כשהתחלתי להתעסק בבונסאי (לפני כשנה) השתמשתי במשחות העצים הסטנדרטיות שמוכרים במשתלות בארץ. הבעיה איתם היא שהן דיי מזכירות דבק מגע: נדבקות לאורך זמן ואינן ניתנות להסרה. מה גם שמהמעט נסיון שיש לי לא נראה שהן עוזרות להחלמת הפצע. לפני כחצי שנה הזמנתי דרך אתר בחו"ל משחת גיזום יפאנית המיועדת לבונסאי. צריך להגיד שזו לא ממש "משחה", יותר מעין פלסטלינה שמורחים על הפצע, ועם ההחלמה החומר שממלא את הפצע דוחף את חומר הגיזום החוצה. התוצאות: במילה אחת - מדהימות! בעיקר ב2 עצי זית שיש לי: תוך מספר שבועות מתחילים לראות את הפצע נסגר (תהליך שמן הסתם יקח כמה חודשים). אני צריך לצין שיש על אותם עצים פצעים שלא טופלו ושם התוצאות נראות לעין: פצעים מכוערים, ולפעמים הקליפה החיצונית של העץ נפרדת מהליבה. בקיצור: מומלץ.
אכן, במספר הדגמות שראיתי בקלטות ובאינטרנט ע"י אומני בונסאי מהמזרח הרחוק ומאירופה נעשה שימוש ב"משחת" גיזום במצב צבירה כפי שתואר ע"י ארז. התוצאות שהודגמו אמנם מאשרות את איכותה והתאמתה של המשחה. סוג נוסף של משחה בו השתמשנו בחוג, מגיע בשפופרות פלסטיק או בקופסאות מתוצרת LAC BALSAM(או משהו כזה- כנראה מתוצרת גרמנית) שהוא אומנם פחות צמיגי אבל גם נוח לשימוש ונותן תוצאות לא רעות בכלל. מקובל בשימוש אצל מגדלי בונסאי במערב אירופה. משחה צמיגית באיכות דומה נמכרת בארץ גם בצנצנת פלסטיק מתוצרת שוייץ. ניסיתי גם משחת גיזום נוזלית תוצרת חוץ - יקרה מהאחרות,ממש לא מתאימה לבונסאי אבל טובה לגיזום עצים ושיחים בגינה לחתכים מעל 3 ס"מ. באשר למשחות המקומיות - דעתי, עפי נסיוני הצנוע והבלתי קובע -זהה לזו של ארז.
בדקתי באתר הנדון: עלות קופסא כמו זו שארז הביא 13 דולר, ומחיר משלוח לארץ - 16 דולר. שאלתי אותם במייל האם זה המחיר למשלוח גם אם נזמין כמה יחידות, וענו שמחיר המשלוח נגזר ממשקל החבילה. אולי ניתן לארגן כתובת בארה"ב ולעשות קניה מרוכזת? מה זה "משחות מקומיות" - מיוצרות בארץ או ניתנות לרכישה? מה המלצת המומחים?
17% מע"מ. לגבי מכס לא ידוע לי מה המדיניות לגבי יבוא אישי של אריזה אחת. כשאני מזמין באמזון ספרים אני משלם תוספות בדואר בארץ. לא זוכר כמה כרגע. מה הנסיון של מי שכבר הזמין מארה"ב לגבי האקסטרות בארץ? לאלה שהשתמשו במשחה האם המשחה הזו שווה מחיר מעל 30$ ? לא מבין מה ההגיון להזמין משחה שמיוצרת ביפן מקמעונאי באמריקה?! עוד לא שמעתי מעבר לארז למה אתם משתמשים במשחה בכלל?
ע"פ המלצות חברים בחוג הבנתי שזו הטובה ביותר מנסיונם. חשבון פשוט:160 גר' משחה מספיק לטיפול בעשרות עצים,כלומר מחיר זניח לעץ בהתחשב בעלויות אחרות בגידול(צמח,כלי,דישון,השקיה וכו..). גם אם יש מע"מ,(10 ש"ח)-עדיין שווה.
כמה נקודות למחשבה: מהן התכונות הנדרשות ממשחה טובה לבונסאי? 1. נוחה ליישום. 2. מכילה פונגיציד למניעת מחלות בחתך. 3. גמישה כדי שלא תפריע להתפתחות רקמת ההגלדה מתחתיה. 4. בהירה כדי שלא תתחמם בשמש. 5. "נושמת" כדי למנוע התפתחות תנאי חממה למחלות פטרייתיות ב"כיס" הלח והחם שבין החתך למשחה. 6. אסתטית מאחר ומדובר בבונסאי ולא בסתם עץ במטע. 7. מתאימה לתנאי הארץ. 8. מתאימה לסוג העץ: נשיר, ירוק-עד או מחטני. 9. נוחה להסרה. 10. מחיר סביר. מה יותר חשוב לדעתי ממשחת הגיזום לבריאות הבונסאי והחתך. 1. גיזום במיקום מדוייק ונכון על פני הצמח. 2. חתך חלק ונקי. 3. חתך מנוקז היטב. 4. גיזום בעונה המתאימה. 5. שימוש בכלי עבודה מתאימים לקבלת תוצאות אופטימאליות. 6. תנאי סביבה טובים להגלדה וסניטציה של החתך. לסיכום: הדעות בעולם לגבי נחיצותה של משחת גיזום בבונסאי חלוקות ומאד מגוונות. בלינק שצורף נאמר: .. of man thinking he is smarter than nature...." בונסאי כרוך במעורבות נמרצת של האדם בעיצוב הצמח ולכן אין שום מניעה לדעתי לנקוט בטכניקות מתאימות (!) שיסייעו לבונסאי "שתקענו" בעציץ לשרוד בתנאי תרבות. חשוב שכל אחד ואחד ינסה ויבחן מה החומרים והטכניקות המתאימים ביותר לבונסאי שלו ולא יפעל באופן אוטומטי לפי המלצות שהתגבשו באזורי אקלים וסוגי צמחים שונים מהותית משלו. בהצלחה לכולם
כמה נקודות למחשבה: מהן התכונות הנדרשות ממשחה טובה לבונסאי? 1. נוחה ליישום. 2. מכילה פונגיציד למניעת מחלות בחתך. 3. גמישה כדי שלא תפריע להתפתחות רקמת ההגלדה מתחתיה. 4. בהירה כדי שלא תתחמם בשמש. 5. "נושמת" כדי למנוע התפתחות תנאי חממה למחלות פטרייתיות ב"כיס" הלח והחם שבין החתך למשחה. 6. אסתטית מאחר ומדובר בבונסאי ולא בסתם עץ במטע. 7. מתאימה לתנאי הארץ. 8. מתאימה לסוג העץ: נשיר, ירוק-עד או מחטני. 9. נוחה להסרה. 10. מחיר סביר. מה יותר חשוב לדעתי ממשחת הגיזום לבריאות הבונסאי והחתך. 1. גיזום במיקום מדוייק ונכון על פני הצמח. 2. חתך חלק ונקי. 3. חתך מנוקז היטב. 4. גיזום בעונה המתאימה. 5. שימוש בכלי עבודה מתאימים לקבלת תוצאות אופטימאליות. 6. תנאי סביבה טובים להגלדה וסניטציה של החתך. לסיכום: הדעות בעולם לגבי נחיצותה של משחת גיזום בבונסאי חלוקות ומאד מגוונות. בלינק שצורף נאמר: .. of man thinking he is smarter than nature...." בונסאי כרוך במעורבות נמרצת של האדם בעיצוב הצמח ולכן אין שום מניעה לדעתי לנקוט בטכניקות מתאימות (!) שיסייעו לבונסאי "שתקענו" בעציץ לשרוד בתנאי תרבות. חשוב שכל אחד ואחד ינסה ויבחן מה החומרים והטכניקות המתאימים ביותר לבונסאי שלו ולא יפעל באופן אוטומטי לפי המלצות שהתגבשו באזורי אקלים וסוגי צמחים שונים מהותית משלו. בהצלחה לכולם
אני מסכים לרוב מה שאמרת לגבי הדרישות ממשחת גיזום.... הייתי מוסיף שנוחות ההסרה הינה תכונה חשובה: קראתי במספר מקומות שבהם מוסבר על כיצד לגרום להגלדה מהירה, שניתן כל כמה חודשים להסיר את המשחה (אם היא נוחה להסרה...) ולקלף את שולי הגלד כדי לעורר את המקום להגליד מהר יותר ואז לכסות שוב במשחה. באותו מקום נאמר כי בניגוד לבני אדם שם "לפתוח את הפצעים...." לא רצוי (אלא אם רצונך להכאיב לאותו אומלל), בצמחים העיקרון אחר כמו שתיארתי. עם המסקנה אני לא כל כך מסכים (כמו שאמרת הדעות חלוקות). לדעתי (המבוססת על נסיון דל אומנם) גם אם תספק תנאים אופטימליים, ללא משחת הגלדה איזור הפצע יתייבש ותקבל צלקת לא יפה, שברוב המקרים גם לא תראה סימני הגלדה.
הכוונה כמובן למשחות מתוצרת מקומית שצבען שחור, אפור וכד', יש גם אחת בצבע כחול מזעזע שאיני יודע מהיכן היא - לדעתי אינה מתאימה לבונסאי (בעיקר בגלל הצבע, לא בדקתי תכונות אחרות.)