקורות, כגון ספר החוקים של מדינת ישראל, והנחיות היועץ המשפטי לממשלה. טעיתי היכן שהוא ?? אתה מוזמן לתקן עם הכוונה לחוק המדובר.

guya72

New member
תיקון קטן

דגימת שתן מותרת ללקיחה לפי חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי) ולא לפי פקודת הסמים.

ein zvi

New member
נעשה קצת סדר

אכן לגבי סגירת התיק, כאשר מדובר בהחזקה לשימוש עצמי גם לנוער וגם לבגירים, ההנחייה היא שיש לסגור את התיק באם ישנו שת"פ עם החוקרים. הדגש הוא לאו דווקא על הסגרת המוכר של הסמים אלא על הודייה ונטילת אחריות. לגבי קטינים, ישנו מעקב של שירות מבחן על מנת למנוע התדרדרות של הקטין. לגבי בגירים, ההנחייה היא, כאמור, באם מדובר בסם לצריכה עצמית, והנאשם/חשוד הודה, ככלל יש לסגור את התיק. לגבי קשר עם הגורמים המטפלים, בהחלט הגורמים המטפלים הסוציאליים (כגון שירות מבחן) ישמחו לשתף פעולה עם גורמי טיפול נוספים בעניינם של קטינים. גם המשטרה מתייחסת אחרת לעברינות של קטינים. אשר לעונש, החוק אמנם מאפשר הטלת מאסר לא קצר על עבירה של החזקת סמים לצריכה עצמית. ואולם אני לא מכיר מקרה אחד של אדם שהוטל עליו עונש כזה או קרוב אליו. בפרט כשמדובר במקרה ראשון, ככלל מטילים מאסר מותנה והתחייבות. בהצלחה בעבודתכם.

aeonf

New member
תודה על הסדר

וגם תוספת קטנה: בדרך כלל גם בפעם השנייה השלישית והרביעית לא עושים כלום :)

למעלה