משחקים שאנשי ADD משחקים

• פותח הנושא doe2
  • פורסם בתאריך

doe2

New member
משחקים שאנשי ADD משחקים

שלום לכולם אני חדשה בכתיבה כאן אך עוקבת לאחרונה, מקווה לשמוע מעצותיכם המופלאות: אנחנו הורים לתאומות בגיל 7.5. עם אחת אין בעיות כלל ונהפוך הוא, אף רצו להקפיץ אותה כיתה וכו'. הילדה השנייה: מגיל 4 פנו אלי בגן, אבל כבר קודם הרגשנו שמאוד מאוד קשה לנו. התנהגות תינוקית ומתיילדת, אימפולסיביות, הצקה מאסיבית לאחותה, לנו ולחברים, קשיים חברתיים ועוד ועוד. הלכנו לריפוי בעיסוק (כי לא ידענו מה לעשות) הפנתה אותנו לפסיכולוגית. היינו בטיפול התנהגותי שמאוד עזר למשך כשנתים בהן למדה (יחסית) לווסת ההתנהגות, כיצד לנהוג בזמן שכועסים וכו'. בגיל 5.5 עשתה אצל הפסיכולוגית אבחון שהראה על הפרעה מינורית בקשב וריכוז (ADD). הבעיה התגברה בעת לחץ (שאז לא ידעה לענות על כלום) ונחלשה כאשר לא הופעל עליה לחץ. בכללי התוצאות היו בהחלט טובות. המשכנו עוד קצת בטיפול עד שהפסיכולוגית אמרה שמספיק ודי, לא צריך עוד. כמו כן המליצה לנו לשלוח אותה לבית ספר פתוח/דמוקרטי/ניסויי וכך עשינו. באמת היא בבית ספר שבו אין שיעורי בית, הלמידה הפרונטלית היא כשעה בלבד ביום, ישנה הבנה מוחלטת והתייחסות לכל תלמיד ובאמת יש פרטנר מצויין מהבחינה הזו ובית הספר עצמו נחשב לבית ספר מצויין עם אוכלוסיה מצויינת. אז איפה הבעיה? הילדה עדיין לא קלה, ואנחנו מתמודדים איתה כל היום, המון שיחות, המון קשיים וכו' (אם כי כאמור המצב השתפר יחסית ). קראתי כאן בפורום את המשחקים שאנשי ADD משחקים ונפל לי האסימון, ממש תיאר את הילדה שלי. אני מודעת לזה שחלק מהבעיות הן רגשיות וקשורות לתאומות שלה אבל לא רק. כמו כן אני דואגת שמשום שלא שלחנו אותה לבית ספר רגיל, מלחיץ עם שיעורי בית, כך שבעצם היא לא מתמודדת אז לכאורה הבעיה לא עולה, ואז אנחנו חושבים שבעצם אין ממש בעיה אבל יש בעיה פשוט היא לא נחשפת בבית ספר כזה.יש לה שיעורי בית פעם בחודש ממש קצת וגם אז זה מלחמות עולם להכין אותם. מצד שני היא בכיתה א' וקוראת יפה, כלומר החומר הנלמד בכיתה כן מיושם. בקיצור, אני יודעת שיש בעיה: רגשית/אולי באמת קצת בקשב וריכוז אבל אני לא יודעת להצביע בדיוק ואני לא יודעת לאן לפנות. אשמח להצעות מנסיונכם הרב תודה מראש ואני שוב מודה לפורום הזה שהקריאה בו מעלה בי חיוך ודמעות (של שמחה )בעת ובעונה אחת

דליה.ד

New member
שלום לך וברוכה הבאה

מסיפורך הבנתי שהילדה בעצם לא עברה אף פעם אבחון פסיכודידקטי. אבחון כזה יצביע האם הקשיים הם ממקור ראשוני של קושי רגשי או ממקור ראשוני של בעית קשב. קשה על סמך דיווחך לעלות על הבעיה לאשורה. תוכלי להתייעץ עם יועצת בית הספר בדבר הדרכים לנקוט כדי לדאוג לעזרה עכשיו לפני שתצבור פערים, כעס ותסכול. בנוגע לתאומות יש בעיה מכיוון שהיא כמובן, נטלה על עצמה את תפקיד ה"בעייתית"...זה קורה בלי שנרצה בכך, אבל יש כאן בבחינת נבואה המגשימה את עצמה. בנושא זה יש להתייעץ עם מומחה לתחום. בנושא בעיות ההתנהגות כדאי לבנות תכנית התנהגותי לבית באמצעות כלכלת אסימונים.

doe2

New member
תודה, ורציתי לדעת

מה זה אבחון פסיכודידקטי? לגבי היועצת: היא לא ממש עזרה. לגבי חידוד הבעיה: אני חושבת שיש קושי רגשי שמתובל בהפרעה קלה של קשב וריכוז (גם לבעלי יש הפרעה של קשב וריכוז). הנבואה שמגשימה עצמה: בהחלט מגשימה, והתאומה שלה בהחלט לא עושה לה חיים קלים עם המצליחנות שלה בכל תחום בו היא נוגעת. כלכלת אסימונים: לא יודעת בדיוק מה זה, אבל אנחנו בשיתוף עם המורה עובדים על סמיילי ומחברת קשב וזה בהחלט עוזר.

zivadina

New member
שאלה טובה

נראה לי שצריך לקחת אותה לאבחון של הפרעת קשב ורכוז אצל פסיכיאטר ילדים שמתמחה באבחון הפרעת קשב ורכוז. הסיבה היא, שאת מתארת גם קשיים במצבי לחץ וגם קשיים בקשב ורכוז. כלומר, חייבים לעשות "אבחנה מבדלת" שתגיד מהי הבעיה הראשונית (קשב או רגשית) ומהי הבעייה המשנית (קשב או רגשית). רק פסיכיאטר שמכיר היטב את שני התחומים יוכל לעשות אבחנה מבדלת כזאת. את מוזמנת לקרוא כאן על אבחנה מבדלת של בעיות רגשיות:

zivadina

New member
ובקשר לבית ספר פתוח

הוא באמת לא מתאים לילדים עם הפרעת קשב, אשר זקוקים לגבולות חיצוניים, כי אין להם גבולות פנימיים. לפי תאורך, נראה שהתחמקתם מבעיית הגבולות במקום להתמודד אתה. (סליחה אם זה נשמע קשה, אבל אני באמת לא רוצה לפגוע בך, אלא להציע לך נקודת מבט אחרת). בניגוד לחברתי דליה, אני חושבת שצריך להתמקד באבחון רפואי אצל פסיכיאטר ילדים, ורק אם אחרי טיפול במשך זמן מה ממשיכות הבעיות, לגשת לאבחון לקויות למידה. עכשיו תראי כמה מעניין כאן. כל מנהלת חושבת אחרת, אבל את זאת שצריכה להחליט באיזו דרך לבחור. לא עשינו לך חיים קלים..... אני מקווה שתקבלי את ההחלטה שהכי טובה לבת שלך, וכמובן שנשמח ללוות אתכם ולהתעדכן. (ובזאת דליה ואני תמימות דעים!)

doe2

New member
תודה לכולכן

רציתי רק לתקן בעניין בית הספר הפתוח. לא מדובר בבית ספר פתוח כלל וכלל, לא רציתי לומר שמו המדויק כדי שלא להסגיר... זה בית ספר ששם דגש חזק מאוד על ערכים חברתיים (למשל אין בכלל בעיה של אלימות) ופחות דגש בקטע הלימודי הקונבצינאלי. לומדים שם אומנות וכו' בכיתה א' אך חשבון אלמנטרי בסיסי יחסית. לומדים חשבון באמצעות יציאה לחצר ואיסוף ענפים וכו'. הגבולות מבחינת ההתנהגות מאוד ברורים אך אין את הלחץ של הלמידה. יחד עם זאת אני מודעת לעניין וציינתי בהודעתי הקודמת שכרגע יש לנו חיים קלים כי אנחנו מתמודדים עם הבעיות הרגשיות/התנהגותיות, אך לא מתמודדים כלל עם החלק של הלימודים מה שיכול בהחלט ל"התפוצץ" בפרצוף יום אחד. מעבר לזה אני באמת לא חושבת שספציפית אנחנו כהורים יכולים להתמודד עם הכל ויש בי איזה שהיא הקלה שלפחות בתחום הלימודי אין צורך עם כי אני מודעת כאמור להשלכות. יחד עם זאת יכול להיות שטוב לחזק אותה מבחינה נפשית והתנהגותית ואולי בעתיד תהיה אפשרות לעבור לבית ספר אחר (או שאני סתם משלה את עצמי...)

doe2

New member
ועוד דבר

אני בהחלט לא נפגעת, כל ביקורת כאשר היא באה ממקום של בניה ולא פגיעה (כמובן) מתקבלת בברכה. ואני סמוכה ובטוחה שכל ביקורת של מי מכן באה ממקום של בניה ועל כך תודתי

doe2

New member
זיוה תודה

ממש הצלחת לתמצת במילים מה שחשתי ולא הצלחתי להביא לידי ביטוי. סוף סוף אני יכולה להגדיר מה אני חושבת שבאמת אני לא יודעת מה חזק יותר כלומר מה הבעיה הראשונית, הבעיה הרגשית או הבעיה בקשב וריכוז. אני חושבת שגם היועצת של בית הספר אמרה זאת אבל בשיחה איתה לא הצלחתי ממש להגדיר את זה לעצמי. אני אוכל לשלוח לך מסר עם שאלה? תודה שוב לכולכן על המענה המהיר, האדיב והמסייע.

zivadina

New member
בית ספר פתוח לעומת ב"ס רגיל

קודם כל, את לא צריכה לבקש רשות כדי לשלוח מסר. בקשר לבית הספר הפתוח, אצלנו יש בית ספר יסודי אזורי רגיל, עם הרבה פתיחות לילדים ובלי לחץ לימודי. בית הספר שלנו עומד בסטנדרטים של משרד החינוך, אם כי לא ברמה הכי גבוהה. בעיני זה ממש לא חשוב. הבן שעבר לחטיבה בבית ספר אחר היה צריך להשלים קצת פערים, אבל בכל זאת הצליח לעשות זאת בלי עזרה מיוחדת. יש הבדל בין זה לבין בית ספר פתוח, שם הילד עשוי ללמוד לקרוא רק בכתה ו', כי אז "יתחשק לו".

דנדין4

New member
../images/Emo24.gifמשחקים לילדים עם ADD

שלום לך , קראתי את כל מה שכתבת ורציתי לשאול אותך 2 שאלות, בני עולה לכיתה א' וגם אצלנו בעיר יש בי"ס ( קרוב אלי דרך אגב ) דמוקרטי אני רשמתי אותו לבי"ס רגיל , הבן שלי עדיין לא אוכבחן כ -ADD אבל מראה סימנים וזאת לאחר אבחון פסיכולוגית וחוו"ד של הגננת אנחנו מחכים כעת למבחן טובה כדי להיותבטוחים שאלתוי אלייך : האם כדאי מראש להעביר אותו כבר עכשיו שהוא עולה לכיתה א' לבי"ס דמוקרטי ושאלתי השניה איזה משחקים טובים לילדי ADD? תודה

zivadina

New member
אם השאלה הופנתה אליי

אזי התשובה היא, שילד שאין לו גבולות משל עצמו (כמו ילד ADHD) לא מתאים לבית ספר שנותן הרבה חופש. את צריכה לשקול איך נראית לך ההתנהגות של בנך, ולברר אם בבית הספר הדמוקרטי יש חוקים וגבולות ברורים שיכניסו את הילד למסגרת. אם השיקול הוא להכניס את הילד לבית ספר דמוקרטי בגלל הסובלנות הגדולה יותר, כדאי לדעת שילד ADHD שמטופל נכון מסתדר יפה מאוד מבחינה חברתית. הבעיות החברתיות קורות כאשר הילד איננו מטופל נכון. כך שבבחירת בית הספר השאלות הן: 1. האם לילד יש "משמעת עצמית" או שהוא זקוק לגבולות ברורים? 2. האם בית הספר מציב גבולות ברורים? 3. האם הילד מטופל בבעיות הקשב וההתנהגות שלו? 4. האם בית הספר סובלני לילד? לפי שהבנתי, בית ספר דמוקרטי איננו חייב להיות בית ספר פתוח, אלא אכן מציב גבולות שירסנו את הילד. השאלה היא, למה לשלוח את הילד דווקא לבית ספר דמוקרטי? האם בגלל "אהבת מרדכי" (רצון לחנך לדמוקרטיה) או בגלל "שנאת המן" (רצון למנוע מן הילד קשיים לימודיים או חברתיים בבי"ס רגיל) ??? לשיקולך.

doe2

New member
אמנם השאלה לא הופנתה אלי

אבל מודה ששלחתי לבי"ס כזה משנאת המן כפי שהגדרת. התאומה שלה לומדת בבית ספר רגיל ולנו הרבה יותר נוח עם זה מבחינה אידיאולוגית. יחד עם זאת זו ילדה שבכיתה א' מקבלת המון שיעורים כל יום ויש כבר עומס לימודים וחשבנו שהילדה השנייה צריכה יותר להתחזק נפשית, חברתית, התנהגותית לפני שיוטל עליה עומס ולחץ נוספים של לימודים. אני עדיין אופטימית ומקווה שעם השנים תהיה הטבה ונוכל להעביר לבית ספר רגיל. נכון לעכשיו יש שיפור בהתנהגות משום שאנחנו כל היום עם היד על הדופק (וזה קשה מאוד), כלומר היא לומדת מה זה להתנהג טוב דרך התניות, זה לא בא לה טבעי אבל זה כן הופך להרגל לאט לאט, והיא בהחלט מפנימה דרכי התנהגות והתמודדויות חדשות במצבים מעצבנים/מלחיצים ומכעיסים. עם זאת ברור לי שאנחנו לא מספיקים ויש לקחת אותה לאיש מקצוע.

doe2

New member
אני לא בטוחה שההמלצה

מתייחסת לבתי ספר נפרדים אלא יותר לכיתות נפרדות. אצלנו היו 2 סיבות: 1. כפי שציינתי תאומה אחת מאוד דומיננטית ומאוד מצליחה בכל תחום ומעבר לזה גם מבחינת ההתנהגות בבית וכו' היא "בחרה" להיות הטובה, אז לכן זה מאוד מאיים על השנייה ולכן חשבנו שזה טוב להפריד. 2. כפי שכבר אמרתי לא רצינו להטיל עליה גם עומס מבחינה לימודית, מספיק קשה לי חברתית והתנהגותית ולכן בחרנו בבית ספר הזה.

05 מיכל

New member
כאמא לתאומים...

אני חושבת שאם יש כבר בעיה של "תפקידים" ובמיוחד אם יש ברקע גם הבדל אמיתי שנובע מקושי אובייקטיבי - כמה שיותר הפרדה יותר טוב, ואם שני בתי הספר מדגישים תחומים אחרים אז זה בכלל נפלא! זה ממש נותן לילדה צ'אנס להתנתק מההשוואה. מובן שצריך לשקול עניינית אם הילדה נמצאת במסגרת שמתאימה לה, ואז לשים דברים זה מול זה (כמה טוב שהתאומים שלי כבר גדולים...) בהצלחה!

למעלה